Croissant (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Viem,že je tu na vareche niekolko receptov na cesto ale chcem sa s vami podelit aj o tento môj. Recept na tento druh cesta mám z knihy na ktorú nedám dopustiť "mastering the art of baking". Už som robila podľa tohto receptu niekoľko krát a výsledok bol super,nie len na croissanty ale aj na iné druhy pečiva.Časovo náročnejší ale pokial nám cesto kysne a odpočíva v chladničke tak si môžme čo to doma spraviť a ten čas vám uletí ani neviete ako.

Suroviny

Postup

  1. Najprv si urobíme kvások v miske: 60ml teplej vody posypeme 9g sušeného droždia a necháme na teplom mieste odstáť 7 minút. Po 7 minútach pridáme celý obsah teplého mlieka a 1 kl curku do kvasku a premiešame. Do väčšej misky si dáme 500g múky a 1 kl soli a premiešame.K múke pridáme 60g na kocky nakrájaného masla a pomedzi prsty mrvíme až kým nám nevznikne drobná mrvenička.
  2. Urobíme dierku v strede múky a celú zmes kvasku vylejeme dnu.
  3. Pomocou plochej varešky miešame v miske až kým sa nám cesto pekne nespojí a miska je pekne čistá.
  4. Na zľahka pomúčenú dosku dáme celý obsah cesta a hnetieme cca 5 minút až kým cesto nie je pekne jemné. Misku v ktorej nám cesto bude kysnúť zľahka pretrieme olejom /hocijaký len nie olivový,ja som si kvapla trošku na spodok misky a pomocou servítky pekne povitierala po celom objeme/.Cesto dáme do misky a zo vsetkých stán po otáčame v oleji.Misku zakryjeme s kuchynskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 1/2 hodiny.
  5. Po hodinke a pol si na cesto zase spomenie,odkryjeme a buchneme do neho päsťou aby sa nám uvoľnil vzduch.Opäť zakryjeme a necháme ešte hodinku odpočívať.
  6. Po hodine odkryjeme a dáme cestu ešte jednu slabšiu ranu päsťou.
  7. Cesto preklopíme na dosku a vytvarujeme hrubý obdĺžnik,zabalíme ho celé do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
  8. Po pol hodine vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske smerom od seba vaľkáme do obdĺžnika až kým nedosiahneme veľkosť 16x32 cm cca 1 cm hrubý.250g masla podrobíme po vrchu na 2/3 cesta s tým,že necháme od každého boku 2cm voľné.
  9. Pomocou nožíka rovnomerne rozotrieme .......
  10. .................preložíme časť bez masla na vrch....
  11. ..........preložíme časť namastenú maslom za rovno na vrch a boky pomocou prstov popritláčame.
  12. Otočíme o 90° a smerom od seba na jemne pomúčenej doske opatrne vaľkáme tvar 16x32 cm a zase preložíme /teraz už bez masla/ ako v predchádajúcich bodoch. Zabalíme do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na pol hodinu. Po pol hodine zase rozvaľkáme na rovnaký tvar a zase preložíme ako predtým,otočime opäť o 90° a zase rozvaľkáme a preložíme.Takže teraz máme 4 prekladania za sebou zabalíme opäť do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na 45 minút. Takto urobéne cesto môžte dať do chladničky a použiť na druhý deň alebo aj zamraziť.Môžte ho použiť na hocijaký druh a tvar pečiva či už plnené na slano,na sladko alebo čo vám najviac chutí.
  13. Ja som dnes robila klasické neplnené croissanty. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske vaľkáme smerom od seba na obvod 35x53 cm,orežeme boky aby sme dostali tvar 32x48 cm. Cesto prerežeme na polovicu a porozdeľujeme na rovnaké časti tu už je to na vás aké veľké ich chcete mať.Mne vyšlo z tohto cesta 15.Po jednom si berieme trojuholník zľahka po ňom prejdeme valčekom,pichneme do stredu s nožíkom a skrucáme smerom k cípu.Takto opakujeme so všetkými trojuholníkmi.
  14. Poukladáme ďalej od seba na plech na ktorom máme papier na pečenie zakryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať ešte na 1 hodinu. Ked ich chcete mať čerstvo upečené na rańajky tak ich poukladajte na plech,zakryte kuchynskou fóliou a dajte cez noc do chladničky,vytiahnite ráno z chladničky a nechajte hodinu postáť na teplom mieste.
  15. Rúru vyhrejeme na 220°C, každý croissant potrieme žĺtkom vymiešaným s 1 PL mlieka.Pečieme 2 minúty na 220 °C,po dvoch minutách teplotu znížime na 180°C a pečieme cca 15 až 20 minút,keďže každá rúra pečie inak.Dáme na mriežku a necháme vychladnúť.Dobrú chuť.