Cukina plnená mozzarellou a vypražená v cestíčku

Cukinová skladačka (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Iste viete, aké to je, keď pred vás na nete vyskočí lákavý recept a vy ste celí žhaví ho vyskúšať. Toto bol aj môj prípad spred pár dní. Mierna úprava - miesto trojobalu som použila cestíčko s cícerovou múkou.

Postup

  1. Cukinu som umyla, škrabkou nakrájala na plátky a jemne som ich osolila. Vo videu, ktoré zdieľala kamarátka na Fb to šlo lepšie, moje plátky ukážkové nie sú, ale svoj účel splnili aj tak. Mozzarellu som nechala odkvapkať a pokrájala som ju na menšie kúsky.
  2. Vždy dva a dva plátky cukiny som na doske prekryla a navrch som uložila kúsok syra.
  3. Syr som potom zakrývala striedavo jedným aj druhým plátkom, až som dostala kompaktný balíček. Čím tesnejší, tým lepšie pri následnom vyprážaní.
  4. Vyčnievajúce konce plátkov som zahla dovnútra a potom celú skladačku spojila špáradlom, nech kľudne naspodku kúsok trčí. Do niektorých skladačiek som vložila aj dva kúsky syra, boli potom vyššie a krajšie.
  5. V miske som pripravila cestíčko z dvoch vyšľahaných a osolených vajec a cícerovej múky. Miešala som ho metličkou, aby bolo hladké, bez hrčiek. Hustotu si korigujte múkou, nemá byť riedke ale ešte tekuté a má sa udržať na cukinovej skladačke. Bez vajca a s vodou je toto cestíčkou vhodné na prípravu indickej pakory - vypraženej surovej zeleniny.
  6. Balíčky som "obaľovala" pomocou lyžičky a hneď po odkvapnutí prebytku cestíčka opatrne držiac za špáradlo vkladala do medzitým rozohriateho oleja v menšej rajnici.
  7. Treba dávať pozor na rýchle sfarbenie a vyprážať na takej teplote, aby balíčky ostali ružové ale prepečené. Netrvá to dlho. Používam menšiu nádobu, aby bola hladina oleja vyššia a olej pôsobil z každej strany. Ak je potrebné obracať, robím to pomocou klieští. Niektoré špáradla sa uvoľnia, ale to nevadí, cestíčko je rýchlo opečené a tak sa skladačka nerozpadne.
  8. Vypražené balíčky som uložila do čistej misky a zvyšok cukín som v cestíčku obalila aj bez plátkovania a plnenia syrom. Ako prílohu sme mali zvyšok pučených zemiakov od nedele.
  9. Sú skvelé aj samotné s dipom či tatárkou. Mäkučké a predsa chrumkavé, vovnútri s roztopeným syrom...manžel povedal len: "Bomba!" :-)