Cukinové cestoviny v batôžku (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Ked som cakala moju druhu dceru, musela som prelezat celych 9 mesiacov a jedina moja zabava bolo pozeranie relacii o vareni. Z tohto obdobia mam zapisany aj tento recept, velmi chutny a velmi vdacny, takto pripravene cestoviny lubi aj ta mala (teraz skoro dvojrocna) nezbednica, co ma vtedy dost potrapila :)

4
porcie
60 minút
príprava
5 minút
na 250 °C

Postup

  1. Cukinu umyjeme, ocistime a nakrajame na kolieska. Plech vystelieme papierom, pridame cukinu, posolime a dame zapiect zhruba na 40 minut, obcas mozme premiesat, aby sa opiekla zo vsetkych stran. V povodnom recepte cukinu smazili, ale upecena je zdravsia a netreba pri nej stat ;-) Hotova je, ked je makka a trosku ohnednuta. Ak sa vam bude zdat, ze sa susi, mozte ju pokvapkat olivovym olejom.
  2. Kym sa nam opeka cukina, orestujeme si slaninku s kvapkou olivoveho oleja.
  3. Vo vacsej panvici si rozpustime smotanu s maslom a safranom a zohrejeme, kym sa nevytvori pekna zlta omacka :)
  4. Pripravim si z alobalu batozky, kde budem cestovinu zapekat. Ja alobal vzdy este vystielam aj papierom na pecenie, niekde som citala, ze pri uprave a kontakte s niektorymi surovinami moze byt toxicky.
  5. Uvarime kvalitne cestoviny velmi "al dente", ja ich scedim aj 4 minuty skor, ako je odporucane, pretoze sa budu este zapekat a odlozim si aj vodu, kde sa varili. Dam ich do safranovej omacky, pridam slaninku, cukinu, dosolim, okorenim... Bohato posypem najemno nastruhanym syrom grana padano(alebo parmigiano). Pridam aj hodne vody, kde sa varili, aby cestoviny neboli po zapeceni prilis suche.
  6. Rozdelim ich do styroch pripravenych batozkov, zabalim a dam zapiect na 5 minut na 250°.
  7. Podavame pootvorene na tanieri, podla chuti mozme este prisypat trochu syra. Ak vyskusate, verim, ze budu chutit. :-)