Ovocný veterník
Čučoriedkovo-tvarohový veterník
Autor receptu: redakcia
20 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup- Odpaľované cesto: Vodu, olej a soľ dáme variť. Keď zovrie, pridáme hladkú múku s práškom do pečiva a miešame, až kým nemáme žiadne hrudky múky a vareška sa nelepí na cesto. Cesto necháme trocha vychladnúť a do vlažného pridávame po jednom vajcia a zapracujeme ich do cesta. Z cesta striekame cukrárenským vrecúškom s ozdobnou rúrkou tvary klasického veterníka na vymastený plech. Pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a veterníky rozkrojíme zúbkovaným nožom na polovicu, aby sme ich mohli naplniť.
- Plnka 1: 750 ml mlieka dáme variť s cukrom. Do zvyšnej tretiny mlieka primiešame Zlatý klas a vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom. Uvaríme puding, ktorý posypeme vanilkovým cukrom, aby sa neurobila kožka, a necháme vychladnúť. Do vychladeného pudingu pridáme zmäknuté maslo, rum a vyšľaháme. Nakoniec pridáme jemný tvaroh. Plnku nastriekame cukrárenským vrecúškom na spodnú polovicu upečeného veterníka.
- Plnka 2: Postup je rovnaký ako pri prvej plnke. 750 ml mlieka dáme variť s cukrom. Do zvyšnej tretiny mlieka pridáme Zlatý klas a vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom. Uvaríme puding, ktorý posypeme vanilkovým cukrom a necháme vychladnúť. Do vychladeného pudingu pridáme maslo, rum a vyšľaháme. Pridáme jemný tvaroh. Nakoniec pridáme vyšľahanú smotanu a roztlačené alebo rozmixované čučoriedky. Striekame cukrárenským vrecúškom na prvú plnku.
- Poleva: Tuk rozpustíme, pridáme posekanú čokoládu a miešame, kým sa čokoláda neroztopí. Polevou polejeme vrchné časti veterníkov, ktoré potom ukladáme na spodné časti, ktoré sme naplnili krémom.
|