Cviklové placky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Fantastické cviklové placky, ktoré nielen dobre vyzerajú, ale aj vynikajúco chutia ;-) Recept mam od mamy, ktora ho videla v Tv programe Babica a Sapík. Ja som len trocha upravila pomer surovín :-) Odporúčam ochutnať!

Suroviny

Postup

  1. Pripravime si 10 ks takych mensich cvikli, to je cca 1 - 1,2 kg neocistenej cvikle. Cviklu ocistime, prekrojime na polovicu a dame ju hore varit. Zalejeme takym mnozstvom vody, aby bola zakryta. Vodu ochutime solou, cukrom a octom. Cize spravime taky sladko-kysly nalev. Ja som dala 2 kl soli, 2 pl 20%ho octu a 4 pl cukru. Ale to si kazdy moze uz sam podla seba dochutit :-) ma to byt sladkokysle, no trocha viac do kyslovkava. Takto nechame cviklu varit, az kym zmäkne.. povedzme tak na 75% nech je uvarena..
  2. Kym sa cvikla vari, nakrajame si 2-3 zelene cibulky na mensie kusky. Taktiez si nakrajame na male kocky aj udene tofu a nastruhame na jemno emental alebo eidam. Vychladnutu cviklu si nastruhame na strednych slzach.
  3. Potom do cvikli pridame uz nakrajanu cibulku, nastruhany syr, 1 vajce a 2 bielky, kukuricnu muku 3 - 5 pl, skrob cca 3 - 5 pl, kukuricnu krupicu hrubu 2 pl, sol podla potreby a mlete cierne korenie cca za 0,5 kl. Cele dobre rukou premiesame. Napokon primiesame aj pokrajane udene tofu.
  4. Ja som pouzila tuto kukuricnu muku a takyto zemiakovy skrob. Tymto by som podotkla jednu vec, kedze je dost dolezita :-) Placky som robila uz niekolkokrat a zvykla som pouzit aj kukuricny skrob. Moja skusenost je co sa tyka muky a skrobu, ze nie vzdy ho treba rovnake mnozstvo. Zalezi dost aj od cvikli, ci bola cerstva a tvrda alebo uz trocha mäksia a ovednuta. Podla toho ma cvikla svoju stavu a podla toho treba dat muku a skrob. Ja zvyknem dat vzdy najprv po 3 pl aj skrob aj muku, potom premiesam. Masa nema byt riedka, ale ani prilis husta inak nebudu placky po upeceni vláčne a makke...
  5. Z masy najprv zlahka sformujeme stredne velku gulku, ktoru opatrne len trocha stlacime a uhladime kraje. Vlozime do rozpaleneho oleja a lyzicou este trocha roztapkame, aby neboli priliz hrube. Moje boli hrube cca 7 – 8 mm... A toto je ten moment, ked zistite, ci ste dali dost kukuricnej muky a skrobu :-) Ak sa nam placka v oleji bude rozpadavat, tak treba este zo 2 - 3 pl skrobu a muky a premiesajte. Ja zvyknem dat vzdy na skusku piect len 1 placku :-)
  6. Placky pecieme z oboch stran. Otacame ich opatrne pomocou lopaty a pridrzime prstami :-) Ony su jemne, neda sa do nich pri peceni pichnut. Ale musia byt take, aby po upeceni zostali makke a stavnate ;-) Hotove placky vykladame na kuchynsky papier, aby odsal prebytocny tuk..
  7. Placky su fantasticke a v kombinacii s udenym tofu su super udenou chutou :-) Nikdy som lepsie cviklove placky nejedla ;-P Odporucam ich vyskusat, ta trocha babracka sa oplati! Mozu sa podavat teple aj studene. Ja osobne ich mam najradsej vychladnute - studene, na krajci chleba..mňam :-) neviem sa ich dojest! Dobru chut.