Cukina na karamele

Autor receptu: kukulienka71

Výmenným obchodom so susedou som dostala velikánsku cukinu, dnes som jej časť pripravila na večeru týmto spôsobom

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Očistenú a pokrájanú cibuľu pražíme do sklovita na oleji, pridáme cukor a na slabom ohni necháme za stáleho miešania skaramelizovať,keď je už svetlohnedý, zalejeme mäsovým vývarom. Ja som dala mäsovú polievku z obeda.
  2. vo vývare necháme miešaním úplne rozpustiť karamel a prisypeme očistenú a nahrubo nastrúhanú cukinu
  3. Ak nemáte solený vývar, teraz môžete posoliť a pridať aj muškátový orech podľa chuti. Pridala som premyté hrozienka. Ony perfektne napučia a keď budete jesť toto jedlo zastudena, príjemne vás ich chuť prekvapí;-) Nechala som variť asi 10 minút.
  4. Dochutila som limetkovou šťavou
  5. a nakoniec som priliala sladkú šľahačkovú smotanu, dobre som premiešala, nechala prejsť varom a odstavila. Kto nemá rád kúsky zeleniny, môže ešte celé premixovať ponorným mixérom.
  6. Podávala som toto lahodné jedlo vo vydlabanej miske z cukiny, s kúskom pečenej krkovičky a poliate tekvicovým olejom. Výborné ako teplé aj ako studené jedlo, s mäsom, či bez mäsa :-) ako dezert sme dnes mali koláčiky s čerstvými višňami v lístkovom ceste. Namiesto strúhanky som cesto posypala vanilkovým pudingovým práškom pomiešaným s práškovým cukrom, puding nasal šťavu z višní celkom dobre.