Cuketovo-paradajková chilli polievka fotorecept

jarbra - bez fotkyjarbra, 15. augusta 2014
Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept)
Foto: jarbra

CHilli papricky casto sa objavuju v manzelovych receptov v indonezkych, mam tiez rada pikantne jedla, ale s mierou :-) Chilli papricky ( Kajenske korenie Zobraziť celý popisCHilli papricky casto sa objavuju v manzelovych receptov v indonezkych, mam tiez rada pikantne jedla, ale s mierou :-) Chilli papricky ( Kajenske korenie ) obsahuje Kapsacin, korenie je velmi ucinny spalovac tukov. Cisti a riedi krv, zrychluje metabolizmus, zlepsuje krvny obeh a zastavuje vnutorne krvacanie. Posobi proti tvorbe krcovych zil tromboze, srdcovej arytmie a urychluje hojenie modrin.

Suroviny

400 ml
3 ks
1 ks
1 ks
3 ks
1 vetvička (alebo sušená)
2 ks
1 PL
2 PL
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Suroviny, ktore potrebujeme:

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Horcicove semienka spenime na oleji, kym nezacnu praskat, ( semienka som nemala, takze polievocka tentokrat bude bez ... ), tak pridame nakrajanu cibulu a na slabom ohni prazime do zlatista.

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Paradajky umyjeme, osusime, nakrajame na kocky a pridame k semienkam a k cibulke.

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zazvor cca 4 cm ocistime, nakrajame na mensie kocky, pridame aj cesnak ( popucila som v maziariku ) a pridame k surovinam ...

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    chvilu spolu podusime, ...

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    tak pridame ocistenu a pokrajanu mrkvu na kolieska.

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Premiesame. Pridame pasirovane paradajky a zalejeme vodou ( podla potreby ).

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cuketu ocistime, olupeme ...

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pokrajame na mensie kocky, ... cuketu pridame na koniec.

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vsetko rozmixujeme ponornym mixerom do hladka.

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridame cuketu s bazalkou. Dochutime s chilli, sojovou omackou, solou, ml.ciernym korenim podla chuti.

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotovo!

    Cuketovo-paradajková chilli polievka (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jozka2
Jarba,tvoja polievocka musi byt uzasne dobra a tak ako pises aj zdrava,zistilo sa a v niektorych krajinach sa aj praktikuje,ze ludia nachylny na infarct by bez neho nemali ist vonku.v tekutom stave uzity udajne zabera do 60 second.5*
mijaita
@jarba recept je tvuj home made? Mne tam trosku drhne ta sojovka. Proc je tam? Pravda, palec nahoru ze to neni vegeta, za to mas u me metál, ale tu sojovku trosku nechapu? A ne ve zlem!!!!!!
jarbra
@jozka2 , dakujem pekne a pozyvam Ta na ,, ochutnavku ,, nam polievka velmi chuti. Pekny den.
jarbra
@mjaita , ... :-) ... neboj sa, nenahnevala som sa a nemam ani dovod, vsetko je OKE. ... tak k tej sojovej omacke tolko, preto sa pridava do polievok, omacok, k salatom a k zelenine, apod. pretoze pridanim par kapiek tejto tekutiny, ktora ma charakteristicku vonu a slano - sladkastu chut. Pokrmom doda jemnu a sviezu chut. Sojovu omacku treba, pouzivat rozumne a pridavat len k zvyrazneniu prirodnej chuti pokrmu. Sojovu omacku pridavame stale pred dovarenim jedla. Kratke varenie umozni chutovo zvyraznit kazde jedlo. ( sojova omacka obsahuje kyselinu glutamovu -je to prirodna forma glutamanu sodneho ) dodava vynikajuce vlastnosti pre marinovani apod. Sojovu omacku zasadne pouzivam - tradicnu, ktora je vyrobena len z vody, sojovych bobov, psenice, koji - bakterie a soli. Tato neobsahuje, ziadne chemicke konzervacne latky.A este jedna rada: Je velmi dolezite, aby sojova omacka bola znackova, ktora je na etikete oznacena svojim nazvom, a nie ,, Japonska Sojova omacka ,, !!!! dufam, ze som to vysvetlila dostatocne :-) nie Home made - net :-))))) Pekny den.
safran
určite je výborná, aj ju veru uvarím, no 1PL horčičných semienok sa mi zdá dosť (celkový objem však nepoznám) a klasik skutočne nie je to pravé javorové... napriek výhradám u mňa 5* veď každý si pridá alebo vynechá :-)
jarbra
@safran , pre nas hor. semienok nie je vela, ved si uprav podla seba, skus tam dat par a uvidis, ja si tiez kolkokrat pomenim recept, nie vsetci mame rovnake chute - nie :-) Pa.
jarbra
@safran , prepac zabudla som, a co sa tyka sojovej omacky, ved si to nemusis davat a myslim si ze 1KL polievke ,, neublizi ,, strati sa, ... kedze som momentalne na SL, tiez nemam tu vsetky suroviny, ktore potrebujem k receptu, aj ked to tam nedam, jedlo je chutne ! Dakujem pekne za bodiky. :-)
mijaita
@jarbra dekuju ti za vysvetleni, uz jsem "doma" :-) Ja na dochucovani sojovku prave nepouzivam, to dam radeji ten glutamat cisty, nebo par kapek maggi ale jeste nejradeji a to jsem se pred par lety naucila, thajskou ustricovou omacku. Nema s ustricema pranic spolecneho, je sladoucka a hlavne jemna a lahodna - tahle
 www.chefparade-warehouse.cz/detail-produktu/74/ustricova-omacka...

Sojovou kupuji tu nejlepsi, orig, protoze varim rada i cinska a japonska jidla. Tak uz vim vse a na polivku se tesim !
jarbra
@mijaita , aj ja dakujem pekne, nech sa polievocka vydari ... a este jedna rada, spomenula som si teraz, ze ked pridas sojovu omacku do polievky alebo sote, omacky apod. odporucam pridat trochu morskej soli hned na zaciatku varenia ... zvyraznime tym chut pokrmu. @mijaita , dakujem za receptik, posuniem to manzelovi, pretoze ja morske plody, ako krab, krevety ( Garnaty ), musle, ustrice ... nemusim, ale pre mojho manzela je delikatesa ,, LANGUSTA A HOMAR ,, .. Homar ma mohutne predne klepeta, rozbijaju sa kliestami. Pripravuju sa varenim, zapekaju sa s maslom a salotkou alebo aj griluju. To, miluje moj manzel ... ( vyrastal od malicka pri mori, ( kde zijeme dodnes ) preto ma rad ,, morske plody,, :-))) Prajem krasny vecer.
mijaita
@jarbra musela jsem hned, doma vsechno a jako bonus, ja si rozvaruju rajcata, prodavam bazalku a steriluju. Tak sklenicku toho a jak pises, hodne seminek horcice, zazvor, chili az nakonec. Ta je tak dobra! Do zitra se jeste rozlezi...... diky za tak uzasny recept!
Bez foto by to nebylo ono, tak tady je


mijaita
p.s. morskou sul nemam, ale uz je na seznamu co potrebuji koupit a k te ustricove omacce - az ji koupis, neboj se, ochutnej. Nesnasim nic co je jakoukoliv rybinou citit. Nechapu, proc se tehle rika ustricova, po zadny ustrici ani rybe ani stopa!
jarbra
@mijaita , tak ty si ,, sikulka ,, krasna polievocka, tesim sa ze sa vydarila a hlavne ze chuti ! :-) ustricovu omacku urcite vyskusam a dam vediet. OKY . S pozdravom
safran
som bola predbehnutá :-)



trochu som ju pozmenila, ale máličko :-) výýýborná bola
safran
@mijaita , nedala som pasírované paradajky, iba čerstvé, sójovka bola japonská svetlá, rozmixovala som všetko - na vrch: kvitnúce oregáno/pamajorán (dobromysl), bazalka, vetvička tymiánu... kombinácia hnedej horčice, ďumbieru (zázvor) a chilli - úplne skvelá :-))
mijaita
@safran tak asi krome bylinek nastejno, mela jsem cerstva rajcata a k tomu ta moje s bazalkou, sterilovana. Ano, horcic seminka a zazvor, to je luxusni kombinace. To se mame, vid @safran :-)
1x safran
jarbra
@safran , @mijaita ... sikulky, pekne polievocky, tesi ma, ze vam chutili aj, ked ste to troch pomenili, ale nic sa nedeje ... :-) tlieskam. Prajem Vam pekny den.
zolik
Urobena, vyborna, ulozena v kk za 5. len pasirovanych som dala menej a paradajky som osupala.
jarbra
@zolik :-) dakujem pekne, tesi ma ze chuti ... Prajem krasny a prijemny den. Nech sa dari! Papa.
jarbra
@marianne :-) ked nechces to chilli, tak si ho nedavaj, ale myslim si, ze ,, chilli ,, je tam potrebne, ved kazdemu nieco ine chuti ale hlavna vec, ze polievka Ti chutila. Pekny den. Papa. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia