Tepsi kebab

Cukinový tepsi kebab (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné a jednoduché jedlo, ktoré zvládne každý :-)

6-7
porcií

Suroviny

Postup

  1. V záhrade síce ešte nieje, ale v obchodoch sa už dajú kúpiť mladé cukiny :-) Potrebujeme 6-7 ks cukín, ktoré umyjeme, konce odkrojíme a cukiny pokrájame na krúžky hrubé 8 mm. Dalej ak máte, tak zopár menších cibuliek - ja ich mám ešte zo záhrady, tu ich aspon využijem :-) Mleté mäso 1 kg a vyšší plech, alebo pekáč. Boky plechu by mali byť vyššie, než je samotný krúžok cukiny :-) Môžte použiť hranatý, ale aj okrúhly plech/pekáč.
  2. V jednej miske zmiešame mäso, nadrobno nakrájanu 1 väčšiu cibulu, sol, mletú rascu, mleté čierne korenie a Isot (nemusí byť). Dobre premiešame. Zo zmesi uťapkávame malé ťapky/köfte, velkosti a hrúbky cca krúžku cukiny. Ak by sa vám zmes trocha lepila, tak si občas navlhčite dlaň vodou :-)
  3. Krúžky cukiny budeme spájať stále po dvoch, takže si ich poukladáme/pripravíme stále do páru :-) Pripravené krúžky najprv trocha osolíme a potom položíme na 1 krúžok 1mäso, spojíme druhým krúžkom a takto ukladáme tesne vedla seba na suchý plech. Mala som to ako vypočítané :-) minula som všetky cukiny a všetko mäso. Do medzier, kde to bolo trocha volnejšie, som dala zopár malých cibuliek, ale kludne môžte dať aj väčšiu, len ju musíte prekrojiť. Cibula je nielen pre chuť, ale to tam aj trocha stesní :-)
  4. Ako zálievku si zmiešame 2 PL paradajkovej salçe-pyré ,alebo hustý paradajkový pretlak. Dalej paprikovú pastu za 1 PL, sol, olej a 5-6 dl vody. Dobre to premiešame. Podla rady jednej varecháčky, môžte tureckú paprikovú pastu nahradit na Slovensku dostupnou paprikovou pastou v tube "Piros Arany" - červené zlato :-)
  5. Celú zálievku vylejeme do pekáča. Cukiny majú byť asi do polovice zaliate, cukina si ešte pustí aj vlastnú štavu. Na vrch rozložíme pokrajané maslo a dáme takto nezakryté do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 200 °C. Ked nám už obsah plechu začne vrieť, pekáč vyberieme a zakryjeme dobre alobalom. Dáme naspäť do rúry a pečieme až kým nebudu cukiny do 3/4 hotové. Po 25-ich minútach treba skontrolovať. U mňa to bolo 30 minút.
  6. Po 30-ich minútach som alobal zobrala dole, pofŕkala vrch kde-tu olejom a vložila naspäť do rúry a ešte 15 minut nechala piecť. Za tych 15 minut vyvrie nadbytok/niekolko šťavy a aj vrch kebabu sa opečie :-) Na konci môžte na 2-3 minutky zapnúť vrchný ohrev a este nechať opiecť :-)
  7. Najlepšie to chutí s chlebom, alebo pečivom, ktoré si môžte namačkať do výbornej šťavy. Ale ako príloha je vyborná aj ryža, alebo pre deti aj zemiakové pyré. Dobrú chuť :-)