Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete fotorecept

eliniatko - fotkaeliniatko, 6. októbra 2016
Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept)
Foto: eliniatko

Recept som prebrala a upravila podľa seba zo zahraničných receptov. Muffinky sú neskutočné, lepšie ako z obchodu či vychytenej kaviarne, a naviac sú aj Zobraziť celý popisRecept som prebrala a upravila podľa seba zo zahraničných receptov. Muffinky sú neskutočné, lepšie ako z obchodu či vychytenej kaviarne, a naviac sú aj jednoduché a rýchle. Skúste a uvidíte :-) Mám histamínovú intoleranciu, no tieto môžem jesť, takže sú vhodné aj pre nás "špeciálnych".

14-16
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

1/2 (pol) hrnčeka
1/2 (pol) hrnčeka
odhadom lyžica - dobre pokvapkať (aróma)
2 hrnčeky (špaldová)
1/2 (pol) lyžičky (himalájska)
1/2 (pol) lyžičky
2 veľké alebo 3 menšie ks
1/2 (pol) hrnčeka (slnečnicový, repkový, ryžový a pod.)
1 lyžička (esencia, aróma)
1 téglik (môže byť aj bezlaktózová)
1 plný hrnček (mrazené alebo čerstvé)




Postup

  1. 1

    Najprv si naberieme pol hrnčeku práškového cukru a druhú polovicu dosypeme kryštálovým cukrom. Vysypeme do veľkej misky a pokvapkáme citrónovou esenciou, poriadne zmiešame a necháme chvíľu stáť.

    Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ do druhej, strednej misky nasypeme dva hrnčeky hladkej múky, ja som použila špaldovú, ale poslúži aj klasická či iná (zdravšia varianta) hladkej podľa vášho výberu. K nej prisypeme soľ (ja som dala ružovú himalájsku, ale kľudne stačí obyčajná) a sódu bikarbónu a premiešame.

    Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K cukru teraz pridáme vajcia, vyšľaháme dohladka, a postupne primiešame aj olej, vanilkový extrakt, a múkovú zmes z druhej misy. Na striedačku s múkou primiešavame aj kyslú smotanu (ja používam bezlaktózovú, lebo laktózu nemôžem a muffinky si chcem dať :-) ). Vznikne taká polotekutá hmota. Do nej potom dáme hrnček čučoriedok, ktoré už ale vmiešame jemno nech sa totálne nepopučia.

    Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cestom s čučoriedkami plníme muffinovú formu, ja mám malé silikónové a v tých sa mi robia najlepšie, netreba vymazávať, len vlejem a idú aj ľahko vybrať. Dajú sa naliať aj do formy s košíčkami.

  5. 5

    Pečieme na 200 °C cca 20 - 30 min., rešpektujúc svoju trúbu a jej vlastnosti. Keď začnú hore zlatnúť, sú hotové, vtedy ich vyberám a mierne pocukrujem kryštálovým cukrom. O chvíľku sa už dajú jesť. Sú fantastické.

    Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobrú chuť!

    Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

denyany
Aj mne sa páčia. Prosím, koľko bolo tej smotany? Tég!iky majú rôzny objem a rada by som zajtra tieto mafiny upiekla, tak nech sú také skvelé ako tvoje.:-)
eliniatko
@Denyany ak si dobre spomínam, bolo to cca 160g, tie bezlaktózové sú myslím kúsok menšie. ale myslím si, že aj to 200g balenie čo býva by bolo úplne ok.

drajan
mám tiež recept na mafinky, do ktorého ide kyslá smotana, sú tiež veľmi dobré, skúsim aj tieto...len mne akosi do mafín viac pasuje polohrubá múka ako hladká. Dík za recept.
denyany
Upečené, zjedené. Výborné. Aj keď bez čučoriedok. V mrazáku mali byť, a neboli a tak ráno obchody ešte zavreté... tak do stredu som dala za lyžičku nutely, trocha kokosu a bolo. Sladké sobotné raňajky chutili všetkým. Určite si ich zopakujeme.
myduska
Vyborny recept na muffinky, dakujem! Konecne boli naozaj makkucke a stavnate. Robila som ich cez vikend na oslavu synovych 3. narodenin, hned dve davky a dala som pol spaldovej a pol bielej muky a nabuduce skusim len bielu, ktora mi viac chuti! ;) miesto esencii som na davku vystavila stvrt limetky a vyskrabala vanilkovy struk a bola to naozaj mnamka! Este pridam nabuduce aj nasekanu cokosku nech sa zalizujeme aj za usami! Vdaka este raz, fakt skvely recept, odporucam vsetkym vyskusat!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia