Currant cake / ríbezľový koláč

edith - fotkaedith, 2. júla 2014
Currant cake / ríbezľový koláč
Foto: edith

Ríbezľový koláč alebo currant cake. Tento recept mám od svojej známej. Je jednoduchý, osviežujúci a ideálny ako letný zákusok. Pôvodný recept na tento Zobraziť celý popisRíbezľový koláč alebo currant cake. Tento recept mám od svojej známej. Je jednoduchý, osviežujúci a ideálny ako letný zákusok. Pôvodný recept na tento koláč sa robí z grahamovej múky. No práve včera som mala čerstvé ríbezle a iba klasickú múku a chlapskú polovičku , ktorá si vymodlila koláč o 21.00 večer :-) . No najbližšie ho určite vyskúšam s grahamovou múkou.

6
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
200 g
4 ks
1 ks
1 ks
1/2 ČL
120 g
cca 130 ml
1,5 PL (alebo klasický slnečnicový)
 (na vymastenie)




Postup

  1. 1

    Žĺtka si vymiešame s trstinovým cukrom a teplým mliekom, ( miešame asi 4-5 +/- min. ) kým nie sú husté. Potom do nich zamiešame biely jogurt a dobre premiešame.

  2. 2

    Múku si zmiešame s kypriacim práškom a pridáme cca 1/2 ČL sódu bikarbónu. Postupne v sypeme do vy miešanej zmesi žĺtkov a dobre pre miešame. Pridáme olej. A na koniec vy šľahaný sneh z bielkov s vanilkovým cukrom. Formu na pečenie / plech si vytrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto rovnomerne nalejeme na plech a povrch posypeme umytými ríbezľami, ktorými samozrejme nešetríme... čím viac ich na nesiete tým bude koláčik šťavnatejší.

  3. 3

    Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca 20 min. +/-. Keď nám začne rozvoniavať tak si odskúšame (špajdlou ) či je cesto upečené a vypneme. Povrch posypeme práškovým cukrom a keď nám koláčik vychladne nakrájame si ho na ľubovolnú veľkosť, prípadne ozdobíme ešte červenými ríbezľami. Prajem dobrú chuť.

    Currant cake / ríbezľový koláč - obrázok 3

Diskusia k receptu

mariamka
bublaniny s cerstvym kyselkavym ovocim su najlepsie, cesto mas krasne zltucke, vydarene, polovicka sa musela oblizovat, dnes mas, predpokladam, okna umyte, koberce vytrepane, dlazky vylestene ... :)))
1x edith
beatacsontosova
@Edith -ach jo, to je útok na môj lačný žalúdok :-( grahamovú múku doma mám, ak chcem teda použiť tú, tak klasika iba nahradiť polohrubú? či tej grahamovej trošku menej? díky za infošku :-)
1x edith
edith
@mariamka ...no polovicke chutil...a zbytok zmyzol u mna v praci ani neviem ako ... no a dnes som iba relaxovala a varila, vencila psa a nakolko prsi tak sa mi okna umyju same :-) ...ten zbytok pocka na vikend ..dakujem ...no mam domace vajicka a ten rozdiel je vydiet uz pri slahani ...to sa neda porovnat s kupovanymi ...:-)
evanaaa
Koláčik sa vydaril a iste aj chutí, @edith , rozmýšľam, aký by bol a či by šiel aj zo špaldovej múky, ale asi ano?
1x edith
edith
@evanaaa je dobrý aj zo špladlovej múky,,,už som ho tak robila ..treba vyskúšať :-) / @stanina ..ďakujem cesto sa mi celkom podarilo :-) no a jasné ...chutil všetkým ... zmizol z plechu len taký fukot :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia