Čokoládový na základe receptu (victoria sponge)

anikahl18 - fotkaanikahl18, 4. mája 2016
Čokoládový na základe receptu (victoria sponge)
Foto: anikahl18

Na základe receptu "victoria sponge" z malými úpravami.

8
porcií
10 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
100 g
100 g (selfrising)
100 g (stock)
1 PL
180 g
100 g
1 bal (ak nemáte múku s práškom do pečiva)
4 PL




Postup

  1. 1

    Vajce, cukor a maslo poriadne vymiešame do peny. Pridáme múku, prášok a kakao a rýchlo premiešame (koláč je tak nadýchaný).

  2. 2

    Vylejeme do formy (priemer 20 cm), môžeme potriasť, aby bola zmes rovnomerná. Pečene na 180 C na 20 - 25 min. Po upečení vyberieme a vychladíme na mriežke.

  3. 3

    Rozpustime si čokoládu nad parou, necháme trocha vychladnúť a pridáme Philadelphiu - poriadne premiešame. (Namiesto Philadelphie môže byť aj ricotta, aby bola plnka ľahšia alebo mascarpone, to bude ale sýtejšia plnka.)

  4. 4

    Koláč rozkrojime na polovicu a obidve polovice natrieme džemom. Na džem natrieme plnku. (Ja som robila kôpky s malou lyžičkou a potom rýchlo prebehla nožikom.) Prikryjeme druhou polovicou koláča, trochu pritlačíme. Vrch by sa mal posypať práškovým cukrom, ja som ho nechala bez cukru. Položíme na papierovú podložku na pečenie s priemerom 20 cm.

Diskusia k receptu

slavkabis
5* uložený, určite vyskúšam. ja by som dala na aj banán na plnku alebo na džem ☺
marianne
Poznam ho trosku inak: bez kakaa, ako piskotovu tortu s dzemom a slahackovym kremom. Chodievala som nan v UK. Ma zaujimavu historiu. Mam kdesi aj recept od jednej anglicanky nan, musela by som pokutrat. Ale je mozne, ze robia aj cokoladove verzie. Tuto nepoznam, ale tesim sa receptu,vyzera velmi dobre.
1x radost
kukulienka71
Piekla som Viktóriin koláč, ale nijak ma neoslnil:-( Tento tvoj vylepšený vyzerá chutnejšie.
anikahl18
@Marianne (5.5.2016 06:55)
Nie je iná verzia na Victoria sponge . Táto je len moja, kedže nemám rada svetle piškótové cesto. Originál je svetla a z džemom . Šľahačku dávaju niekedy ale nie v originálnom recepte.
anikahl18
Pozerám na staršie recepty. Prepáč ze som neodpovedala keď si písala. Philadelphia je značka pomazankoveho syru. Neviem presne aké značky mliečnych výrobkou používaš .@Verblunka (5.9.2016 15:00)
Môže byt aj vlastná značka ak robia ako Tesco , Billa Atd