Čokoládový koláč

Čokoládový koláč srnčí chrbát bez lepku

Autor receptu: novalim

Upiecť si tento čokoládový koláč na spôsob srnčieho chrbta s prídavkom voňavej silnej kávy, bohato poliaty horkou čokoládou, je hračka. Ako je to u nás zvykom, keďže žijeme bez lepku, aj tento výborný koláč ku káve je bez lepku. Čo poviete, hodil by sa na víkend?

20
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Postup

  1. Formu na srnčí chrbát vytrieme tukom a vysypeme bezlepkovou múkou, rúru predhrejeme na 170 stupňov.
  2. 150 g čokolády a maslo roztopíme vo vodnom kúpeli.
  3. Bielky s cukrom vyšľaháme do tuha. Žĺtky rozmiešame s roztopenou čokoládou s maslom.
  4. Mandle, bezlepkovú múku Promix PK špeciál a instantný kávový prášok premiešame a v dvoch dávkach ich zmiešame s vajíčkovo – čokoládovou zmesou. Napokon zľahka ale dôkladne primiešame tuhý sneh.
  5. Cesto nalejeme do formy a pečieme asi 50 minút. Špajľou odskúšame, či je koláč prepečený. Koláč necháme vo forme asi 20 minút vychladnúť, potom ho opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  6. Na polevu roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli, preosejeme do nej instantnú kávu, rozmiešame a pridáme olej. Polejeme ňou koláč a necháme stuhnúť.