Croque monsieur

fialka1 - fotkafialka1, 11. januára 2014
Croque monsieur
Foto: fialka1

Dnes večer sme prišli domov neskoro a unavený na velké vyváranie a vymýšlanie čo navečeru. Ujal sa toho manžel a napadlo ho spraviť Croque Zobraziť celý popisDnes večer sme prišli domov neskoro a unavený na velké vyváranie a vymýšlanie čo navečeru. Ujal sa toho manžel a napadlo ho spraviť Croque monsieur. Síce som zistila že tu ten recept už je takže neprichádzam s ničím novým, ale napriek tomu si ho sem dovolím na pripomenutie vložiť.Naviac manželova verzia je skutočná mňamka ktorá oživí aj tak obyčajné jedlo akým je práve croque monsieur.

3
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

12 ks
150 g
100 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Spravíme si bešamelovú omáčku. Roztopíme trochu masla pridáme múku a mlieko a miešame aby bol bešamel hladký. Ochutíme štipkou muškátového oriešku, mletého. Ak je bešamel hotový odstavíme. Množstvo som uviedla tak od oka, potrebné je aby ste ho mali toľko aby Vám vyšlo na potretie plátkov chleba.

  2. 2

    Toastové plátky chleba rozložíme a natrieme bešamelovou omáčkou. Na plovicu v našom prípade šesť chlebíkov,dáme šunkovú salámu alebo na tenké plátky nakrájanú mortadelu.Na salámu dáme syr eidam. Nakoniec zakryjeme plátkami chleba ktoré sú len natreté bešamelom. Na vrch môžete opať dať syr, plátky alebo aj strúhaný. Croque monsieur možno zapiecť v toasteri, ale keďže ho nemáme zapekáme v rúre na 180 stupňov po dobu asi 15 minút.

  3. 3

    Uvedené množstvo vychádza pre 3 stravníkov, 2 kusy na osobu. Ak navrch namiesto syru dáte rozbité vajíčko, a tak zapečiete, volá sa to CROQUE MADAME. Dobrú chuť

Diskusia k receptu

bohus15
Keď o niečom čítam, že to je "mňamka", tak okamžite strácam chuť. Je to tak nechutné klišé, že to nedokážem stráviť.
fialka1
@bohus15 recept je uverejnený pre tých ktorý s jeho strávením nemaju problém, určite niekomu zachutí
methi
U nas chodi teraz taky program, kde holka zijuca v Parizi vari francuzske jedla, ale "tak inak". Toto robila v mafinovej forme. Toastovy chlieb potrela vajickom, dala do jamiek mafinovej formy, vystlala to sunkou, vlozila vajicko, zaliala lyzicou besamelu a posypala syrom a upiekla.
radost
..priznám - nepoznám..oplatí sa vyskúšať..??
čo môžem vynechať..?? čo nesmiem..??čo môžem zmeniť...aby podstata receptu zostala..??
želám pokojnú nedeľu..:-)
tetrisss
Tak recept je recept, asi sa tam vela nenaspekuluje, ale zaklad je toast a nan sa da dat hocico, podla chuti. Napr. ja, akoze co zatial nastastie nemam problem s travenim, by som kludne miesto besamelu dala trochu majonezy :).
amelie
môže to byť chutné, akurát že to nemá nič spoločné s croque monsieur. stačí zmeniť názov:-)))
fialka1
@amelie tak ho robime vo francuzsku ak poznate inú variantu skuste poradiť rada sa priučím ešte niečo viac
amelie
@fialka , možno je to croque monsieur à lítalienne, Francúzi by požili šunku, nie salámu a aspoň gruyère, nie eidam. ale tvoj variant nie je zlý:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia