Smotanová torta
Smotanová torta

Čučoriedkovo-smotanová torta

janikbj - fotkajanikbj, 1. mája 2019
Čučoriedkovo-smotanová torta
Foto: janikbj

Jednoduchý bublaninový piškótový základ s mojím obľúbeným smotanovo-jogurtovým krémom - u nás už klasika na každú príležitosť.

20 minút
príprava
25-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

150 g
150 g
3 ks
0,5 bal.
0,5 dl
0,5 dl
Krém:
290 g
290 g
1-2 kelímky




Postup

  1. 1

    Kyslé smotany (ideálne 14-18-percentné) a jogurty zmiešame a v sitku s gázou necháme v chladničke 24 - 48 hodín odtiecť prebytočnú tekutinu.

  2. 2

    Z bielkov a štipky soli vyšľaháme hustý sneh a dáme ho bokom. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do veľmi hustej peny. Postupne pomaly prilievame vlažnú vodu a olej. Do žĺtkovej zmesi striedavo zľahka vmiešame sneh a múku s kypriacim práškom. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priemer cca 26 cm) a husto posypeme čučoriedkami (alebo iným drobným ovocím). Pečieme v rúre vyhriatej na 180-200 stupňov asi 25-30 minút. Treba sledovať. Necháme vychladnúť.

    Čučoriedkovo-smotanová torta - obrázok 2
  3. 3

    Na krém si vyšľaháme smotanu, ideálne 2 klasické kelímky 200 g, ale stačí aj jeden. Metličkou zľahka vmiešame odtečenú jogurtovo-smotanovú zmes, ktorú sme si podľa chuti osladili (ja dávam asi 4 PL práškového cukru, nemáme radi príliš sladké). Krém nanesieme na vychladený korpus a necháme v chladničke poriadne stuhnúť.

    Čučoriedkovo-smotanová torta - obrázok 3
  4. 4

    Tento krém je veľmi variabilný, robievam ho podľa toho, čo mám v chladničke, jogurty + kyslá smotana, len jogurty, len smotana, množstvo tiež nie je striktne dané a je super aj do pohárov s ovocím.

    Čučoriedkovo-smotanová torta - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept! Mně se zase líbí v bodě 3 část z ochutnávací komise. Umím si představit i svítící očička a pusu od ucha k uchu.
1x radost
luwinka
Krásna ľahučká torta , hneď to vidieť na prvom obrázku . A čie sú to ručičky malinké na fotke č. 3 -??? asi malého - alebo malej ochutnávateľky :-)
1x radost
janikbj
ďakujem veľmi pekne za všetky milé komentáre, potešili ste ma :)
a áno, tie ručenky, toť moja milovaná degustátorka, kritik a pomocníčka v jednom :D
1x haji
janikbj
@Zolik (1.5.2019 14:33)

ten obrus, to je úlovok zo sekáča za pár centov, úplne nový, parádny




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia