Cuketovo-hubové rizoto

Autor receptu: kaatka

Dnes som si vymyslela toto ľahké jedlo, ktoré si môžem dopriať aj zajtra po návšteve zubára .)

5
porcií
50 minút
príprava

Postup

  1. Najprv som si uvarila bujóny v 1L vody. Tofu som nakrájala na jemné menšie pásiky a poliala sójovou om. tak, aby bolo celé obalené v omáčke. 2 hrste hríbov zalejem aspoň na 15 min vodou, aby napučali :)
  2. Cibuľu prekrojíme na dve polovice. Vo wok panvici si roztopím za lyžičku masla a dolejem oliv. olej. Na jednej polovici cibule orestujem ryžu (zatiaľ neochucujem). Keď vidím, že cibuľka začína hnednúť, zalejem vínom a pražím do sucha. Keď je ryža opäť suchá zalievam bujónom až do konca varenia. Po 10 min, pridávam huby a stále zalievam vývarom, keď vidím, že treba. Samozrejme stále premiešavam.
  3. Na ďalšej panvici, spením opäť lyžičku masla a dolejem olej. Orestujem druhú polovicu cibule, pridám na jemné pásiky nakrájanú cuketku. Pražím 5min a pridám tofu. Opekala som to celé min 10 min, chcela som dosiahnuť, aby to bolo pevné a aby časť, ktorú pridávame do rizota "neskašovitela".
  4. Počas varenia ryže s vývarom som v dlaniach rozdrvila za lyžičku prov. byliniek (ja používam tie od Vitany) + som to poprášila diabolským korením, tiež od Vitany, máme radi pikantné. Posolíme to, jemnúčko okoreníme, ako máme kto radi:) Ryžu ochutnávam a keď je mäkká, pridávam 3/4 cuketovej zmesy s opekaným tofu. Zvyšné si nechám na dozdobenie rizota spolu s parmezánom. Konkr. ja som dala grana padano. Rizoto konzistenčne treba nechať, rizotové, tzn. krémové, vláčne, naoko rozvarené, však?:)))