Čokoládový závin

Július Dózsa
kuchár hotela Zátoka v Senci, 12. júla 2015
Čokoládový závin
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

S maďarskými tónmi – hodí sa povedať na adresu pôvodnej gastronómie nášho regiónu. A tak sa v duchu babičkinho kulinárskeho trendu snažíme o návrat týchto chutných a pritom jednoduchých receptov.

5
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

1 bal
4 ks
100 g
3 PL
100 g
100 g
50 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto necháme rozmraziť. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 – 3 mm. V zohriatom mlieku rozpustíme čokoládu a kakao. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

  2. 2

    Žĺtky vyšľaháme s maslom, pridáme orechy, cukor a strúhanku. Čokoládovú zmes a tuhý sneh z bielkov spolu vymiešame a pridáme do žĺtkovo-maslovej zmesi. Na vyvaľkané cesto rovnomerne natrieme plnku a zavinieme.

  3. 3

    Zvinuté cesto zľahka pretrieme štetcom namočeným vo vode. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C. Odporúčame obložiť štrúdľu suchými rožkami, aby nepadla.

Diskusia k receptu

izabella929
Ochutnala som ho na rétzesfesztivále v Maďarsku..podľa mňa lepšie chutia ovocné plnky, aj keď čokoládu milujem najviac...
morenajea
odskúšané: keďže v recepte nie je presne uvedené množstvo mlieka skúsila som dať 2 dcl. Kakaa som dala iba 40g. Navyše som pridala 3PL strúhanky a 3PL cukru. Zrejme by ale závin ešte 1PL cukru zniesol. Tiež nie je uvedené aké cesto: použila som 2 už rozvaľkané kupované cestá. Inak veľmi chutný závin, dobre sa krája, taký efektný.









astheart
Já dělám z kynutého těsta. Rozválené posypu hustě kakaem a cukrem, pokladu kousky másla. Sroluji a upeču. Uvnitř se utvoří moc dobrá čokoláda. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia