Čučoriedková roláda

basika25 - fotkabasika25, 29. marca 2013

Tento recept mám strašne rada je veľmi dobrý a mäkký priamo sa vám rozplíva na jazyku

5
porcií
25 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
80 g
1 bal.
4 ks
1 bal.
4 ks
Plnka:
500 ml
2 bal.
200 g




Postup

  1. 1

    Na cesto vyšľaháme ručným šlahačom na najvyšiom stupni žloutky, cukor a vanilkový cukor do peny.

  2. 2

    Zľahka vmiešame puding, citronovú kôru a tuhý snech z bielkou.

  3. 3

    Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 200°C, 8 min.

  4. 4

    Na krém vlejeme smotanu na šlahanie puding bez varenia. Všetko poriadne premiešame vareškou.

  5. 5

    Z vychladnutého plátu opatrne stiahneme papier na pečenie krém rozotrieme na plát a dáme na 1 hod. do chladničky

  6. 6

    Roládu môžeme pocukrovať

Diskusia k receptu

denyany
tak toto by som si dala hneď. naozaj stačí tú smotanu s pudingom len premiešať?
abdul
Chcem sa na niečo opýtať. Nie je mi jasný bod 4. Na ktorý krém vylejeme smotanu ? Poriadne premiešame všetko ? Aj s tým pečeným ? Je to roláda, kedy to rolujeme ?
marlenka
Ja by som mala tiež pripomienku k tomuto receptu.Kde sú čučoriedky uvedené v zozname surovín?...a o tých gramatických chybách ani nehovorím...
dogagador
Basika je 13 rocne dievca z Popradu, nechcite, aby vedela gramatiku, nebude z nej vysokoskolska ucitelka slovenciny, ale pravdepodobne kucharka/cukrarka, bavi ju to, urcite nema problem doplnit chybajuce direkcie k receptu. trpezlivost, ani vy ste neboli mudri od perinky...:-)
tassiedevil
kritizovať snahu mladých ľudí je nesprávne....skôr naopak, je potrebné ich snahu podporovať a poradiť správnou cestou .. aj my robíme chyby a stále sa učíme....len pokračuj dalej mladá slečinka...určite tvoja rolada chutí vynikajúco....a samozrejme kto má trochu poňatia o pečení si môže domyslieť, že po roztretí krému na roládové cesto sa roláda zvinie...?????
abdul
@tassiedevil : Normálne som sa opýtal. Je na tomto niečo kritizujúce ? Chýbajú jej čučoriedky vo výslednom snažení. V komentároch sme chceli len odpoveď. Možno ty máš trochu poňatia o pečení a môžeš si domyslieť mnoho vecí, ale ja neviem čo sa stane, ak vylejem pol litra smotany na cesto, ako to zrolujem ? Koľko mi z toho vytečie hneď a koľko pri krájaní ?Asi máte doma inakšiu smotanu.
@dogagador : Pozerám, že aj teba ten slovenčin fackuje.
marlenka
Treba upozorniť admina,aby taketo recepty neuverejňoval,možno by to bolo aj vychovne.
pusta
osobne si myslím, že chýbajúce suroviny a postupy by mohla autorka na základe položených otázok v komentároch pekne doplniť. na tom predsa nie je nič urážajúce, ponižujúce ani znechucujúce. naopak, ona sama sa tým len naučí byť pozornejšia a ako treba recepty vkladať. potom jej, podľa mňa chutný recept, bude zrozumiteľný ako skúsenejším, tak aj začínajúcim.
nech sa na mňa však nikto nehnevá, to je chabá výhovorka, že toto je variaci web, teda gramatika netreba...ale treba. gramatiku by 13 ročné dievča malo ovládať, ved chodí riadne do školy, na rozdiel od tých starších. a ked má medzery, predsa sa vždy môže niekoho spýtať, kto gramatiku vie alebo vie aspoň trošku slušne. myslím si, že tu prezentujeme nielen recepty samotné, ale aj kultúru a úroveň národa ako takého. nikoho som nechcela mentorovať, poučovať, či niečo podobné...to je môj názor. prajem novej užívateľke veľa pekných úspechov, vitaj medzi nami :-)
angast
@dogagador
Mám 12ročnú vnučku. Keby takto napísala tých pár viet receptu
s nekonečným množstvom chýb, okamžite by som ju vydedil.
Je to priam hrozné , ako tie deti ovládajú pravopis. Vy obhajujete
13 ročnú dievčinu /nechcite aby vedela gramatiku/ to čo má byť?
rozplíva, najvyšiom, žloutky, vlejeme, snech, bielkou - toto
nemusí vedieť 13 ročná žiačka ? O postupe receptu sa ani radšej
nevyjadrím. Myslím si, že slušná kritika by jej viac prospela , ako podporovanie jej nevedomosti.
tassiedevil
prepáč bratko, ale v celej plnke sú len tri suroviny, ktoré určite musia byť spolu zmiešané.....prajem Ti príjemné Veľkonočné sviatky....
hanicka58
dajte uz konecne pokoj kazdemu,kto tu nedorzuje interpunkciu.... to je stranka o vareni a receptoch...ked sa vam recept nepaci nechajte tak...trochu respektu preboha...kto vam dava pravo do vsetkeho sa navazat....ani sa necudujem,ze od z tejto stranky odchadza stale viac slusnych ludi (A PODLA MEDZINARODNYCH PRAVIDIEL SA V POCITACI NEMA PISAT S INTERPUNKCIOU !!!!) veselu velku noc vsetkym ludom dobrej vole
margaretka28
@dogagador , na gramatiku treba vysokú školu?? Spodobovanie, vybrané slová, určovanie rodu by mal vedieť už každý štvrták na Zš, podľa veku je táto dievčina ôsmačka. A k postupu sa ani nevyjadrujem.
pusta
@angast , asi hej. nevychádzam z úžasu, že chcieť normálne a samozrejmé veci - ako napr. gramatiku alebo zrozumiteľnosť receptu znamená pre podaktorých urážku. prekvapuje ma to u tých vekových skupín, ktoré sa blížia k našim. napriek tomu nikdy nebudem podporovať ich falošnú "zhovievavosť" a lajdáctvo školopovinných. totiž ako si mladých vychováme, takí neskôr v životze budú v prístupe k práci, ale aj k nám samotným. nikdy nebudem pliesť bič proti slušným zásadám, zodpovednosti a proti nám.
radost
nuž...áno-je správne-chcieť od iných-aj SEBA-dokonalosť vo všetkom...
ale všetci vieme-že dokonalý je len BOH...tak nechajte žiť každého-i s jeho chybami...
@angast..z ávidím ti tú dokonalú vnučku..moja taká nie je..dokonca sa jej ešte nechce ani do varenia..čo už..mám ju rada-napriek chybám...:-)))
abdul
@hanicka58 : Nože daj link na tie medzinárodné pravidlá. Reku, nech sa poučíme. Vyjadrujeme sa k hrubým chybám a nie k interpunkcii. Pozornejšie čítanie by prospelo.
angast
@hanicka58
Z Popradu. Nie je to náhodou tvoja rodina, keď ju tak vehementne
obhajuješ? Ak si prečítaš môj komentár ešte raz , zistíš, že som
vôbec nespomínal interpunkciu. Podľa pravopisu patrí do oveľa
nižšej vekovej skupiny. Asi si pridala roky.
manya
Slečna mala asi recept v češtine a nepreložila ho správne, dá sa kúpiť puding bez varenia a k slovenčine - veľa dospelých aj vysokoškolsky vzdelaných pravopis našej reči materinskej ovláda slabšie, stačil by jeden diktát.
pusta
@manya , slovenčina nie je práve moja materinská reč, ale je taká krásna, že si dám na nej záležať a myslím si, že to už patrí k slušnému receptu ako samozrejmosť. nikomu naozaj nezaškodí, ak si tiež dá záležať na slovenčine. o to skôr, že je to jeho materinská reč. to nie je z mojej strany kritika, to je jednoducho holý fakt, ktorý treba rešpektovať, nech je to hocikto z nás.
