Crème fraîche (šľahačkový kyslý krém)

Autor receptu: honestka

Crème Fraîche (Šľahačkovy Kysly Krem) je pôvodom je z Bretónska a Normandie (oblast Francúzska). Tento krem je dnes dostupny a používany po celej Európe. Vo Francúzsku patril k unikátnom svojimi charakteristickmi vlastnostami a "créme fraîche" je veľmi vysoko hodnoteny (v podstate rovnakým spôsobom ako Connoisseurs-znalci vina a jedla) oceňujú a vychutnavaju rôzne druhy pochutok a specialit.

10 minút
príprava

Postup

  1. 1 šálku smotany na šľahanie a 2 lyžice zmesi kysleho mlieka (ci cmaru, alebo kyslej smotany) dame do zavaracieho pohara s vieckom a dobre pretrepeme. Zmes nechame stat pri izbovej teplote, (mne sa to dobre osvedcuje polozit pohar na vrch chladnicky, kde je prijemne teplucko) na 8 - 24 hodin pokial zmes velmi pekne nezhustne. Pri podavani staci premiesat, ale tento krem sa moze aj vyslahat na hustu šľahacku velmi nezvycajnej a prijemnej chuti. Mozeme ho pouzit ako zahusťovadlo pri tepelnom upravovani masa, polievok či omáčok pretože sa nebude zrážať (ako sa casto robi s pouzitim obycajnej kyslej smotany), alebo roznych privarkov. Je vsak vyborny na samostatne pouzite pri podavani studenych misi, tepleho masa, ci cerstveho ovocia, pudingov, alebo ako osviezujuci pridavok pri kolacoch typu 'PIE', alebo 'Cobblers' (teple ovocne kolace s drobenkou). Je potrebne ho spotrebovat do 10 dní.
  2. Obidva typy kremov (Crème Fraîche a Crème Chantilly) som uviedla prave teraz pred prichodom Velkej Noci, kde ich pouzitie moze byt velmi osviezujucou zmenou pri pripravach jedal a studenej kuchyne.