Tekvicový koláč

Čokoládovo-tekvicové mramorové rezy

Autor receptu: sweetlaab

Tieto čokoládovo-tekvicové cheesecake rezy sú sezónne, krémovité a šťavnaté s bohatým množstvom horkej čokolády a tekvicovým smotanovým krémom. Pšeničná múka je čiastočne nahradená bezlepkovým rohovníkom a žltá farba zvýraznená kurkumou.

16
porcií
90 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Aby sme odstránili prebytočnú vlhkosť z mäkkého a vareného tekvicového pyré, odparujeme predĺženým varením a potom ho zmačkáme aby voda vyšla, necháme vychladnúť.
  2. Zmixujeme mascarpone do hladka na strednej rýchlosti, pridáme cukor a ďalej mixujeme do nadýchania, pridáme korenie, potom žĺtok a vanilkový extrakt, nakoniec tekvicové pyré. Odložíme do chladu, kým pripravíme čokoládové cesto.
  3. V strednom hrnci s hrubým dnom roztopíme maslo na strednej teplote. Znížime teplotu na veľmi nízku a pridáme posekanú čokoládu, miešame až kým sa nerozpustí. Odstránime z tepla a pridáme cukor. Vmixujeme žĺtky, vanilku a rum (alebo obľúbený likér). Pridáme múku, kakao, rohovník (karob), miešame až kým zmes nebude hladká. Pridáme trochu mlieka, ak je cesto husté, ale aby nezostalo riedke.
  4. Vyšľaháme vaječné bielky až kým sa netvoria kopčeky, potom 1/3 snehu pomaly vmiešame do tekvicového cesta a 2/3 z toho do čokoládového cesta. Nakoniec vmiešame nakrájané čokoládové kúsky do hnedého cesta.
  5. Vlejeme asi 3/4 hnedého cesta do pripravenej skladacej formy na pečenie približne 23 x 23 cm a zarovnáme do rovnej vrstvy. Cesto z formy môže vytekať, preto vložíme na spodnú časť 1-2 papiere na pečenie a utesníme s bočnou časťou. Jemne vylejeme tekvicové cesto na hnedé cesto cez celú plochu. Spravíme 7-8 kopčekov z hnedého cesta tak, že naplnené lyžice hnedým cestom vlejeme na rôzne miesta v tekvicovom ceste. Potiahneme špičku noža cez vrstvy cesta tam a späť niekoľkokrát v oboch smeroch, aby sme vytvorili mramorový vzor. (Ale nie nadmerne miešať nožom ak chceme, aby zmesi cesta zostali oddelené.)
  6. Vložíme formu do predhriatej rúry na 175 °C a pečieme po dobu 40 minút, vložíme špajdľu do stredu cesta, ak nie je čistá, potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme dlhšie, kým nie je cesto upečené. Znížená teplota by mala udržiavať žltú farbu tekvicového cesta na povrchu. Čím dlhšie pečieme, žltá časť sa vysuší a oddelí sa od hnedej časti na povrchu.
  7. Vyberieme koláč z rúry, necháme vychladnúť a nakrájame na 16 štvorcov. Ak sa podávajú teplé, stále obsahujú rozpustené čokoládové kúsky. Ak dáme prednosť peknému čistému rezu, necháme koláč chladiť niekoľko hodín alebo cez noc v chladničke, potom nakrájame dlhým a ostrým nožom, po každom rezaní utrieme nôž. Dostaneme 16 pekných štvorcov každý okolo 5.5 cm.
  8. Viac detailov a fotopustup je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/10/pumpkin-cheesecake-swirl-brownies.html