Cuketové pesto fotorecept

zuzkabluzka - fotkazuzkabluzka, 29. júla 2013

Keďže máme obdobie cukiet, prispejem aj ja kvapkou do tohto mora cuketových receptov. Odporúčam vyskúšať túto sviežu zmes chutí cukety a bazalky, veď v Zobraziť celý popisKeďže máme obdobie cukiet, prispejem aj ja kvapkou do tohto mora cuketových receptov. Odporúčam vyskúšať túto sviežu zmes chutí cukety a bazalky, veď v tomto horúcom počasí padne určite vhod dať si pod zub niečo ľahké. Či už sa rozhodnete chuť pesta spojiť s cestovinou, či opečeným pečivom, som si istá, že nebudete sklamaní :)

30 minút
príprava

Suroviny

4 - 5 ks
1 ks
1 strúčik
podľa potreby
podľa chuti
podľa potreby
väčšia kytička
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Cuketu očistíme, zbavíme prípadných jadierok a nakrájame na menšie kocky. Na jemno nasekanú cibuľu orestujeme s cesnakom na olivovom oleji, pridáme cuketu a restujeme.

    Cuketové pesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cuketu varíme a prípadne podlievame vodou pokiaľ nám cuketa nezmäkne až do takejto konzistencie.

    Cuketové pesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes necháme trochu vychladnúť, dáme do mixéra, pridáme bazalkové lístky (čím viac, tým lepšie;), syr grana padano (alebo pecorino) a píniové semeno (ak nemáme, môžeme ho vynechať).

    Cuketové pesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mixujeme. Počas mixovania dolievame podľa potreby olivový olej.

    Cuketové pesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravené pesto môžeme použiť na cestoviny. Na pestá sú podľa mňa vo všeobecnosti najvhodnejšie linguine. Ale dôležité je nezabudnúť si odložiť vodu, v ktorej sa cestovina varila. Túto vodu primiešame k pestu, aby zostalo krémovitejšie a pekne sa "nalepilo" na cestovinu. Alebo si len opečte olivovým olejom pokvapkané pečivo, potrite cesnakom, ochuťte trochou oregana a hrubou vrstvou studeného pesta. Pridajte paradajku, postrúhaný syr pecorino a pár kvapiek balzamikového octu. Pre mňa sú toto tie najlepšie letné raňajky. Veď posúďte sami :)

    Cuketové pesto (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
plk
plk
Hmmm, zaujimavy druh pesta. Toto budem vyskusat :-).
Len skoda, ze je nejaky (snad prechodny) nedostatok piniovych orechov. Teda aspon v mojom dosahu.
zuzananoskova
Zuzka, super, páči sa mi to. Cuketovú raw omáčku robievam na cestoviny bežne, cuketové pesto som neskúšala, vďaka Tebe, vyskúšam. Len mi príde ľúto tie cukety variť... Tak za surova :-) Plk: na pesto môžeš použiť orechy aké máš, nemusia byť píniové ;-)
marikafil
Vyzerá to dobre, len pre nás dvoch veľa. Je to len na rýchlu spotrebu? Lebo možno by stálo za to uložiť na zimu, alebo len na neskôr - skúsim zvyšok sterilizovať...
marikafil
Vyzerá to dobre, len pre nás dvoch veľa. Je to len na rýchlu spotrebu? Lebo možno by stálo za to uložiť na zimu, alebo len na neskôr - skúsim zvyšok sterilizovať...
irenaw
vyskúšam, už sa vidím v sobotu ráno s hriankou ;-)
používateľ nemá avatar
plk
plk
@zuzananoskova - ved ano, hocijake. Pesto nie je dogma :-), da sa robit na milion sposobov. Uz som skusal pistaciove, burske, mandle, vlasske... Ale ked mne (hlavne v peste) najviac chutia piniove alebo v tom horsom pripade vlasske.
A tiez si myslim, ze ta cuketa by mohla byt len tak, na surovo. Ved najblizsie vyskusam.
natba
Piniove zvyknu mavat v DM...celkom dobra alternativa su supane mandle
používateľ nemá avatar
plk
plk
@natba - tak to by som necakal. Do DM-ka niekedy/malokedy chodim ale kvoliva "drogerii". Viem, ze tam mavaju nejake detske vyzivy ale toto...

Dakujem Vam za tip. Pozriem tam.
amelie
prečo varíš cuketu? pesto je zo surovej zeleniny.
zizazi
fakt dobrotka, dakujem za recept. Skúšala som zavariť ale žiaľ pokazilo sa mi, v chladničke ale vydržalo cca 2 mesiace - teda do zjedenia...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia