Čokoládový koláč s červenou repou (fotorecept)
Autor receptu: simonietka
Tento recept som našla v jednom staršom kalendári, ktorý som sa už chystala vyhodiť,
ale keďže ma zaujal, rozhodla som sa, že ho vyskúšam. Bola som zvedavá na kombináciu
červenej repy a čokolády. Musím povedať, že príjemne prekvapila. Koláčik bol šťavnatý a
domáce "osadenstvo" ho schválilo, ako príjemnú, celkom zdravú maškrtu ku kávičke,
preto som sa rozhodla pridať ho aj sem. Verím, že Vám bude chutiť :) Môžete ho ozdobiť
napríklad šľahačkou a nejakým sezónnym ovocím, ktoré sme my doma nemali.
12 porcií |
30 minút príprava |
Postup
- Najprv si dáme do mäkka uvariť červenú repu vo vode so štipkou soli. Medzi tým si pripravíme tortovú formu, ktorú vymažeme maslom a vysypeme kakaom.
- Keď je repa mäkká, zlejeme z nej horúcu vodu, premyjeme ju studenou, ošúpeme a nakrájame na kocky. Repu potom rozmixujeme ponorným mixérom na pyré. Zapneme rúru, ktorú vyhrejeme na 180 stupňov.
- Uvaríme si silné espresso. Dáme do hrnca vodu, ktorú privedieme do varu. Do väčšej misky si nalámeme horkú čokoládu, ktorú rozpustíme vo vodnom kúpeli, nad hrncom s vriacou vodou.
- Keď máme čokoládku rozpustenú, prilejeme k nej silné espresso. Hmotu premiešame a potom k nej pridáme 200g masla nakrájaného na kocočky, ktoré necháme rozpustiť.
- Do druhej misky preosejeme hladkú múku, pridáme 3 lyžice kakaa a 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva. Tieto sypké suroviny si premiešame.
- Do misky s čokoládovou zmesou pridáme 5 vaječných žĺtkov a pyré z červenej repy, ktoré premiešame s čokoládovou zmesou.
- Z bielkov so štipkou soli si vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého v priebehu šľahania postupne pridávame cukor a všetko spracujeme do tuhej hmoty.
- Bielkovú hmotu potom zľahka vmiešame do čokoládovej zmesi a napokon prisypeme aj suché ingrediencie zmiešané v samostanej miske a všetko dôkladne premiešame, aby sa nám suroviny spojili.
- Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy, vložíme do rúry a znížime teplotu na 160 stupňov. Tortu pečieme cca 45 minút v strednej časti rúry.
- No a takto vyzerá po upečení a vychladení ... Ak budete skúšať, tak prajem, aby sa vydarila a chutila :)