Tekvicový koláč
Tekvicový koláč

Čokoládovo-tekvicové mramorové rezy

sweetlaab - fotkasweetlaab, 30. októbra 2017
Čokoládovo-tekvicové mramorové rezy
Foto: sweetlaab

Tieto čokoládovo-tekvicové cheesecake rezy sú sezónne, krémovité a šťavnaté s bohatým množstvom horkej čokolády a tekvicovým smotanovým krémom. Pšeničná múka je čiastočne nahradená bezlepkovým Zobraziť celý popisTieto čokoládovo-tekvicové cheesecake rezy sú sezónne, krémovité a šťavnaté s bohatým množstvom horkej čokolády a tekvicovým smotanovým krémom. Pšeničná múka je čiastočne nahradená bezlepkovým rohovníkom a žltá farba zvýraznená kurkumou.

16
porcií
90 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

Tekvicové cesto:
325 g (z polovice stredne veľkej oranžovej tekvice)
250 g
6 PL
2 PL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
1 štipka
1/4 ČL
1 ks
1 ČL
Čokoládové cesto:
90 g
120 g
2/3 hrnčeka
2 ks
1 ČL
2 PL (alebo obľúbený likér)
1/2 hrnčeka
1 PL (karob)
2 PL holandské
10 PL
80 g




Postup

  1. 1

    Aby sme odstránili prebytočnú vlhkosť z mäkkého a vareného tekvicového pyré, odparujeme predĺženým varením a potom ho zmačkáme aby voda vyšla, necháme vychladnúť.

  2. 2

    Zmixujeme mascarpone do hladka na strednej rýchlosti, pridáme cukor a ďalej mixujeme do nadýchania, pridáme korenie, potom žĺtok a vanilkový extrakt, nakoniec tekvicové pyré. Odložíme do chladu, kým pripravíme čokoládové cesto.

  3. 3

    V strednom hrnci s hrubým dnom roztopíme maslo na strednej teplote. Znížime teplotu na veľmi nízku a pridáme posekanú čokoládu, miešame až kým sa nerozpustí. Odstránime z tepla a pridáme cukor. Vmixujeme žĺtky, vanilku a rum (alebo obľúbený likér). Pridáme múku, kakao, rohovník (karob), miešame až kým zmes nebude hladká. Pridáme trochu mlieka, ak je cesto husté, ale aby nezostalo riedke.

  4. 4

    Vyšľaháme vaječné bielky až kým sa netvoria kopčeky, potom 1/3 snehu pomaly vmiešame do tekvicového cesta a 2/3 z toho do čokoládového cesta. Nakoniec vmiešame nakrájané čokoládové kúsky do hnedého cesta.

  5. 5

    Vlejeme asi 3/4 hnedého cesta do pripravenej skladacej formy na pečenie približne 23 x 23 cm a zarovnáme do rovnej vrstvy. Cesto z formy môže vytekať, preto vložíme na spodnú časť 1-2 papiere na pečenie a utesníme s bočnou časťou. Jemne vylejeme tekvicové cesto na hnedé cesto cez celú plochu. Spravíme 7-8 kopčekov z hnedého cesta tak, že naplnené lyžice hnedým cestom vlejeme na rôzne miesta v tekvicovom ceste. Potiahneme špičku noža cez vrstvy cesta tam a späť niekoľkokrát v oboch smeroch, aby sme vytvorili mramorový vzor. (Ale nie nadmerne miešať nožom ak chceme, aby zmesi cesta zostali oddelené.)

  6. 6

    Vložíme formu do predhriatej rúry na 175 °C a pečieme po dobu 40 minút, vložíme špajdľu do stredu cesta, ak nie je čistá, potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme dlhšie, kým nie je cesto upečené. Znížená teplota by mala udržiavať žltú farbu tekvicového cesta na povrchu. Čím dlhšie pečieme, žltá časť sa vysuší a oddelí sa od hnedej časti na povrchu.

  7. 7

    Vyberieme koláč z rúry, necháme vychladnúť a nakrájame na 16 štvorcov. Ak sa podávajú teplé, stále obsahujú rozpustené čokoládové kúsky. Ak dáme prednosť peknému čistému rezu, necháme koláč chladiť niekoľko hodín alebo cez noc v chladničke, potom nakrájame dlhým a ostrým nožom, po každom rezaní utrieme nôž. Dostaneme 16 pekných štvorcov každý okolo 5.5 cm.

  8. 8

    Viac detailov a fotopustup je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/10/pumpkin-cheesecake-swirl-brownies.html

Diskusia k receptu

jack
Koláčik vyzerá úžasne.Aj suroviny v ňom sa mi ľúbia:-)A o chuti ani nepochybujem.
1x haji
sweetlaab
@Jack (30.10.2017 09:22)

Ďakujem za pochvalu, to je pravda, chuť je výnimočná, ako krém s čokoládou ...
haji
Oh, to je krásný podzimní dezert, foto je pro mě přímo magické! Díky za receptík, jsi šikulka!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia