Cuketovo-pomarančový a cuketovo-citrónový džem

elmelpel - fotkaelmelpel, 24. septembra 2013
Cuketovo-pomarančový a cuketovo-citrónový džem
Foto: elmelpel

Stále som hľadala neobvyklé recepty z cukety a natrafila som na cuketový džem s citrónom. Keďže cuketa veľmi dobre absorbuje príchuť a vôňu inej Zobraziť celý popisStále som hľadala neobvyklé recepty z cukety a natrafila som na cuketový džem s citrónom. Keďže cuketa veľmi dobre absorbuje príchuť a vôňu inej ingrediencie, skúsila som ho obmeniť a miesto citrónu som dala pomaranč. Výsledok skvelý, syn, ktorý džemy vôbec nejedáva si dokonca dal duplu. Nech sa páči recept, ak Vám ešte svietia na záhrade cukety tak ako nám :)

7
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
3 - 4 ks
1 - 1,5 kg
1 ks




Postup

  1. 1

    Očistenú cuketu - ošúpaná a zbavená jadierok, nakrájame na kôstky a povaríme, keďže pustí veľa vody, nepodlievam, len ju nechám jednoducho zmäknúť. Medzitým si pripravíme pomaranče alebo citróny, klasika som ich ošúpala, zbavila jadierok a nakrájala na štvrtinky.

    Cuketovo-pomarančový a cuketovo-citrónový džem - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme ich k cukete, chvíľu povaríme a potom ponorným mixérom rozmixujeme, každý ako má rád, ja som nedala až celkom do hladka, nech mi kľudne na chlebíku vykŕka kúsok pomaranča :) Pridáme cukor zmiešaný s Gelfixom a povaríme asi 1/2 hodinku, len aby nám džem zhustol. Ja som skúšala na tanieriku, akú mám hustotu. Vrelý džem naplníme do pohárikov a dáme hore dnom. Bohužiaľ som nefotila všetko, hádam bude postačovať výsledok :)

Diskusia k receptu

hanka56
Tak citronový už jsem dělala ale pomerančový ne,to mě nenapadlo,
tak jdu na něj.
radost
dobrý nápad..a ktorý je chutnejší-citron či pomaranč..??
elmelpel
@hanka56 veru skus, je fajnovy
@radost mne osobne viac chutil pomarancovy, chalanom citronovy, vraj to chuti ako tie gumenne citronove cukriky :)
zinnajdha
elmelpel - to je meno vytvorené zo slova "pelmel? Poznám slovo pelmel ako označenie jedla, ktoré vzniklo tak, že všetko čo mám na tanieri najprv zmiešam a až potom jem. Napr. jaternice, kapusta a zemiaky... Po rumunsky "talmeš-balmeš". Myslím, že aj hopel- popel je to isté, ale po česky.
natali711
A ja som robila podobný, len bez gelfixu, tuto z varechy(od mariamka), a použila som grep, ružový. Kto má rád grepy, tak ako ja, určite odporúčam vyskúšať aj grep.
kubasanka
skusila som urobiť oba -citronový je sviežejší, a skusim ešte s kiwi
anina6
dnes som vyskúšala tvoj recept, ubrala som cukor, dala som 600 g na jednu dávku a s výsledkom som spokojná. snáď trošku kyslejší mohol byť, dávala som 3 pomaranče a 1 citrón. vyskúšam aj s iným ovocím. vďaka za recept.@Elmelpel.
anina6


a pridávam aj foto chlebík s chutným cuketovo-pomarančovým džemom.
kukulienka71
na zvýraznenie chuti je dobré pridať aj kôru chemicky neošetrených citrusov. S kôrou ale dlho nevariť, bo džem zhorkne.
ninuska
No skusila som urobit sice velmi som tomu neverila, ze co to bude za exotiku, ale bola som milo prekvapena. Robila som zo zltej cukety, ubrala som cukor a pridala susenu bio citronovu koru a 4 osupane pomarance.Chut ma prijemne prekvapila. navyse zo zltej cukety ma krasnu oranzovu farbu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia