Croissanty fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 24. februára 2011

Recept mám od známej, ktorá u mňa robila pred 2-3 rokmi prezentáciu o varení.

12 ks
porcií
60-90 minút
príprava
15-20 minút
na 150 °C

Suroviny

450 g
50 g
1 ( t.j.42g ) kocka
150 ml
2 PL
100 ml
1 ks
 štipka
250 g, ( Hera )
1 ks, na potretie
Plnka:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky ingrediencie.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    1. V malej nádobe ( v hrnčeku ) si urobíme kvások. 2. Do misky dáme štipku soli, preosejeme múku, pridáme vajce, do teplého mlieka s vodou dáme cukor, vylejeme aj s kváskom do múky a vypracujeme hladké cesto.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme kysnúť.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozgúľame, na rozgúľané cesto postrúhame maslo alebo Heru.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozotrieme.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto poskladáme ako kraflové ( lístkové ) cesto.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Preložíme do misky a necháme v rychlokyske 10 min. kysnúť. Misku samozrejme zatvoríme.Toto prekladanie opakujeme 3 x.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom cesto prekrojíme na polovicu.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Snažíme sa ho rozgúľať do kruhu.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rozdelíme na šesť častí. Stáčame od širšej časti.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na plech dáme fóliu na pečenie a rožky poprekladáme. Na plechu necháme prikryté kysnúť ešte 15 min.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pred pečením natrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pečieme vo vyhriatej trúbe na 150° C asi 5 min., potom trúby prepneme na 125° C a dopečieme do ružova ešte asi 15 min.

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vymiešame slivkový lekvár s nutellou a môžeme plniť zdobičkou na zákusky. " Dobrú chuť ! "

    Croissanty (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

jarunka
Dalsi pekny recept na rozky, vyzeraju velmi dobre, krasne nadychane cesto.Plnit takto som este nevidela. Aj som si myslela, ze si ich zabudla vyfotit, ked si ich plnila.Urcite ich vyskusam.
jarunka
este mam otazku... preco sa plnia az po upeceni ? asi aby nevytiekol lekvar ?
alexdidi
Krásna ukážka prípravy pľundrového cesta...a tú kombináciu nutelly a slivkového lekváru musím vyskúšať....vyzerajú fantasticky, len sa do nich zahryznúť....
pekarik
kvalita týchto výrobkov záleží od kvality prevedenia prevalov,namiesto masla sa vo výrobe používa ťažný margarín,čím viac prevalov tým viac vrstiev,nutela sa dáva po upečení bodovou plničkou,lebo počas pečenia by vytekla z výrobku,výroba v domácich podmienkach dosť náročná
marienka44
@Mariaklara ,ten dzem + nutela sa plní do jedneho rozka sucasne? Ja by som spravila neplnene, aby plnka nevytiekla /predavaju v Kauflande a v Lidli/. Ked stáčam akékoľvek rozky, narezem v strede trojuholnka na základni malý zarez /odkukane od p. Novotneho a z Primy/, co mi umozni rozok do sirky natiahnut a boky zahnut dovnutra. Tym sa zamedzí vytekaniu náplne. :-)Ukladam do KK.
enge149
pekné,ja mám vyskúšané kys.cesto pln.nutelou aj čokoládou/kocka/a nevytekalo ani lístkové cesto/toto je dosť tukové,preto sa mi páči jednoduché kysnuté,ale ako komu chutí,kôli kaloriam a tukom/
enge149
pripájam mám vyskúšanú nutelu/je ich viac druhov/,ktorá nevyteká..
rikina
na pohľad vyzerajú vynikajúco a určite aj výborne chutia...
mariaklara
Jarunka, áno, aby nevytekala plnka. Alexdidi, rony, enge, rikina, som rada, že sa vám páčia. Marienka, veď aj moje sú neplnené a uviedla som, že sa spolu vymieša lekvár s nutelou, je to veľmi dobrá kombinácia a hlavne výborná chuť. A myslím, že croissanty sa nemajú zahnúť, potom to nie sú croissanty ale rožky.
ata8888
Klari len k tej plnke nemas od Tupp... zdobicku ???? tou to asi ide najlepsie.....ak mas skus mozno sa ti to bude pacit nic od tial nevytecie...
mariaklara
@a ťka, mám tú zdobičku, ale nejak zle sa to s ňou zdobilo, preto som použila tú starú.
ata8888
ja robim s nou aj parizske rozky su mnam a velmi rychle




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia