Čokoládovo tiramisu tart

azzaro - bez fotkyazzaro, 28. mája 2014
Čokoládovo tiramisu tart
Foto: azzaro

Tiramisu je v mojom bloggu (http://karolina-azzaro.blogspot.sk/) najobľúbenejší príspevok. Tak som pripravila niečo veľmi podobné. Dúfam, že vám bude tortička chutiť rovnako ako mne. Tortička je Zobraziť celý popisTiramisu je v mojom bloggu (http://karolina-azzaro.blogspot.sk/) najobľúbenejší príspevok. Tak som pripravila niečo veľmi podobné. Dúfam, že vám bude tortička chutiť rovnako ako mne. Tortička je krémová, ale pritom ľahučká, ideálna na leto. Pozor: je taká ľahučká, že budete chcieť po jednom kúsku hneď ďalší. Rozhodne nestačí iba jeden kúsok. Majte ju stále v chladničke, dlho vonku nevydrží.

8-10 minút
na 190 °C

Suroviny

120 g
15 ml
175 g
25 g
25 g
0,5 PL
Čokoládový krém:
350 ml
20 ml
115 g
25 g
40 ml
3 ČL vykopčené
Mascarpone krém:
250 ml
350 ml
50 g
45 ml
40 ml
3 ČL vykopčené




Postup

  1. 1

    Trúbu predohrejeme na 190°C, tortovú formu s priemerom 23cm vystelieme papierom na pečenie a obvod formy vymažeme poriadne maslom. "Korpus" pôjde do výšky 1-2cm od horného okraja tak podľa toho vymažte formu.

  2. 2

    Múku, kakao a cukor dáme do misky. Maslo s liquerom dáme do kastróliku roztopiť na miernom stupni. Roztopené ho nalejeme do múky a vypracujeme čokoládové cesto. Cestíčko postupne povtláčame na spodok aj po obvode formy. Malo by to ísť zhruba do výšky 1-2 cm od horného okraja. Ak sa vám zdá cesto suché dodajte buď trochu liqueru, alebo roztopte maslo a pridajte ho doň. Cesto na spodku popicháme vidličkou. Formu dáme piecť na 8- 10 minút. Upečený "korpus" necháme vychladnúť.

  3. 3

    Čokoládový krém: Šľahačku spolu so sirupom privedieme na miernom ohni k varu a odstavíme. Pridáme čokoládu a necháme ju úplne roztopiť. Do čokolády zašľaháme maslo spolu s liquerom a agaro. Čokoládový krém nalejeme na "korpus" a necháme poriadne v chladničke stuhnúť. Mne to trvalo tak 3-4 hodinky (želé nečakajte, budete mať krém s pevnou konzistenciou, ktorý sa síce neleje ale stále je to krém).

  4. 4

    Mascarpone krém: V miske vyšľaháme mascarpone spolu s cukrom, prilejeme vychladnutú kávu a spolu s liquerom ich poriadne zašľaháme. V inej miske vyšľaháme šľahačku na pevné kopčeky, posypeme ju agarom a rýchlo prešľaháme (2sekundy). Opatrne do mascarpone zamiešame po lyžiciach šľahačku. Takto pripravený krém navrstvíme na stuhnutý čokoládový krém a zarovnáme. Necháme cez noc v chladničke. Pred podávaním posypeme kakaom. Ja som moju tortičku vyberala tak, že ešte v uzavretej forme som prešla veľmi opatrne obvod po stranách nožom. Keď som mala celý obvod odlepený, až potom som otvorila formu.

    Čokoládovo tiramisu tart - obrázok 4

Diskusia k receptu

ivka152
Co je agar?a aky je to sirup golden?kolacik vyzera uzasne,dala by som si ;-)
azzaro
Ivka152: Agar je prirodna zelatina a da sa kupit v bio obchodoch. Tuhne trosku dlhsie ako klasicka zelatina. Hod to do googlu :).
Golden sirup je nooooooo...... sladky sirup :). Na vareche najdes dost receptov ako ho vyrobit (v podstate je to veeela cukru voda a nakrajany citronik). Okrem ineho da sa kupit v obchode. Kukni si to kludne v Google. Tu je link na jeho vyrobu:  varecha.pravda.sk/recepty/golden-syrup-zlaty-sirup-fotore...

Dufam ze som ti pomohla :)
ivka152
Och,je to naročnejší koláčik ako som si myslela :-) ale ďakujem,raz keď naberiem odvahu tak ho určite vyskúšam ;-)
azzaro
ivka152 neboj sa nie je to vobec zlozite. jedine co na nom je ze sa chladi najskor jedna cast a az potom sa robi druha. inak je to fakt lahke. dokonca s cestom sa fakt dobre pracuje. nelepi sa :).
bembo
Atya úr isten,toto musí byť super maškrta.trošku náročnejšia na prípravu,ale keď sa vydarí tak to stojí za to.Ukladám a určite vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia