Csabai kolbász - Čabajská klobása

tlustoch - fotkatlustoch, 1. júla 2011

Tento recept je orginál zo Szegedu. Na recepte mám dokonca orazený buletín s názvom v maďarčine - Čabajský klobásoví klub. Ja sem,, tam chodím Zobraziť celý popisTento recept je orginál zo Szegedu. Na recepte mám dokonca orazený buletín s názvom v maďarčine - Čabajský klobásoví klub. Ja sem,, tam chodím zabíjať a velmi sú stouto klobásou spokojný. A sebe robím tak isto túto istú.

120 minút
príprava

Suroviny

7 kg  alebo pliecko
3 kg prerastený
20 dkg
5 dkg
20 dkg
4 dkg jemne pomletý
3 dkg




Postup

  1. 1

    Bravčové mäso sa doporučuje z prasaťa, ktoré má viac ako 150 kg. Mäso a bôčik sa zomelie na mlynčeku so strednými dierkami / sú velké , stredné a malé /. Červená mletá paprika sa doporučuje podľa možnosti čabajská, ale hlavne nech je jasne červená nie tmavá až bordová. Určite ste si všimli, že tam nie je mleté čierné korenie, nesmie sa do toho dávať. Všetký udané suroviny sa spolu niekolko krát premišaju. Naplniť do tenkých bravčových čriev, držať pri naplňaní v ruke ihlu a prepichovať v klobásach vzduchové bubliny.

  2. 2

    Nechať odstáť a údiť až na druhý deň 8 hodín. Udí sa hlavne drevom zo stromov, ktoré majú jednokôstkové ovocie /čerešňa, višňa, broskyňa, marhula atď. ale najlepšie je drevo zo starej dutej vrby./ Je dobré keď klobása vymrzne. Ja dávam po vymrznutí na 4-5 dní klobásu jemne vysušiť za chladničku alebo mrazničku. A potom je to delikatesa.

Diskusia k receptu

frezia68
Nepredáš? Ihneď by som kúpila aspoň 2-3 kg ....:-))) je podľa mojej chuti.
violetacamorova
Fantastikuš, niekedy so sama robila so súrodencami klobásy, za telefonickej podpory ujca mäsiara boli zo samej bravčoviny a vydarili sa nám výborné, boli sme ešte deti. Ten tvoj recept si ukladám, raz si ich možno urobím. Dobrý receptík!
zinnajdha
akonáhle budeme mať hotovú udiarničku, urobíme !

Už dávnejšie som počula, že čabajka vznikla na Slovensku, ibaže autor- slovák nemal obchodného ducha a tak ju zviditeľnili iní - čo obchodného ducha majú... dodnes.
murgaska
Velmi dobry recept.Moj syn ma hobby vyrabat starodavne recepty a so slovenskymi priatelmi skusaju napdobnit nase jedla.Samozrejme ,ze my ju mozeme kupit vdelikatesnych obchodoch,ale to nie je ono,ma aj udiaren.......napisem ,ked budu robit ako sa im to vydarilo......M
miky64
budem skúšať ale chcem sa pýtať na to vymrznutie či sa to dá strčiť do mraz boxu teraz v lete ak nie tak to bude bez vymrznutia.Pridávam do kk
tlustoch
miky64 samozrejme, že sa to môže dať do mraz boxu ale potom neúdiť, len dať do mikroténu. Pri príprave piecť na pekáči, tak jak to robia na klobásových festivaloch teda trochu podliať teplou vodou a upiecť z oboch strán do červena. Klob. festival býva každý rok v septembri v Nových Zámkoch.
marikafil
A klobásový festival býva každý rok vo februári aj u nás v Sládkovičove - a je to super zážitok, príďte - tento rok bolo 24 družstiev a dalo sa ochutnávať - nie len hotové klobásy, ale aj údená slaninka a domáce syry a koláčiky.
sovka62
Toto je klobása, akú robievali moji starí rodičia. Milovala som ju nevyúdenú , upečenú v ten deň keď sa vyrobila, tá bola vzácna, lebo potom už bola vyúdená, takže tú čerstvú sme mali len raz do roka. Ale taká suchá, zavesená v komore na tyčke, tiež nemala chybu. Boli by sme ju jedli každý deň, lenže starká mali zásadu, že dní je viac ako klobás.
tlustoch
marienka 44 samozrejme táto klobása sa dá jesť aj tak ako to napísala sovka62. Ja som to poradil pre tých, ktorý majú klobásku radi údenú a jemne suchú a nevedia sa dočkať kedy vyschne. Za chladničkou pekne vyschne za 3-4 dni. Nie je to musené záleží ako to mate v rodine radi. marikafil to je dobre vedieť,že aj v Sládkovičove býva klob. festival, verte nikomu neuškodia 2x do roka hodence.
jarunka
Moji stari rodicia tiez roboli take klobasy, a to raz do roka bolo na zabijacke a tie boli vynikajuce.
hubata
Nám viseli klobásky v špajzi na hokejke. Neviseli tam dlho lebo som mala 2 bratov a vždy si našli zámienku že už potrebujú hokejku. Uložím si tento recept do KK, možno sa niekedy zíde, je vynikajúci.
ppetr
Dobrý večer, zdravím Vás z Jižní Moravy. Mám kamaráda na Slovensku, od kterého mám recept na "jejich" klobásy.Složení je stejné, on dává méně štiplavé papriky. Já dávám poměr 15/15 dkg sladká/štiplavá na 10 kg masa. Klobása musí být štiplavá. Zaujal mě Váš recept, kde uvádíte, že klobásu dáváte vymrznout. Jak dlouho ji necháte v mraz boxu vymrznouzt ? A po vymrznutí ji opravdu necháte jen vysušit na teplém vzduchu? Není ji potřeba přeudit? Jak dlouho tímto způsobem vysušená za chladničkou vydrží? Nezkazí se? Jednou jsem klobásky pekl na plechu, ale všechny mě popraskaly. Je fakt, že jsem je nepodlill vodou - tam bude asi ta chyba. Vím, mám na Vás mnoho otázek, ale nejedná se o nezinárodní špionáž. Děkuji Vám předem za informace. Zdraví Vás, Petr Pernica.
tlustoch
Vážený pán Peter,moc ma potešil váš článok k týmto klobáskám. Som rád, že vám môžem poradiť. Verte mi mal som už asi 10 receptou na klobásky, ale ani pri jednéj som nemal taký úspech ako pri týchto čo mi venovali cez môjho priateľ z maďarského klobásového klubu. Ja si myslím, to je aj tým z akého veľkého prasaťa je mäso,/lebo tie menšie majú ešte také dosť riedké vodnaté mäso/ potom sa nedáva mleté čierne ,ktoré môže preraziť tie dobroty. Ja nedávam do mráziaceho boxu, ale na poval - púdu. Tam vydržia dlho. A to vysušenie, nedávam všetký dám 3 - 4 ks a to preto, lebo už sa nevedia dočkať kedy to bude fajnové. Nemajú sa čas pokaziť. K tomu pečeniu ,dajte na plech za Pl masti a podlejte vodou aby voda siahala asi do poli klobás ,niekolko krát otočiť pomali piecť do červena, ale pozor nie dlho aby nepopraskali. Na rôzných dedinských oslavách klobasky spečú tak, že sú až zvráskavené jak /prosím prepáčte za výraz/ psie hovienká. Prajem Vám veľa uspechov a dobrú chuť,to chce dodržať recept, postup a pozorné údenie . Tlustoch
ppetr
Dobrý večer. Děkuji za odpověď a rady. Chystám se udělat dávku, tak potom Vám dám vědět, jak to dopadlo. Ještě jsem se chtěl zeptat jestli jste dělal do klobásů spojku ( prát). Někdo radí dělat z 1/3 hotové směsy masa semlít na mlýnku na jemno, někdo radí vyrobit z 1/10 jen libového podílu masa. Petr
danno
Vyskusam recept na klobasky urcite, len by som potreboval poradit ako ich najlepsie spracovat a skladovat ked su naplnene do crievok, lebo u nas na africkom kontinente nemame chlad, len teplo cely rok, jedine chladne miesto je chladnicka. Musia sa klobasky udit a ak nie tak ako ich skladovat dlhodobo? Su vhodne aj na pecenie na grile? Danno




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia