Croissant (fotorecept)

Croissant (fotorecept)
Foto: lusinkab
lusinkabLusinkab, recept pridal: 13. septembra 2012 7:06Ďalšie jeho recepty

Viem,že je tu na vareche niekolko receptov na cesto ale chcem sa s vami podelit aj o tento môj. Recept na tento druh cesta mám z knihy na ktorú nedám dopustiť "mastering the art of baking". Už som robila podľa tohto receptu niekoľko krát a výsledok bol super,nie len na croissanty ale aj na iné druhy pečiva.Časovo náročnejší ale pokial nám cesto kysne a odpočíva v chladničke tak si môžme čo to doma spraviť a ten čas vám uletí ani neviete ako.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Najprv si urobíme kvások v miske: 60ml teplej vody posypeme 9g sušeného droždia a necháme na teplom mieste odstáť 7 minút. Po 7 minútach pridáme celý obsah teplého mlieka a 1 kl curku do kvasku a premiešame. Do väčšej misky si dáme 500g múky a 1 kl soli a premiešame.K múke pridáme 60g na kocky nakrájaného masla a pomedzi prsty mrvíme až kým nám nevznikne drobná mrvenička.
Croissant (fotorecept) - obrázok 1

2

Urobíme dierku v strede múky a celú zmes kvasku vylejeme dnu.
Croissant (fotorecept) - obrázok 2

3

Pomocou plochej varešky miešame v miske až kým sa nám cesto pekne nespojí a miska je pekne čistá.
Croissant (fotorecept) - obrázok 3

4

Na zľahka pomúčenú dosku dáme celý obsah cesta a hnetieme cca 5 minút až kým cesto nie je pekne jemné. Misku v ktorej nám cesto bude kysnúť zľahka pretrieme olejom /hocijaký len nie olivový,ja som si kvapla trošku na spodok misky a pomocou servítky pekne povitierala po celom objeme/.Cesto dáme do misky a zo vsetkých stán po otáčame v oleji.Misku zakryjeme s kuchynskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 1/2 hodiny.
Croissant (fotorecept) - obrázok 4

5

Po hodinke a pol si na cesto zase spomenie,odkryjeme a buchneme do neho päsťou aby sa nám uvoľnil vzduch.Opäť zakryjeme a necháme ešte hodinku odpočívať.
Croissant (fotorecept) - obrázok 5

6

Po hodine odkryjeme a dáme cestu ešte jednu slabšiu ranu päsťou.
Croissant (fotorecept) - obrázok 6

7

Cesto preklopíme na dosku a vytvarujeme hrubý obdĺžnik,zabalíme ho celé do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
Croissant (fotorecept) - obrázok 7

8

Po pol hodine vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske smerom od seba vaľkáme do obdĺžnika až kým nedosiahneme veľkosť 16x32 cm cca 1 cm hrubý.250g masla podrobíme po vrchu na 2/3 cesta s tým,že necháme od každého boku 2cm voľné.
Croissant (fotorecept) - obrázok 8

9

Pomocou nožíka rovnomerne rozotrieme .......
Croissant (fotorecept) - obrázok 9

10

.................preložíme časť bez masla na vrch....
Croissant (fotorecept) - obrázok 10

11

..........preložíme časť namastenú maslom za rovno na vrch a boky pomocou prstov popritláčame.
Croissant (fotorecept) - obrázok 11

12

Otočíme o 90° a smerom od seba na jemne pomúčenej doske opatrne vaľkáme tvar 16x32 cm a zase preložíme /teraz už bez masla/ ako v predchádajúcich bodoch. Zabalíme do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na pol hodinu. Po pol hodine zase rozvaľkáme na rovnaký tvar a zase preložíme ako predtým,otočime opäť o 90° a zase rozvaľkáme a preložíme.Takže teraz máme 4 prekladania za sebou zabalíme opäť do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na 45 minút. Takto urobéne cesto môžte dať do chladničky a použiť na druhý deň alebo aj zamraziť.Môžte ho použiť na hocijaký druh a tvar pečiva či už plnené na slano,na sladko alebo čo vám najviac chutí.
Croissant (fotorecept) - obrázok 12

13

Ja som dnes robila klasické neplnené croissanty. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske vaľkáme smerom od seba na obvod 35x53 cm,orežeme boky aby sme dostali tvar 32x48 cm. Cesto prerežeme na polovicu a porozdeľujeme na rovnaké časti tu už je to na vás aké veľké ich chcete mať.Mne vyšlo z tohto cesta 15.Po jednom si berieme trojuholník zľahka po ňom prejdeme valčekom,pichneme do stredu s nožíkom a skrucáme smerom k cípu.Takto opakujeme so všetkými trojuholníkmi.
Croissant (fotorecept) - obrázok 13

14

Poukladáme ďalej od seba na plech na ktorom máme papier na pečenie zakryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať ešte na 1 hodinu. Ked ich chcete mať čerstvo upečené na rańajky tak ich poukladajte na plech,zakryte kuchynskou fóliou a dajte cez noc do chladničky,vytiahnite ráno z chladničky a nechajte hodinu postáť na teplom mieste.
Croissant (fotorecept) - obrázok 14

15

Rúru vyhrejeme na 220°C, každý croissant potrieme žĺtkom vymiešaným s 1 PL mlieka.Pečieme 2 minúty na 220 °C,po dvoch minutách teplotu znížime na 180°C a pečieme cca 15 až 20 minút,keďže každá rúra pečie inak.Dáme na mriežku a necháme vychladnúť.Dobrú chuť.
Croissant (fotorecept) - obrázok 15



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (4,3 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • marianne69, 13. septembra 2012 o 08:33
    mas ich na pohlad na zozratie a chut musi byt taktiez super


  • trencanka, 13. septembra 2012 o 09:04
    Krasna praca! Obdivujem ta! Ukladam a verim, ze vyskusam.


  • stacy77777, 13. septembra 2012 o 09:19
    Lusinkab, krásne nafotený postup, cesto vyzerá super,ukladám si


  • afataga, 13. septembra 2012 o 09:46
    no teda, naozaj dost pracne, ale vysledok asi stoji za to, aspon podla fotiek, hned by som si dala :-)


  • salinka, 13. septembra 2012 o 10:07
    Tak to je teda profesionálna práca!


  • sylviaxxl, 13. septembra 2012 o 10:16
    vyzerajú výborne,určite niekedy vyskúšam


  • margaretka28, 13. septembra 2012 o 10:51
    Máš ich ako maľované, hned by som si jeden dala ku kávičke.Tvoj recept sa mi páči, určite ho vyskúšam, lebo ich máš fakt ukážkové.1***


  • marcy, 13. septembra 2012 o 11:11
    júúúj,ale lákajú,skvelá práca :-))).....perfektná dokumentácia


  • morenajea, 13. septembra 2012 o 11:11
    najlepšie raňajky na svete....


  • maminka1, 13. septembra 2012 o 11:37
    su krasne a isto aj chutne...ja som skusala raz a nepodobalo sa tomu ani zdaleka ba aj od kysnuteho mali daleko, pritom suseda ich robila tiez a boli fakt super ako kupene...no bud som ja lava alebo mam blbururu..robili sme z rovnakeho receptu...vravela mi, ze aj muka robi vela...


  • michsamant, 13. septembra 2012 o 12:06
    Mne sa nedaria. Ulozim si tvoj recept a skusim.


  • babina1, 13. septembra 2012 o 12:32
    vyzerajú krásne a podľa receptu musia byť aj chutné, ukladám do KK


  • sonulienka, 13. septembra 2012 o 12:38
    Krásne aj keď robota dlhá pracná ale stojí za to.Ukladám do KK.


  • lusinkab, 13. septembra 2012 o 13:39
    dakujem za mile komentariky,no to cesto je trosku na dlhsie ale popri tom ako kysne,chladne tak sa da navarit obed,popratat,poprat,poumyvat kuchynsku linku (to som vsetko vcera robila :-) ) ale nie je az taky zlozity a vysledok stoji za to. @maminka1 no u mna to je podobne s odpalovanym cestom :-( skusala som vseliake mozne recepty,vaha presne na gram,presny postup ....a vysledok stale ten isty splasnute a nenafuknute....este mam dva recepty v zaruke a ked uz ani tie nevijdu tak zase si to odskace moja akoze rura :-)


  • renka73, 13. septembra 2012 o 13:43
    no..klobúk dolu krásne sú :)


  • marijanka712, 13. septembra 2012 o 14:36
    krásne sa ti vydarili postup zrozumitelný,iste si ich vyskúšam zdajú sa na pohlad jednoduché to nevadí , že je taká dlhá priprava o to rýchlejše sa spapajú aspon si to myslím....ukladam do kk


  • lusinkab, 13. septembra 2012 o 15:00
    @marijanka712 presne ako pises priprava je dlha ale zas stale robis po trosku a s cestom sa velmi dobre robi :-) nelepi a netrha sa takze tvarovanie ti zaberie par minut :-)


  • evkalibka, 13. septembra 2012 o 15:42
    ten postup je strašne pracný,nemá niekto jednoduchší recept. Ale vyzerajú a určite chutia výborne.


  • pusta, 13. septembra 2012 o 16:26
    perfektný postup a zrozumiteľne napísaný. výsledok nádherný. gratulujem.


  • medovnicek, 13. septembra 2012 o 16:27
    máš ich krásne, veľmi sa mi páčia a vďaka aj za super postup, ešte som ich nepiekla, ale veľmi si ma navnadila, recept už je v kk a určite ich v najbližšej dobe upečiem


  • pusta, 13. septembra 2012 o 16:29
    a už je v kk :-)


  • jendousek, 13. septembra 2012 o 18:53
    Krásná prezentace receptu a pěkné croissanty!!! Mám uloženo v KK a snad si najdu čas je upéct. :-)


  • izabella929, 13. septembra 2012 o 22:28
    parádny recept.-)))


  • sladkacokolada, 13. septembra 2012 o 23:24
    krásne ich máš, tiež ich robievam, naučila som sa ich podľa receptu od mariane69, aj tvoj si ukladám


  • lusinkab, 14. septembra 2012 o 12:42
    @pusta @medovnicek @jendousek @izabella929 @sladkacokolada dakujem za mile komentariky :-) budem rada ked vyskusate a urcite vam budu velmi chutit


  • irenaw, 14. septembra 2012 o 15:46
    mňam, tie sa rozplývajú už na titulnej fotke, parádne :-)


  • dogagador, 14. septembra 2012 o 15:52
    milujem croissant, takze vdaka prevelka za ten super receptik


  • elisticka, 14. septembra 2012 o 17:51
    wau nadherne!!!!


  • sneica, 15. septembra 2012 o 06:50
    naozaj kraaasne...:)


  • cica2, 15. septembra 2012 o 12:25
    @lusinkab veľmi pekne spracovaný a nafotený recept, si šikuľka a vydarili sa ti krásne :-)





  • denisac, 15. septembra 2012 o 14:02
    perfektné, mat na to cas, hned ich vyskušam ..:)


  • mama3chlapov, 15. septembra 2012 o 15:55
    wooooow, krajšie ako od pekára, si macher, fakt, klobúk dole. Je to pracné, ale ty si šikovná. Na toto sa asi neodhodlám nikdy. U mňa máš 1***************************************************


  • lucylee, 15. septembra 2012 o 16:39
    @lusinkab dnes som mala cas a tak som sa do nich pustila. Su uzasne a vydarili sa! Poslem fotku do redakcie, aby ich pridala. Vrela vdaka za recept a pozdravujem. Sa strasne tesim-moje prve croissanty a vydarili sa :)Pozdravujem do Australie.


