Croissanty

micho - fotkamicho, 9. októbra 2012
Croissanty
Foto: micho

zdroj you tube

12
porcií
220 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
90 g
20 g
300 ml vlažné
340 g
15 g
1 ks na potretie
2 PL




Postup

  1. 1

    Z múky, cukru, droždia, vlažného mlieka a soli si vypracujeme cesto a necháme kysnúť na teplom mieste 1 a 1/2 až 2 hodiny. Maslo rozvaľkáme medzi 2 fóliami a dáme do chladničky.

  2. 2

    Vykysnuté cesto postláčame päsťou, aby sme vytlačili vzduch a rozvaľkáme na obdĺžnikový plát, na ktorý položíme rozvaľkané maslo (maslo rozvaľkáme asi na 1/3 veľkosti cesta) preložíme ho cestom a rozvaľkáme. Cesto preložíme na 1/3, zabalíme do fólie a dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Po polhodine cesto znovu rozvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na 1/3. Zabalíme do fólie a dáme na ďalšiu 1/2 hodinu do chladu. Tento postup ešte raz zopakujeme a dáme do chladničky. najlepšie cez noc.

  3. 3

    Potom cesto rozkrojíme na polovicu a každú rozvaľkáme na 1/2 cm hrubý, dlhý plát, široký cca 15 cm, nakrájame ho na trojuholníky, ktoré zrolujeme do tvaru croissantov. Poukladáme na plech, dáme podkysnúť. Nakoniec croissanty potrieme vajíčkom, ktoré sme rozšľahali s vodou a upečieme.

Diskusia k receptu

fialka49
Sú krásne, akoby ich jedna mater vykrútila. Klobúk dolu, palec hore!
ajuschka
su nadherne, ozaj chvalim, mne sa toto croissantove cesto nikdy nepodarilo :(
violetacamorova
Sú krásne, ja mám croisanty veľmi rada, ale nepiekla som ešte nikdy, možno prvé vyskúšam podľa tohto receptu. Si veľmi šikovný.
marijanka712
@micho tak s týmto si ma načisto dostal nielen klobuk dole , ale mne hanba, lebo ja som do teraz bála do nich pustiť no ale tento krát si ma naštertoval a ja to podlatvojho rp musím odskúšať ,dúfam, že sa mi aspoň tak podaria ako tebe.1***** ešte keby si to dal aj nafoteným postupom tak to by bola aj zlatá vareška za tvoje dielo , ale aj tak si zaslúžiš veľkú pochvalu a tvoja polovička nech si ta stráži......, nechceš si založiť nejaku reštauraciu ????
marienka44
@Micho , ak je to Tvoj vytvor, gratulujem.
Len by som chcela vediet, ci treba spravit klasicky kvasok alebo kvasnice /svieze/ len tak do cesta namrvit. Podla mnozstva kvasnic /20 g/ su to asi svieze kvasnice, susených by bolo menej. Ukladam do KK.
anykama
Na tom plechu sú prekrásne,akoby štvorce boli merané .Neostáva mi nič iné len vyskúšať.
elena
Nerozumiem tej tretej fáze ako mám nakrájať cesto a ako ho skladať?Obrázok mi akosi nič nehovorí.....
micho
všetkým ďakujem za milé komentáre, ak ich budem piecť nabudúce, tak sľubujem fotorecept krok za krokom.
micho
@marijanka712 reštauráciu nie,ale mojím snom je malá kaviarnička.
@marienka44 keď robím kysnuté cesto,nikdy si nerobím zvlášť kvások,všetko dám do misy naraz a vypracujem cesto,prípadne to nechám urobiť pekáreň. To mi poradila raz jedna kolegyňa,a aj keď som robil v jednom nemenovanom hypermarkete,tak na pekárni to robili tak isto.
lulu
uz ako keby som citila tu chut francuzskych croissantov :) velmi dobre vyzeraju :)
evanaaa
Ozaj krásne, majster @micho , alebo Miško, akoby ich stroj robil, určite by sa mi také nepodarili. A oceňujem aj to, že nevaľkáš zvlášť kruhy a tie pokrájaš na diely, už som to tu trochu kritizovala, veď urobiť pás a krájať trojuholníky z neho, je omnoho jednoduchšie a menej prácne.
evanaaa
To skladanie ako ho robíš je niečo ako pri pľundrovom ceste, alebo dokonca je to ono.
micho
@elena tretia fáza je, že cesto si rozkrojíš na polovicu a každú rozvaľkáš na tenký dlhy pás,široká cca 15 cm,a ten na trojuholniky.Ako som už napísal, ak ich budem piecť,tak urobím fotorecept :-)
@evanaaa cesato prekladáš ako pľundrové alebo lístkové cesto.
nikus9876
Veľmi pekné, šikovný muž :) aj Vaše ostatné recepty su super.. držím palce ku kaviarničke :)
labuska
vyzeraju fakt užasne len bez fotopostupu si netrufam to skušat.Ale klobuk dolu ste šikovný
bibalabuba
Micho, super! Kde si sa to naucil :) to ja sa do croissantov radsej ani nepustam.. respekt!
sejla
Micho , ja peciem kolace,torty ,ale mat chlapa co by mi napiekol take croissanty by bolo super......skoda moj to nevie....
bobana999
vyskúšala som...síce maslo som si na cesto dala po svojom...čiže natrela...a musím povedať že sú faaaaaaaaaaaaaaaaaakt fantastické...zas som tu našla niečo veľmi chutné
beatacsontosova
super nápad na obdĺžniky, ja prácne robím kruhy (hm, ak sa to kruhmi dá vôbec nazvať:-) ), len otázočka, akej chuti je cesto? môžem tam dať sladkú aj slanú plnku?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia