Cukina na karamele
Autor receptu: kukulienka71
Výmenným obchodom so susedou som dostala velikánsku cukinu, dnes som jej časť pripravila na večeru týmto spôsobom
4 porcie |
10 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Očistenú a pokrájanú cibuľu pražíme do sklovita na oleji, pridáme cukor a na slabom ohni necháme za stáleho miešania skaramelizovať,keď je už svetlohnedý, zalejeme mäsovým vývarom. Ja som dala mäsovú polievku z obeda.
- vo vývare necháme miešaním úplne rozpustiť karamel a prisypeme očistenú a nahrubo nastrúhanú cukinu
- Ak nemáte solený vývar, teraz môžete posoliť a pridať aj muškátový orech podľa chuti. Pridala som premyté hrozienka. Ony perfektne napučia a keď budete jesť toto jedlo zastudena, príjemne vás ich chuť prekvapí;-) Nechala som variť asi 10 minút.
- Dochutila som limetkovou šťavou
- a nakoniec som priliala sladkú šľahačkovú smotanu, dobre som premiešala, nechala prejsť varom a odstavila. Kto nemá rád kúsky zeleniny, môže ešte celé premixovať ponorným mixérom.
- Podávala som toto lahodné jedlo vo vydlabanej miske z cukiny, s kúskom pečenej krkovičky a poliate tekvicovým olejom. Výborné ako teplé aj ako studené jedlo, s mäsom, či bez mäsa :-) ako dezert sme dnes mali koláčiky s čerstvými višňami v lístkovom ceste. Namiesto strúhanky som cesto posypala vanilkovým pudingovým práškom pomiešaným s práškovým cukrom, puding nasal šťavu z višní celkom dobre.