Cukinový metrák

Autor receptu: martina34

Chcela som upiecť niečo letné, chutné, aby všetkým chutilo a aby toho bolo aj hodne. Nápad vznikol spojením receptu na "cuketový koláč" http://varecha.pravda.sk/recepty/cuketovy-kolac-extra-/43838-recept.html a plnka je z receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/torta-cigareta/53444-recept.html, trošku som si zloženie upravila a tu je výsledok.

Postup

  1. Vymastila som si formy na pečenie bravčovou masťou a vysypala múkou, to som si pripravila predom, a zapla som rúru na 180 stupňov. Očistila a nastúhala som si cukinu. Vo väčšej miske som zmiešala vajcia s cukrom, osobitne som si odmerala múku, dala do nej sódu bicarbónu, kakao, škoricu, zmiešala som, aby neboli hrčka a začala som pridávať k vajíčkam, postupne som pridávala múku a olej, vymiešala som do hladka. Keďže som dala len pol hrnčeka oleja, cvrkla som asi dve lyžice vody, aby cesto nebolo také husté. Nakoniec som pridala nastrúhanú cukinu, vymiešala a rozdelila do dvoch foriem na srnčí chrbát. Dala som do rúry a pomaly som piekla asi 3/4 hodinku. Záleží od rúry, treba skontrolovať, či je prepečené pichnutím špajdle do cesta. Upečené som vyklopila na plech a nechala poriadne vychladnúť.
  2. Krém: Uvarila som silnú kávu, vyliala som ju ešte horúcu do hrnca, pridala som nalámanú varovú čokoládu. Kakao, ako bolo v pôvodnom recepte som nedávala. Za stáleho miešania som uvarila krém, varila som kým nezhustol. Nechala som trochu ochladiť a postupne som pridávala maslo. Krém som nechala poriadne v chladničke vychladnúť.
  3. Upečené srnčie chrbty som nakrájala na plátky. Striedavo som plnila krémom a pikantným ríbezľovým lekvárom. Povrch som natrela zvyšným krémom a obliala čokoládovou polevou. Koláčik je šťavnatý, chutný, ríbezľový lekvár mu dáva fajn chuť a je ho veľa.