mata3636
Ked 13-ročný žiak nevie, koľko je 7x8, tak sa každý zhrozí: ako to, že nevieš malú násobilku, ved to je základ!. Ked napíše napr. mysa, tak ho tu budú niektorí obhajovať, že toto nie je o gramatike, ale o varení. Zaujímavé, pre mňa nepochopiteľné
radost
ja nebhajujem chyby..ale ich tu ani neriešim...v škole je stupnica od 1-5..zatiaľ ju ani minister nezrušil-to znamená-že je reálne-mať aj iné znalosti-ako len výborné..a ten-kto nevláda pravopis na výbornú-možno ťa lieči..riadi autobus-v ktorom sa vezieš..šije ti šaty..alebo varí a pečie..a to robí výborne..takže aspoň teraz žime v svornosti pokoji..hoc nedokonalí..:-)
marlenka
...velmi mudre,odkaz pre radosť- komentatora predo mnou,myslim to važne,nie ironicky,dik,ja som rozputala tuto debatu,pridala som 3.komentar a ty si to tak pekne uzavrela,dakujem za mudre slova a zdravy nazor..
marlenka
...ešte odkaz pre angasta:asi si moja krvna skupina,ty si na motorke,
ja mam logo mačku na motorke...
marlenka
...odkaz pre Hanicku:my sa do nikoho nenavažame,to nie je o interpunkcii,to je o slovenskom jazyku...
afataga
ten slovencina ma tiez dviha zo stolicky, tu nejde predsa o interpunkciu, to ze z Popradu, znamena, ze je hotentot? ci ako mam tejto obhajobe rozumiet? Toto jedlo sa vola rolada, ale v recepte nie je ani zmienka o rolovani, ked capnem krem na cesto, budem mat z toho roladu? Asi mam bud zle cesto, alebo krem, lebo mne sa to este nikdy nestalo
marlenka
...a ešte by som sa suhlasne chcela pridat k nazoru mata3636.asi budes z KE,ked mas logo Domu sv.Alžbety.
marlenka
...horucejsia debata ako na facebooku...kde sme sa to dopracovali na vareche?dnes sa to nepatri,ved je BIELA SOBOTA,čas stišenia a očakavania,, zmrtvychvstania,,prepačte ja som sa chcela len vyjadrit,
prijemne velkonocne sviatky/pisem bez interpunkcnych znamienok,ale po slovensky/však Hanicka...
lusinkab
....dobre zabudnime na gramatiku .... nikto nie je dokonaly a chybicka sa kazdemu moze pritrafit ...take veci ja neriesim .... ale nech sa na mna nikto nehneva a ani neuraza ale ved ten recept nema hlavu ani patu ... kde zacat ... co na co... kedy rolovat... co s tym co s cim ... kde sme co sme... cisty chaos tento recpet ... uz ked sem fakt niekto chce pridat recept tak aspon na nejakej urovni .... za chvilku to tu bude baby varecha a zbytocne hadky koli receptom ako je napriklad tento ....
radost
@lusinkab
tu sa k tebe pridám..recept nie je dobrý..treba ho doplniť-alebo odstrániť...
hanicka58
ved janosik je obeseny kristus ukrizovany tak hura na 13 rocne dievca....co ste to za ludia......vsetkym vam chyba respekt , tak je ten recept zly nevsimajte si ho.......dokazete to vobec??? uz viem, ze musim odtial odist ,lebo to zlo co je vo vas citit aj cez monitor
hanicka58
a nemyslite si ,ze ked sa poskryvate za vselijake profilove fotky,ze si mozete dovolit hocico napisat a tvarit sa aky,aka som sladka ...vsak marlenka?
lusinkab
