Couscous - kuskus - príprava

Couscous - kuskus - príprava
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 17. marca 2011 12:16Ďalšie jeho recepty

Kuskus je vyrábaný z tvrdej pšenice ako krupica. Nazýva sa tiež africkým ľudovým jedlom, používa sa ako inde ryža. Niektorí ho radia k obilninám, iní k cestovinám. Pripravuje sa na sladko ako dezerty a na slano v kombinácii so zeleninou,kedy sa podáva ako predjedlo, hlavné jedlo alebo ako príloha. Pri jeho príprave sa názory na použitie olivového oleja miesto masla rôznia. Jeho príprava má mnoho variant, vybrala som 3 predpisy z Maroka. U nás dostať kuskus kúpiť v Bio obchodoch.

Suroviny

4
porcie
30
minút
príprava
30
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1 šálka = 250ml I. varianta: - do misy nasypeme 2 šálky kuskusu, osolíme, zalejeme 5 PL masla a jemne prepracujeme dlaňami, aby sa obalilo každé zrnko, prilejeme 3/4 šálky studenej vody, dobre premiešame vidličkou, dáme do sitka, sitko umiestnime nad paru, prikryté necháme nad parou 7 minút prehriať.Vrátime do misy a opäť premiešame s 3 PL masla vidličkou, vrátime do sitka nad paru a zakryjeme pokrievkou. Po 7 minútach vrátime hotový kuskus do misy.

II. varianta:- 2 šálky kuskusu nasypeme do hrnca, zalejeme 3/4 šálkou studenej vody, osolíme a necháme 7 minút postáť. Zalejeme 5 PL masla, dobre premiešame vidličkou, aby sa obalilo každé zrnko kuskusu. Zalejeme 1 šálkou horúcej vody, premiešame vidličkou a necháme prikryté stáť 10 minút, aby kuskus nasiakol. Počas tejto doby ešte 2x premiešame vidličkou.

III.varianta: - do zaliatia horúcou vodou je postup identický s II. variantou. Po zaliatí horúcou vodou premiešame a prikryté vložíme do vyhriatej rúry dôjsť na 15 minút. Správne pripravený kuskus je jemný, ľahký, nadýchaný a priamo rozplýva sa na jazyku.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

13 komentárov k receptu
  • 2010, 17. marca 2011 o 15:21
    Hmm, nechcem moc mudrovat, ale treba si ujasnit to co popisujes je europska supermarketova priprava z tzv. instatneho kuskusu ktory je predvareny a upraveny aby sa dal rychlo pripravit ako pises.
    Ale to nema nic spolocne s arabskou pripravou kuskusu ,ktora je zdlhava ( treba ho najprv namocit na cca. pol hodinu a potom dat naparovat v paraku a par krat "suchorit" a pridavat "smen" ( smrdlave maslo ) ,tak sa to robi tradicne ...


  • nadia56, 17. marca 2011 o 17:46
    pusta, tvoje varianty su zaujimave, vdaka za inspiraciu, robievame kus-kus velmi casto, podobne 2.variante, este trosku jednoduchsie, osoleny kus-kus polejem lyzicou olivoveho oleja, zalejem vriacou vodou, aby bola asi 2-3 cm nad kus-kusom, prikryjeme pokrievkou/obcas pridavam nejake bylinky alebo kurkumu, cesnak/ a po 5 minutach precedim cez sitko, prevzdusnim vidlickou a mozeme podavat,
    pekny den vsetkym :-)


  • nadia56, 17. marca 2011 o 17:47
    pusta, tvoje varianty su zaujimave, vdaka za inspiraciu, robievame kus-kus velmi casto, podobne 2.variante, este trosku jednoduchsie, osoleny kus-kus polejem lyzicou olivoveho oleja, zalejem vriacou vodou, aby bola asi 2-3 cm nad kus-kusom, prikryjeme pokrievkou/obcas pridavam nejake bylinky alebo kurkumu, cesnak/ a po 5 minutach precedim cez sitko, prevzdusnim vidlickou a mozeme podavat,
    pekny den vsetkym :-)


  • pusta, 17. marca 2011 o 18:05
    2010, verím aj tvojej pravde, to som pozbierala ako recepty z Maroka, ako aj informácie o kuskuse. Kuskus som kúpila v Bio obchode ako krupicu a nie instantný - odpovedám na tvoju úvahu. Nežila som v Maroku, ani som nebola v arabských domácnostiach, čo je iste škoda, ale receptov som našla na prípravu kuskusu naozaj veľa a vybrala som tieto 3. taktiež ich doma našich podmienkach odskúšala. Kedjetoľko variant, naozaj budem rada, aj uvedieš tú, ktorú robíš ty. Ja som medzi tými marockými našla zásadne maslo a napr. vo Francii aj inde používajú olivový olej, hoci som sa na druhej strane dočítala, že sa nemá používať v žiadnom prípade, lebo kuskusové zrniečka stvrdnú. aspoň vidíš, koľko protichodného o tom nájdeš.Ved pridaj tvoje vedomosti o kuskuse, ty si medzi mnimi žil. ja sama nie som znalec arabskej kuchyne, ale sa o ňu zaujímam, patrí medzi moje obľúbené zo svetovej kuchyne a za všetko, o čo sa rozdelíš, ti budem naozaj vdačná.


  • pusta, 17. marca 2011 o 18:09
    nadja, poznám aj ten spôsob, ktorý popisuješ, a je skutočne dobrý. dakujem.


  • cristinka, 17. marca 2011 o 20:40
    Ja kuskus pripravujem podobne ako nadia56. Jeden diel kuskusu zalejem jednym dielom vriacej vody, pridam sol, zamiesam a prikryjem, necham postat 3 minutky, prilejem trochu oleja, premiesam, prikryjem a znovu necham postat nejake tie 3 minuty. A to je vsetko :D
    Ten originalny kuskus sa myslim pripravuje aj den dopredu, miesa sa s nejakym riedkym cestom, potom sa necha uschnut a az tak sa vari... No neviem, ja som spokojna aj s touto instantnou verziou, lebo by sa mi to asi nechcelo robit tak dlho, hehe


  • mariaklara, 17. marca 2011 o 21:03
    Kuskus mám už kúpený, len sa neviem odhodlať. Ďakujem za recept, určite vyskúšam.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 6 komentárov)
  • jarunka, 18. marca 2011 o 02:47
    Kuskus si robim dost casto. Pripravujem ho podobne ako @cristinka , od ineho dodavatela moze byt aj trochu rozdielny navod. Kupujem ho v Bio obchodoch. Na cibulke a cesnaku si udusim zeleninu, nasekam nejake vnate, vsetko zmiesam a mam rychle a dobre papanicko.


  • pusta, 18. marca 2011 o 07:47
    jarunka, dakujem, že si sa podelila o svoju skúsenosť


  • mamenka, 19. marca 2011 o 10:49
    Do takto pripraveného kuskusu pridám nakrájané čerstvé paradajky - vynikajúce a sýte jedlo v období diét, pôstu a pod.
    Zelenina sa môže meniť, koreňovú podusiť.


  • babidka, 19. marca 2011 o 15:36
    my mame kuskus tiez celkom radi a kedze som si jeho pripravu tiez nasla iba na nete , robievam ho podobne ako mas @pusta II. verziu . Raz som pozerala v TV ako robila kuskus jedna
    libanonska kucharka a postup sa mi zdal taky zlozity , ze ho radsej kupujem v tej "zrychlenej" verzii:-)


  • pusta, 24. marca 2011 o 03:21
    babidka, tiež som to videla v tv, ako ty a postup sa mi videl zložitý, ale zrejme tak sa to tradične v arabských domácnostiach robí. osobne tiež dávam prednosť tej II. verzii.


  • pusta, 24. marca 2011 o 03:22
    mamenka, určite skúsim, najmä v horúcom lete. dakujem.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist