Ovocný veterník

Čučoriedkovo-tvarohový veterník

Autor receptu: redakcia

20
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Odpaľované cesto: Vodu, olej a soľ dáme variť. Keď zovrie, pridáme hladkú múku s práškom do pečiva a miešame, až kým nemáme žiadne hrudky múky a vareška sa nelepí na cesto. Cesto necháme trocha vychladnúť a do vlažného pridávame po jednom vajcia a zapracujeme ich do cesta. Z cesta striekame cukrárenským vrecúškom s ozdobnou rúrkou tvary klasického veterníka na vymastený plech. Pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a veterníky rozkrojíme zúbkovaným nožom na polovicu, aby sme ich mohli naplniť.
  2. Plnka 1: 750 ml mlieka dáme variť s cukrom. Do zvyšnej tretiny mlieka primiešame Zlatý klas a vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom. Uvaríme puding, ktorý posypeme vanilkovým cukrom, aby sa neurobila kožka, a necháme vychladnúť. Do vychladeného pudingu pridáme zmäknuté maslo, rum a vyšľaháme. Nakoniec pridáme jemný tvaroh. Plnku nastriekame cukrárenským vrecúškom na spodnú polovicu upečeného veterníka.
  3. Plnka 2: Postup je rovnaký ako pri prvej plnke. 750 ml mlieka dáme variť s cukrom. Do zvyšnej tretiny mlieka pridáme Zlatý klas a vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom. Uvaríme puding, ktorý posypeme vanilkovým cukrom a necháme vychladnúť. Do vychladeného pudingu pridáme maslo, rum a vyšľaháme. Pridáme jemný tvaroh. Nakoniec pridáme vyšľahanú smotanu a roztlačené alebo rozmixované čučoriedky. Striekame cukrárenským vrecúškom na prvú plnku.
  4. Poleva: Tuk rozpustíme, pridáme posekanú čokoládu a miešame, kým sa čokoláda neroztopí. Polevou polejeme vrchné časti veterníkov, ktoré potom ukladáme na spodné časti, ktoré sme naplnili krémom.