@hanka58 trosku drsne prirovnanie ku kritike nemyslis? ja mam cistu dusu s mojou profilou fotkou a napisem to iste co som uz pisala pred tym chyby mi absolutne ale absolutne nevadia,jedine co mi vadi je nezmyselnost toho receptu ... este som neskusala jest recept? ty ano? Na cesto vyslahame ... ako sa slaha na ceste....do coho sa puding vmiesava.... 3 bod je jediny co ma zmysel to musim uznat ...4 bod nechapem ....no a v konecnom dosledku sa nam akosi stratili aj tie cucoriedky aj to rolovanie ... takze tu nikto neuraza 13 rocne dievca ved nech pecie a zdokonaluje sa len uz ked sem chce pridat recept tak nech ma aj nejaku uroven a vlastne nie je to ani jej chyba ale chyba niekoho ineho,ze taky recept bol vobec zverejneny ale verim tomu,ze admini maju teraz asi take iste starosti ako kazdi jeden na slovensku takze krasne velkonocne sviatky vsetkym :-) ........ a pred urazanim druhych ludi ako ste to urobili vy tak sa zamyslite nad tym, ze co vam tento recept dal
tiginko
@hanicka58 o akom rešpekte to hovoríš? Rešpekt môže mať človek k niečomu alebo niekomu, čo/kto si to zaslúži. Tento recept to určite nie je. Síce autorku ospravedlňuje jej vek, ale máme tu aj iné mladé dievčatá, ktoré si dávajú viac záležať. Je fakt, že mohla zakročiť redakcia. A k tvojmu komentu o 9:24 : myslíš si, že keď sa skrývaš za svoju fotku, tak ťa to oprávňuje k takémuto moralizovaniu?
pusta
@hanicka58 , proti komu ideš? proti ľuďom, ktorí nechcú nič viac, len správny recept, podľa ktorého sa dá aj urobiť takýto fajnový zákusok. čo keby si vyzvala autorku, aby recept opravila na zrozumiteľný? ved tým sa sama učí a rozvíja 13 ročné dievča, nikto ju nechce znechutiť. o slovenčine ani nehovorím, ale to snád užívatelia odtolerujú. bez urážky, zastávaš sa lajdáctva a chýb. ak sa recept autorkou neopraví, tiež som za to, aby bol tento recept odstránený.
zmením názor, ak to dievčatko opraví.
a ešte niečo, sú tu aj iné mladé užívateľky,dokonca mladší užívatelia od nej, ktorí chybu uznajú a aj opravia. len toto dievčatko záhadne mlčí, ved korunka jej z hlavy nespadne, tak ako ani nikomu z nás. ak mala odvahu vložiť takýto recept, tak nech má aj slušnosť v sebe, opraviť ho a doplniť. každý z nás chápe, že je mladučká.
@hanicka58 bez prepáčenia, nepoznám ťa, ale asi si stratila súdnosť. nie tí druhí, ale práve ty sa navážaš do ostatných a bezdôvodne ich napádaš. zamysli sa nad sebou...
abdul
Čo jej začalo harašiť zo sviatkov ? Kašlite na ňu.
daniella9
No ked sa človek na ten recept bližšie a pozornejšie pozrie, tak tam nájde zmysel:-) Avšak je to nevhodne zvolená prezentácia. Pre ňu to asi všetko dáva zmysel, ale neuvedomila si ako to môžu vnímať ľudia z opačnej strany monitora:-)
Ono by stačilo upraviť recept preformulovaním textu, aby to bolo zrozumiteľnejšie a doplniť niektoré body, napríklad na konci s tou roládou, či tie čučoriedky - má ich síce uvedené ako súčasť plnky, takže predpokladám, že sa vmiešajú do smotany a pudingu, ale treba to uviesť aj d postupu, a tak isto by pomohli obrázky:-)
viceroy
Stačilo by napísať do redakcie, aby recept skryli a autorku vyzvali k oprave.
marlenka
HALO,HALO...JA SOM MARLENKA,KTORA ROZPUTALA TUTO DEBATU,vid 3.komentar,Už BY NAOZAJ STACILO,čO KEBY STE ZAčALI NA INU TEMU,
a sice:PAPEž-Sväty otec dnes vo velkonočnej omši v Rime nemal hlavnu kazeň,čakala som na to,chybalo mi to,možno,že to doplni v URBI et ORBI-mestu a svetu,pockam si na to...