  • lusinkab, 15. septembra 2012 o 17:46
    vsetkym vam velmi pekne dakujem :-) @mama3chlapov je trosku narocny na prvy krat ale po niekolkych pokusoch to uz ide od ruky @lucylee jeeej tak to si ma potesila,poznam ten pocit ked nieco robis po prvy krat a to splni ocakavany vysledok,dakujem pekne za pozdrav :-) pozdravujem aj ja teba a tesim sa na fotku :-)


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 15. septembra 2012 o 21:09
    Takto sa podarili @lucylee :



  • lusinkab, 16. septembra 2012 o 03:12
    Dakujem za fotku :-) krasne sa ti podarili :-)


  • vavan, 1. októbra 2012 o 17:24
    perfektne sa ti vydarili to je dobré na odreagovanie to búchanie päsťou do cesta ;-) @evkalibka tieto sú jednoduché ak chceš vyskúšaj » varecha.pravda.sk/recepty/croissant-fotopostup/12787-rece...


  • lusinkab, 2. októbra 2012 o 15:50
    dakujem @vavan :-) no s tou pastou je to sranda :-) kedze to cesto ti pomalicky sfukuje ale ja to robim s laskou takze dostane len taku vychovnu :-)


  • mariaklara, 20. novembra 2012 o 00:05
    Nádherné, ukladám.


  • honestka, 20. novembra 2012 o 00:40
    velmi pekny postup receptu.
    ja som uz velmi davno nerobila tento zazrak, pretoze si kupujeme fantasticke par minut od domu...
    cesto sa zda zlozite a mnohych odradza, ale kazda kucharka by ho mala raz vyskusat.
    Potom by spoznala tajomnstvo, ze to take hrozne nie je a vysledok dobrot pecenych z neho su na nezabudnutie.
    Si sikovna @lusinkab !


  • lusinkab, 20. novembra 2012 o 02:11
    dakujem @honestka , my sme kedysi mali taku malicku francuzku pekaren vedla domu a za super ceny,ale teraz je pre mna vsetko daleko,takze radsej urobit doma a zamrazit a ked mame chut tak len vecer vyberiem a dam na plech nech sa do rana rozmrazi a potom sup do rury :-)


  • lusinkab, 20. novembra 2012 o 02:14
    @mariaklara dakujem :-)


  • prdelinka, 22. januára 2013 o 18:13
    splaskli mi...svine jedny.a chrumkaju.


  • lucylee, 22. januára 2013 o 20:13
    @prdelinka :-D


  • lusinkab, 26. januára 2013 o 11:33
    :-) @prdelinka ako pocas pecenia?


  • borja, 14. júna 2013 o 00:53
    @lusinkab vyzerajú úžasne, som zvedavá čo sa mne podarí :) chcela by som sa ťa opýtať, ak by som si cesto s náplňou pripravila v sobotu ráno,ale croissanty budem piecť až v pondelok ráno, mám to dať do mrazničky alebo vydrží mi to aj v chladničke?


  • lusinkab, 14. júna 2013 o 05:36
    dakujem @borja kludne mozes urobit v sobotu a hned ked ich vytvarujes a poukladas na plech tak ich daj do chladnicky a poriadne zabal s kuchynskou foliou. Mozes ich bud vybrat 2 hodinky pred tym ako ich budes piect aby sa dostali na izbovu teplotu alebo ich vytiahni takto zabalene v nedelu vecer pred spanim, tym padom rano ked sa zobudis budu uz izbovej teploty a mozu ist rovno do rury. Drzim palce aby sa ti vydarili a potom mi daj cediet ako si dopadla :-)


  • tatianita, 3. decembra 2013 o 20:07
    Ahoj Lusi, chcem sa opytat, ci sa na reze croissant pekne listkuje? ...lebo to na titulke nie je az tak dobre vidiet, co je trosku skoda. Nech sa dari v kuchyni :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist