Čokoládový cheesecake

veve - fotkaveve, 18. februára 2013
Čokoládový cheesecake
Foto: veve

Ďalšia moja verzia na cheesecake, tentoraz pre čokoholikov. Je v ňom čokoláda v niekoľkých podobách a v každej vrstve :-)

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 140 °C

Suroviny

Korpus:
150 g
70 g
2 čl
Plnka:
500 g
200 g
2 ks
2 PL
170 g
50 g
2 PL
Poleva:
200 g
3 čl
1 PL




Postup

  1. 1

    Predhrejeme si rúru na 180°C. Rozdrvíme alebo rozmixujeme kakaové venčeky na prášok, zalejeme ich rozpusteným maslom, pridáme trochu cukru a premiešame. Vznikne sypká zmes podobná mrveničke na koláč. Tortovú formu s priemerom 28 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Snažíme sa vytvoriť čo najrovnejší povrch. Dáme na pól hodiny do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút.

  2. 2

    Nad parou si spolu v jednom hrnčeku rozpustíme čokoládu na varenie aj tú 75%-nú. Vo veľkej mise ručne zmiešame mascarpone a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku a cukor. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú čokoládu. Zmes necháme 10-15 minút odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby pár krát rázne buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvolnili bublinky.

  3. 3

    Rúru stiahneme na 140°C. Krémové cesto vylejeme na predpečený korpus, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou - tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská. Pečieme 40 - 50 minút, ale prvých 20 minút rúru určite neotvárame, aby sa cheesecake v prostriedku neprepadol. Koláč je upečený, keď keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostiedok sa trasie podobne ako želatína.

  4. 4

    Vypneme rúru a koláč necháme 1 hodinu chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť ďalšie 2 hodiny na izbovú teplotu. Nakoniec chladíme v chladničke minimálne 5 hodín, najlepšie však cez celú noc. Pred podávaním potrieme osladenou pochúťkovou smotanou s kakaom a ozdobíme postrúhanou čokoládou.

Diskusia k receptu

elixir
tiež sa mi veľmi páči :) v kuchárskej knihe som si narobila tak veľa priečinkov, ale mám pocit, že by stačili dva: "koláče (2000)" a "to ostatné (20)" :)
lenkac
na pohľad nádherný a určite aj skvelo chutí... bude aj na mojom stole :)
medovnicek
vyzerá úžasne a ide do neho moje obľúbené mascarpone, musím po pravde priznať, že som ešte nikdy cheesecake nerobila, ale tento recept ma tak zaujal, že si ho odkladám a určite vyskúšam
evanaaa
Mňa tiež zaujal tento recept, mascarpone mám a neviem, čo s ním.....ale nápad je tu! Len horšie s tým korpusom, musím nájsť dia sišienky , sú aj venčeky, no uvidím, som zcedavá, aké je upečené mascarpone, viac sa používa na plnku za studena. A nie je to kyslasté, ak tam ide smotana kyslá ( teda pochúťková?), koľko %-ná by mala byť?-----nechcem mazať všetko, tak opravujem - dia sušienky, a ......som zvedavá....prepáčte tie preklepy, v tých som ja majster.
janikbj
vyzerá fajnovo. niekedy vyskúšam. zatiaľ u nás jednoznačne vedie čokoládový so sušenými slivkami, uvidím, čo povedia doma na tento :-)
veve
@evanaaa Upečeného mascarpone sa vôbec neboj, je to výborné. Hlavne daj pozor aby si ho nepiekla príliš, vyber ho z trúby, keď bude ešte v prostriedku taký polotekutý. Lepšie je upiecť ho menej ako viac, on potom v chladničke zatuhne. Pochúťkovú smotanu dávam hocjakú, je tam len na "odľahčenie" toho mascarpone. Držím palce a budem rada ak sa ozveš ako sa ti podaril.
jerica
@veve ďakujem , prehliadla som Tvoj recept, vrátiť sa nie je na škodu.
Som v práci , môžem si to hneď vytlačiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia