Cukina plnená mozzarellou a vypražená v cestíčku
Cukinová skladačka (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Iste viete, aké to je, keď pred vás na nete vyskočí lákavý recept a vy ste celí žhaví ho vyskúšať. Toto bol aj môj prípad spred pár dní. Mierna úprava - miesto trojobalu som použila cestíčko s cícerovou múkou.
Postup
- Cukinu som umyla, škrabkou nakrájala na plátky a jemne som ich osolila. Vo videu, ktoré zdieľala kamarátka na Fb to šlo lepšie, moje plátky ukážkové nie sú, ale svoj účel splnili aj tak. Mozzarellu som nechala odkvapkať a pokrájala som ju na menšie kúsky.
- Vždy dva a dva plátky cukiny som na doske prekryla a navrch som uložila kúsok syra.
- Syr som potom zakrývala striedavo jedným aj druhým plátkom, až som dostala kompaktný balíček. Čím tesnejší, tým lepšie pri následnom vyprážaní.
- Vyčnievajúce konce plátkov som zahla dovnútra a potom celú skladačku spojila špáradlom, nech kľudne naspodku kúsok trčí. Do niektorých skladačiek som vložila aj dva kúsky syra, boli potom vyššie a krajšie.
- V miske som pripravila cestíčko z dvoch vyšľahaných a osolených vajec a cícerovej múky. Miešala som ho metličkou, aby bolo hladké, bez hrčiek. Hustotu si korigujte múkou, nemá byť riedke ale ešte tekuté a má sa udržať na cukinovej skladačke. Bez vajca a s vodou je toto cestíčkou vhodné na prípravu indickej pakory - vypraženej surovej zeleniny.
- Balíčky som "obaľovala" pomocou lyžičky a hneď po odkvapnutí prebytku cestíčka opatrne držiac za špáradlo vkladala do medzitým rozohriateho oleja v menšej rajnici.
- Treba dávať pozor na rýchle sfarbenie a vyprážať na takej teplote, aby balíčky ostali ružové ale prepečené. Netrvá to dlho. Používam menšiu nádobu, aby bola hladina oleja vyššia a olej pôsobil z každej strany. Ak je potrebné obracať, robím to pomocou klieští. Niektoré špáradla sa uvoľnia, ale to nevadí, cestíčko je rýchlo opečené a tak sa skladačka nerozpadne.
- Vypražené balíčky som uložila do čistej misky a zvyšok cukín som v cestíčku obalila aj bez plátkovania a plnenia syrom. Ako prílohu sme mali zvyšok pučených zemiakov od nedele.
- Sú skvelé aj samotné s dipom či tatárkou. Mäkučké a predsa chrumkavé, vovnútri s roztopeným syrom...manžel povedal len: "Bomba!" :-)