tiginko
@marlenka a čo keby si to nerozvíjala po čučoriedkovou roládou, ale v záložke "Diskusie" ?
evanaaa
Neviem, nechcem byť priečna ale ja som hneď recept až na tie chýbajúce čučoriedky a zrolovanie cesta, pochopila. @abdul - šľahačková smotana sa zmieša s pudingom bez varenia ( napr. puding -Ollé, používa sa na tzv. trasený krém) a na to idú čučoriedky, na ne ale zabudla.
A @lusinka , aké - na ceste? Ona len na cesto vymiešala- vyšľahala žĺtky s cukrami. Je pravda, že si treba v recepte niektoré veci domyslieť a to by nemalo byť, mal by mať podrobnejší postup, ale dalo sa to aj miernejšie povedať a naznačiť. A čo sa týka gramatických chýb, som prekvapená - je tu veľa ľudí, ktorí sa v gramatike asi príliš nevyznajú ale len málo ich bolo napomenutých už aj z dôvodu, že ak niekto spomenul nejaké chyby u niekoho, tak ďalší sa ozvali, že toto je stránka o varení a nie riešní gr. chýb. A niekomu sú tie chyby prepáčené....nejdem menovať. A zrazu sa vyrútite na jedno chúďa dievča, ako by ste boli inkvizícia. Asi aj tu platí - nie je meter ako meter. Som z takýchto debát sklamaná, nie je to spravodlivé. Iste, nedovolili by ste si niektorých odtiaľto kritizovať tak sa vŕšite na tých najmladších.
evanaaa
@basika25 , nedaj sa odradiť, iste, trochu sa aj poučíš, a verím, že si budeš už dávať pozor, ale vedz, že sú tu aj iní, čo neovládajú pravopis a sú horší od teba. Máš šancu sa ešte zlepšiť. A čo sa týka pridávania receptov, radšej si ich aj dvakrát prejdi a oprav ešte pred odoslaním, ono sa chyby pritrafia. Aby tomu rozumeli aj začiatočníci. Ale si ešte mladá, máš pred sebou čas na všetko.
babav
Tieto nešťastne debaty sa opakujú do nekonecna a zneprijemnuju atmosféru na Vareche. Nezastavam sa receptu , ale neschvalujem ani vrtanie a kritiku od skúsených kucharok. Recept treba ignorovať a dievča ( alebo jej mama )si snad uvedomi, že o take recepty tu nie je záujem a na Vareche nemajú miesto,lebo znehodnocuju kvalitu tejto stránky.
letisia
@evanaaa súhlasím s tebou. Aj ja som recept hneď pochopila, aj keď nie je dôsledne popísaný postup prípravy. Niektoré komentáre sú chytanie za slovíčka, pretože mladé dievča nemá ešte takú úroveň popisu receptu ako staršie a skúsenejšie gazdinky. Je však pravdou, že pre niekoho môže byť krém nepochopiteľný, lebo nemusí vedieť, že existuje puding bez varenia, ktorý sa iba zamieša so šľahačkou a sám zhustne a rozotiera sa. Namiesto tvrdej kritiky mladého dievčaťa, či ešte dieťaťa, by bolo vhodnejšie milo sa jej "prihovoriť" podporiť ju, vysvetliť v dobrom, že musí postup podrobnejšie rozpísať. A pokiaľ ide o gramatiku, bolo tu na vareche o nej veľa popísané. Je zaujímavé, že niekomu sa tolerujú podstatne horšie a väčšie gramatické prešľapy (napr. gordonko) a niekomu, to sa dokonca ešte učí sa netoleruje ani pár chýb. Nezastávam sa nikoho, ale ak niekto chce riešiť gramatiku, mal by mať rovnaký meter na každého. @babav trochu tvrdé slová o ignorovaní tohto receptu a o nezáujem oň. Hovor iba za seba, možno nie každý je takého názoru ako ty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia