Čokoládový koláč s červenou repou (fotorecept)

Autor receptu: simonietka

Tento recept som našla v jednom staršom kalendári, ktorý som sa už chystala vyhodiť, ale keďže ma zaujal, rozhodla som sa, že ho vyskúšam. Bola som zvedavá na kombináciu červenej repy a čokolády. Musím povedať, že príjemne prekvapila. Koláčik bol šťavnatý a domáce "osadenstvo" ho schválilo, ako príjemnú, celkom zdravú maškrtu ku kávičke, preto som sa rozhodla pridať ho aj sem. Verím, že Vám bude chutiť :) Môžete ho ozdobiť napríklad šľahačkou a nejakým sezónnym ovocím, ktoré sme my doma nemali.

12
porcií
30 minút
príprava

Postup

  1. Najprv si dáme do mäkka uvariť červenú repu vo vode so štipkou soli. Medzi tým si pripravíme tortovú formu, ktorú vymažeme maslom a vysypeme kakaom.
  2. Keď je repa mäkká, zlejeme z nej horúcu vodu, premyjeme ju studenou, ošúpeme a nakrájame na kocky. Repu potom rozmixujeme ponorným mixérom na pyré. Zapneme rúru, ktorú vyhrejeme na 180 stupňov.
  3. Uvaríme si silné espresso. Dáme do hrnca vodu, ktorú privedieme do varu. Do väčšej misky si nalámeme horkú čokoládu, ktorú rozpustíme vo vodnom kúpeli, nad hrncom s vriacou vodou.
  4. Keď máme čokoládku rozpustenú, prilejeme k nej silné espresso. Hmotu premiešame a potom k nej pridáme 200g masla nakrájaného na kocočky, ktoré necháme rozpustiť.
  5. Do druhej misky preosejeme hladkú múku, pridáme 3 lyžice kakaa a 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva. Tieto sypké suroviny si premiešame.
  6. Do misky s čokoládovou zmesou pridáme 5 vaječných žĺtkov a pyré z červenej repy, ktoré premiešame s čokoládovou zmesou.
  7. Z bielkov so štipkou soli si vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého v priebehu šľahania postupne pridávame cukor a všetko spracujeme do tuhej hmoty.
  8. Bielkovú hmotu potom zľahka vmiešame do čokoládovej zmesi a napokon prisypeme aj suché ingrediencie zmiešané v samostanej miske a všetko dôkladne premiešame, aby sa nám suroviny spojili.
  9. Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy, vložíme do rúry a znížime teplotu na 160 stupňov. Tortu pečieme cca 45 minút v strednej časti rúry.
  10. No a takto vyzerá po upečení a vychladení ... Ak budete skúšať, tak prajem, aby sa vydarila a chutila :)