Cuketové lodičky

jenni - fotkajenni, 26. decembra 2015
Cuketové lodičky
Foto: jenni

Letný recept najlepšie pripravený z domácich cukiet a domácej zeleninky :) Tieto cuketové lodičky chutia skvelo v kombinácii s pečenými zemiakmi a varenou kukuricou! www.dontbefakebakesomecake.sk

4
porcie
35-40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
1 ks
5 PL
1 ks
1 ks
2 PL
1/2 kocky
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Cuketu si najprv poriadne umyjeme, rozkrojíme ju pozdĺžne na 2 časti, každú z týchto častí ešte rozdelíme na polovicu. Vnútro z cukety si vydlabeme. Ak máte mladú cuketu máte po probléme, pokiaľ však nie, nájdete v nej semienka, tie som ja z vydlabaného vnútra pracne povyberala, pretože v cuketovej plnke nechutia dobre, tak si ich pokojne odložte na nejakú inú príležitosť.

  2. 2

    Keď máme cuketu prichystanú, ošúpeme a nakrájame cibuľu na malé kocky. Tiež si môžeme dopredu nachystať obe papriky, ktoré si nakrájame na malé kocky. Predpripraviť si rovnako môžeme aj sójový granulát. Do menšieho hrnca dáme 5 vrchovatých lyžíc granulátu, pridáme polovicu zeleninového bujónu (ja používam bio, bez glutamánu a podobných nepotrebných záležitostí). Granulát zalejeme vriacou / teplou vodou, ja ho zalievam tak trošku nad povrch granulátu a premiešame, aby sa nám bujón rozpustiť a premiešal s granulátom.

  3. 3

    Keď máme všetko nachystané, môžeme sa pustiť do roboty. Na oleji si opražíme cibuľku, pridáme vydlabané vnútro z cukety, ktoré jemne osolíme, pridáme papriky a necháme podusiť. Medzitým ako sa nám zelenina dusí, môžeme ochutiť sójový granulát, ku ktorému pridáme lahôdkové droždie, pridáme čierne mleté korenie, chilli, mletý muškátový oriešok a celú zmes dobre premiešame, aby sa chute prepojili. Takto ochutený granulát pridáme k zelenine a premiešame a necháme ešte chvíľku podusiť.

  4. 4

    Vydlabanú cuketu použijeme ako „misky“ – cuketové lodičky na pripravenú zmes. Lodičky si dáme na plech alebo do zapekacej misy, pokiaľ použijete plech, vysteľte si ho papierom na pečenie, cukety môžu pustiť trochu šťavy. Cuketové lodičky si môžete jemne osoliť a potrieť olivovým olejom. Do lodičiek rovnomerne prerozdelíme a naservírujeme pripravenú zeleninovú zmes. Na vrch týchto lodičiek môžete dať ešte vegánsky syr.

  5. 5

    Cuketové lodičky dáme zapiecť na 15 min. do rúry na pečenie, pečieme pri 180 °C. Dĺžka zapekania závisí aj od hrúbky vydlabanej cukety. Cuketové lodičky môžeme podávať, ako už vidíte na fotkách s pečenými zemiakmi a varenou kukuricou.

  6. 6

    * TIP: Zeleninovú plnku môžete obmeniť na rôzne spôsoby. Môžete použiť rozličné druhy zeleniny, rovnako môžete obmeniť sójový granulát napríklad klasickou ryžou, prípadne ju aj pridať ku granulátu. Miesto granulátu použite napríklad údené tofu, ktoré pridáte k zelenine tak, že ho v rukách rozmrvíte a rozdrobíte nad panvicou, kde sa vám pripravuje zelenina. Možností je naozaj veľa. :)

Diskusia k receptu

remcula
Mám moc ráda tyhle recepty vhodné do dělené stravy :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia