Čučoriedkový alebo brusnicový lekvár/kompót

Autor receptu: bubaya

Hľadala som na Vareche recept na čučoriedkový lekvárokompót, a svete div sa, nenašla som. Tak som pátrala v starých knihách, ktoré mám ešte stále uschované. Našla som v zápiskoch starej mamy, alebo pratety tento skvelý a jednoduchý recept. U nás v horách čučoriedky len začínajú, takže sa možno bude niekomu hodiť. Takisto sa dajú robiť aj brusnice. Je to bohužiaľ bez fotiek, stratila som kábel z foťáku do PCčka.

120 minút
príprava
30 minút
na 60 °C

Suroviny

Postup

  1. Prebraté čučoriedky, alebo brusnice navrstvíme do vhodného hrnca, alebo vysokého plechu - najprv cukor, potom ovocie. Vložíme do rúry vyhriatej na 60°C a necháme cca 2 hodiny, kým sa cukor nerozpustí a šťava nevystúpi na povrch.
  2. Ovocie scedíme, naplníme do pohárov, cca do polovičky, alebo dvoch tretín. Ja som mala čučoriedok málo, tak som plnila len do polovice, aby bolo aspoň opticky viac pohárikov v pivnici.
  3. Šťavu prevaríme a nalejeme na čučoriedky v pohárikoch. Ak je šťavy málo - tohto roku bolo sucho, doplníme cukrovým sirupom - necháme zovrieť 2 diely vody k 1 dielu cukru.
  4. Poháre zavrieme, dáme na mokrú utierku do vyššieho hrnca, zalejeme studenou vodou asi do 2/3 pohárov. Keď voda zovrie, odstavíme a necháme sterilizovať podľa veľkosti pohárov 7 - 10 minút. Vyberieme von, prikryjeme dekou a necháme pomaly vychladnúť. Popíšeme štítky a prilepíme na poháre.