Čučuriedkový koláč s levanduľovým olejom

Autor receptu: klichem

Oslaďte si dnešný deň s kúskom elegancie a vintage štýlu. Spojením dvoch diametrálne odlišných ingrediencií vykúzlite neodolateľný celok. Nebudete veriť ako sa k sebe levanduľový olej, so závanom Provence a tradičné slovenské lesné čučoriedky hodia. Koláč je lahodný a osviežujúci, stačí ochutnať.

20
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. 1.) Najprv si urobíme cesto. Bude krásne nadýchané na spôsob piškótových plátov. Predhrejeme si trúbu na 200°C. Bielky z vajec so štipkou soli, práškovým cukrom, 1/2 balička vanilkového cukru a kôrou z 1 citrona si vyšľaháme do snehu. Sneh bude nádherne voňať po citrónoch a bude mať aj krásnu žltkastú farbu.
  2. 2.)Žĺtky s kryštálovým cukrom vyšlaháme do peny. Prisypeme múku a rozmiešame (nebojte sa toho, že je masa moc hustá). V ďalšom kroku pridáme 1dc vody a opäť znova premiešame. Pridáme prášok do pečiva a nakoniec jemne vmiešame aj voňavý sneh.
  3. 3.) Pekáč vystelieme papierom na pečenie a poriadne ho natrieme levanduľovým olejom. Vlejeme doň cesto a necháme piecť cca 20 minút podľa typu trúby.
  4. 4.) Zatiaľ si vymiešame tvarohy s práškovým cukrom a pridáme k nim 2 žĺtka vymiešané s kryštálovým cukrom. Poriadne zmes pomiešame a necháme 10 min. odstáť v chladničke.
  5. 5.) Vyžmýkame si 2 citróny. Šťavu necháme zovrieť pridáme do nej sáčok želatíny a keď hmota začína tuhnúť vmiešame ju k tvarohu. Vyšľaháme si aj zvyšné 2 bielka a jemne vmiešame do plnky.
  6. 6.) Po upečení necháme cesto vychladnúť (môžte ešte prestriekať levanduľovým olejom na zvýraznenie arómy) a prekrojíme ho napoly. Navrstvíme naň polovicu plnky, čerstvé surové čučoriedky a iné lesné ovocie a opäť vrstvu plnky. Prikryjeme druhou polovicou cesta a necháme odstáť v chladničke cca. 2 hod.