Cuketový prívarok so šťavnatým mäskom

fi0na - fotkafi0na, 31. mája 2014
Cuketový prívarok so šťavnatým mäskom
Foto: fi0na

každoročná úroda cukiet znamená, že prívarky u nás pripravujeme jedine z cukety :)

6-8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Mäsko:
750 g
1 ks
5 strúčikov
1 ks
2 - 3 ks
Prívarok:
400 g
1 ks
1 téglik
2 dcl
1 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pre ukážku, čo nám každé leto narastie na záhrade :) Každá jedna cuketa je takáto, preto máme mrazničku plnú nastrúhanej cukety na podlesníky, prívarky atď..

    Cuketový prívarok so šťavnatým mäskom - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si pripravíme mäsko. Mne k prívarku najviac chutí hovädzina, môžte nahradiť bravčovým. Cibuľu si pokrájame na hrubšie kúsky a na masti opražíme do sklovita. Pridáme na kocky nakrájané mäso a cesnak nadrobno. Keď sa mäso zatiahne poprášime ho rascou, korením, paprikou a posolíme. Keď pustí šťavu, pridáme nakrájanú papriku a paradajku, podlejeme a dusíme do mäkka. Pridávam zeleninu hneď na začiatku, aby bola ku koncu už úplne rozpadnutá a zahustila tak omáčku. Kto má rád pikantné, prihoďte k mäsku ešte chilli papričku.

  3. 3

    Kým sa mäso dusí, pripravíme si prívarok. Cibuľku si pokrájame na drobno a speníme na masle dosklovita. Pridáme cuketu, bobkový list, trochu rasce, okoreníme a posolíme. Keď cuketa pustí šťavu, dusíme do mäkka cca 10 minút. V miske rozmiešame mlieko, smotanu a múku a vlejeme k cukete. Necháme prejsť varom a dochutíme octom, kto má ako rád. Ja som cukor nedávala, cuketa bola sama o sebe sladká dosť. Podávala som s uvarenými novými zemiačkami.

Diskusia k receptu

fi0na
@denyany v surovinach ho mam a do postupu ho zabudnem napisat :) davam veeeela kôpru, milujem ho :) tiez by som privarok aj sam jedla :)
manya
tekvicový zbožňujem od detstva, s domácim mliekom u starkej, teraz aj ja viacej robím z cukety, onedlho budú;
eviana
Moji chlapi tekvicový prívarok odmietajú, ale ja ho mám veľmi rada a tento Tvoj by mi veľmi chutil... mňam :)
1x fi0na
jozka2
tvoj recept vyzera velmi chutney,ja cuketu krajam na struhadle k tomu urcenemu,ktore mam po mamke/a ta ho kupila urcite este za Ferencz Jozka/a varym v srvatke,ked robim tvaroh,ta dodava vynikajucu chut cukete a nemusi sa potom Tolko octu pridavat.Aby som omacku nemala taku bielu tak ,ked dusim cibulku tak pridam trochu cerv.ml.papriky,ta zafarbi vrch omacky pekne do cervenkava.Ked ju odstavim tak pridavam hodne kopru.
1x fi0na
daguska
Pekne si navarila.Ja tento prívarok robievam casto.Nepridávam bobkový list,ale jedlo je to naozaj výborné.
1x fi0na
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
zajtra spravim tento tvoj privarok,aj ja mam zo zahradky cuketu......mnaaaaam!!!!!!!!!!!!!!!
zmok
Uzasny recept, prave si pochutnavame, synovi som sice musela omacku pomixovat, inak by mi ju odmietol, ale teda paradna mnamka, urcite este tuto sezonu spravim :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia