Čokoládovo-vanilková torta fotorecept

babina49 - fotkababina49, 15. mája 2012
Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept)
Foto: babina49

Túto tortu som robila pre mÔjho vnuka a veľmi chutila,tak sa s vami podelim,ako som to "stvorila". Ozdobovanie torty je moja slabá stránka,ale Zobraziť celý popisTúto tortu som robila pre mÔjho vnuka a veľmi chutila,tak sa s vami podelim,ako som to "stvorila". Ozdobovanie torty je moja slabá stránka,ale snažila som sa...nie a nie stvoriť "vlnky lahodné oku...".Tortová forma mala priemer 28 cm.

Suroviny

piškóta biela:
4 ks
4 PL
4 PL
2 PL
piškóta hnedá:upečie sa 2x
4 ks
4 PL
3 PL
1 PL
2 PL
krém čokoládový:
5 ks
100 g
40 g
250 g
krém vanilkový:
3 ks
6 PL
250 g
 -pár kvapiek
poleva čokoládová:
200 g
80-100 g
cca 1/2 ČL




Postup

  1. 1

    celé vajcia šľaháme s cukrom a na záver pridáme 2 PL letnej vody.Primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva-toto už premiešavame metličkou.Vylejeme do tortovej formy,ktorá je vystlaná papierom na pečenie a pečieme.Ako vždy dľžku pečenie nepozerám-mám starý plyňák,tak ani stupne,ale tak na 180-200 .

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto isto upečieme aj kakaové piškóty - 2x,len tam sa dáva o 1 PL múky menej a nahradí sa kakom: ( 3PL múka,1PLkakao,PDP-1/2 ČL, 2 PL letná voda)

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    hotové upečené korpusy

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nad parou šľaháme čokoládový krém:5 celých vajec,100g cukru a 40g kakaa do husta,cca 20 min.Prv než to dáte nad paru,pošľahajte to cca 2-3 min. šľahačom.Keď to na bokoch začne cukornatieť,malo by to byť hotové.Tento krém je preto z 5 vajec,lebo potrebujeme aj na potretie bokov,vrchu torty a aj na ozdobu

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    takto isto šľaháme nad parou aj vanilkový krém a po vychladnutí primiešame 250g masla

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnuti nad parou ušľahaného krému pridáme 250-300g masla-podľa toho,koľko chceme s krémom ozdobovať

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    spodný plát bol hnedý(mÔžete ho pokvapkať aj s rumom), natrela som ho ríbezľovým džemom a naň som rozotrela celý vanilkový krém

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na krém som priložila biele cesto,natrela čokoládový krém (nechala som si z neho na potretie bokov a povrchu torty v tenkej vrstve) Druhý hnedý korpus som si najskÔr natrela džemom a tou stranou som ho priložila na krém

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potrieme boky a povrch torty

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    tortu polejeme čokoládou,ktorú som roztopila vo vodnom kúpeli.(čokolády som preto dala viac do rozpisu surovín,aby jej bolo dostatok). "Nedostatky" zamaskujeme takto

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zdobenie nebolo nič moc

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto vypadala v reze a chutila výborne

    Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

tothka
Toto je super torta, páči sa mi, dôležité je, aby bola chutná a táto veru určite bola, ten rez tomu napvedá.
stacy77777
Moja slabosť sú všetky čokoládové a šľahačkové zákusky a torty,hneď ukladám, zvlášť kôli čokoládovej plnke. Tortu máš naozaj krásnu,v piatok pečiem aj ja dcérke na dvadsiatku, tak použijem tvoju.
ubka
Vôbec sa nemusíš ospravedlňovať, aj poleva je krásna , no chuť musí byť úžasná, tie krémy sú naozaj exelentné, na tých si nešetrila a máš vydarené aj korpusy.
marylan
si veľmi šikovná, krásna mňamka, recept je uložený v mojej KK
danielas
Krásna vysoká tortička s elegantnou výzdobou :-) Nie je zbytočne prečačkaná, kvalitný obsah. Takéto mám rada. A aj robievam rovnaký krémik, málo odlišné cesto.
zdenka1009
mne sa páči, aj zdobenie,ani já nemám fantáziu pri zdobení, v reze je krásne farebne kombinovaná...uložená.-)
bibia1
nádhera, jako od babičky - vyzerá neskutočne chutne :)
kata50
Krásna a chutná klasika. Aj ja radšej takéto torty...:-))
katkat
no toto je torta, ake si pamatam z detstva - ziadne potahovky a gyce, len paradna torta :) mnam :)
monnikka
podľa mňa je veľmi pekná, taká elegantná by som povedala, uprednostňujem takéto pred marcipánovými
mataliptak
velmi krásna tortička a verím ,že velmi chutná .... páči sa mi aj plnka , nad parou sú plnky najlepšie... ukladám a vyskúšam :-)
danulatenko
...konecne kompletny recept na coko torticku-dakujem a v oktobri peciem svojim deturencom na dvojitu oslavu :D
akeber
milujem klasické torty , je nádherná na zahryznutie :-) si šikulka aj ozdobená je pekne ,,,, všetko dobré vnúčikovi :-))


soncya
perfektná, neumelá torta, s poctivým krémom. Už ju mám v KK. (pozdravujem Levice, študovala som tam na gymnáziu a tlmačoch som vyrastala) :)
marienka44
@Babina49 ,predovsetkym gratulujem vnucikovi ,vsetko dobre. Podrobne som studovala Tvoj postup. Obe cesta su z rovnakeho poctu vajec a biele si neprekrojila. Zabudla si v rozpise napisat PDP a jeho mnozstvo. Docitala som sa o nom az v postupe.
Pri priprave kremu pridavas maslo k vychladnutej mase uvarenej nad parou alebo opacne? Ja si recept ukladam do KK a vyskusam. Dakujem, za odpod. :-)
sovka62
Dievča moje, ty si sa teda riadne narobila! Dve cestá, dva krémy, poleva, dosť aj na koňa, ale už by babina neurobila pre milovaného vnúčika? Prajem u všetko najlepšie.
Za seba môžem napísať, že toto je torta podľa môjho gusta, aj čo sa týka korpusov a krémov, aj čo sa týka vzhľadu. Prvé torty s hladučkými farebnými poťahmi ma očarili, ale zopár som ich ochutnala a zväčša lepšie vyzerali ako chutili a to by torta nemala, že? Dávam prednosť klasike a tvoje zdobenie sa mi páči. Nakoniec, pozri si zopár amerických receptov na torty, skoro každá je nahrubo ogebrená krémom, a ani nie je zarovnaný, to ty si iná trieda.
Receptík si odkladám, iste sa mi zíde.
babina49
@marienka44 ,ďakujem za upozornenie,trošku som doplnila postup,čo tam chýbalo.Ani jeden tortový korpus som neprekrajovala,možno by bolo stačilo aj z 3 vajec upiecť.Do toho prvého,kakového som zabudla pridať 2 PL vody a bol taký "zadrnutý",lebo kakao sťahuje nadýchanosť Ten druhý už bol mäkkučký.
Vychladnutý vyšľahaný krém pridávam po častiach k maslu a prešľahávam.Ak sa to má robiť inak,poraďte. A tiež prosím o radu,kde robím chybu,keď sa mi niekedy podarí "zadrhnutá" kakaová piškóta.

babina49
Krémy boli naozaj úžasné...ten čokoládový bol ako z penovej torty a boli hladké,nič vám neškrípe pod zubami.Naozaj sa vyplatí urobiť krémy nad parou, zaručí to úspech vašej torte.Je to možno náročné na ceny surovín,ale torty predsa nepečieme každý deň...a keď budete počuť: " je úúúúúžasná",tak vás to poteší.
sany11
ako sa hovori v jednoduchosti je krasa,mne sa tvoja torta paci velmi,ja nemusim moc tie vseliake prezdobene torty,obdivujem to umenie a sikovnost ale viac sa mi pacia jednoducho ozdobene.a tie plnky su uzasne aj ja robievam take.takze tvoja torta je krasna
mariaklara
Som tiež toho názoru ako @sany , @sovka , @akeber......a všetky ostatné, my sme " stará garda " vychované na takýchto tortách :-))), Ale obdivujem umenie dnešných cukrárok, keď mám jesť dnešnú marcipánovú, tak marcipán nikdy nezjem. Tortička je veľmi pekná.
jerica
Obdivujem tvoju tortičku , pre mňa ako stvorená , určite nebudem robiť,radšej si prisadnem k nej,hoc aj očami sa namaškrtím,ked tortu mám robiť,spravím len orechovú , inú sa neodvažujem, obdivujem každú kuchtičku čo spraví tortu a to máš aj ty môj obdiv pri tvojej torte.
jarunka
Aj mne sa torticka paci, ja tiez nie som umelec v zdobeni tort. Ak by sa mi takto podarila, tak by som bola stastna. Ale v jednoduchosti je krasa, takze torticka je krasna.
marianne69
....torty neotvaram,nejem ani nepeciem,raz na ne naberem odvahu,ale tato mi nedala,presne to napisala @sovka takto ma vyzerat podla mna torta,ja tie pohahoviny raz nemozem,vzdy to osupem...je to sice krasne,ale pre mna nejedle....mas ju prvotriednu,vzdy dam takejto torticke prednost...
evusik
tiež ma v prvom momente napadlo, že tak toto je taká torta aká sa pekávala kedysi, výborná šťavnatá, nesfalšovaná všelijakými náhražkami... skrátka taká pravá, domáca, echtovná :-) aj v reze vyzerá výborne.... podľa mňa nemá chybu :-)
babina49
Ďakujem pekne všetkým za komentáriky,som rada,že sa páči.
polovnicka
..juuuj..tá vyzerá..môžem sa opýtať,čím režete pláty?lebo ja som rezala nožom na koláče ten dlhý..a išlo mi to krivo..a vy máte ukážkovú tortu..
elisticka
krasna torticka a vnikajuca naozaj a tie kremy super uz je ulozena:-)) pripajam sa ku gratulantom vnucikovi:-))
sovka62
@babina49 , keď robím krém nad parou (a to robím často, lebo máš pravdu, ten je najlepší), robím ho deň vopred. Po odstavení z pary, keď je masa už len málo teplá, pridám do neho všetko maslo, ktoré má isť do plnky. Premiešam, nechám celkom vychladnúť a dám do chladničky. Na druhý deň vyberiem, asi hodinu predtým ako budem šľahať, trochu zmäkne a potom ho ručným šľahačom vyšľahám. Je to jednoduchšie, ako šľahať maslo a pridávať vajcovú masu a určite sa nezrazí (aj keď ten nad parou sa mi ešte nezrazil nikdy).
babina49
@sovka62 ,to je dobrý nápad,to je ako parížsky krém,tiež sa pripraví deň vopred a na druhý deň sa vyšľahá.A toto je naozaj vopred zaručené,keď sa to takto urobí,že sa nezrazí.Ďakujeme.
orchidea
Tá torta nemá chybu...je skoro taká aké pečiem aj ja, vždy musia byť bledé a tmavé cesto a aj dva krémy a vyzdobená jednoducho ako ja hovorím na zjedenie...ozaj ju máš peknú.
betka11
@babina49 raz musíš niekde začať tak som začínala aj ja piecť svoju prvú tortu a tiež nebola krásna ale dievčatám chutila tak som nabrala odvahu, ešte nie som majster ale už sa mi to páči ako sa potroche "zlepšujem"
tak ti prajem aby si nabrala tiež takú pozitívnu odvahu a uvidíš svoje tvorivé dielo krajšie a krajšie
cica2
krásna torta a aj v reze krásne ukáže
andrej8
Ahojte,
@babina49 a ostatné dámy, koľko by som si mohol vypýtať za túto tortu? Piekol som ju presne podľa receptu, ale na vrchu je fondán so zebrovaným vzorom. Uvažoval som tak 30 €, torta váži 3,2 kg.
Torta je krásna, a chutí výborne, už som ju raz robil! Vynikajúci recept!
3sandra3
@andrej8
Ahoj,
ja si myslím, že kľudne by si mohol pýtať aj viac, veď do torty ide 20 vajíčok, dosť masla, čokolády, fondán si urobil. A potom aj prácu treba ohodnotiť. :-)
mesiar50
Krásna torticka vidiet to aj v priereze
Musí byt velmi mnam.Vdaka Kk
miskab
Chcela by som sa opytat dnes som robila tuto torticku... co sa tyka vanilkoveho krmu mala som ho hladky ale čokoladový sa mi nejako dva krat zhrudkoval... preco
babina49
@miskab ,neviem kde sa stala chyba,možno si to nemiešala sústavne a vajcia sa urobili akoby na praženicu...alebo bola miska ponorena vo vode a sa to varilo...neviem.Poprosme o radu aj iné pekárky,nech nám pomožu vyriešiť problém.