Čokoládovo-lanýžová torta

azzaro - bez fotkyazzaro, 22. marca 2014
Čokoládovo-lanýžová torta
Foto: azzaro

Toto je naozaj skvelá torta netorta. Chutí každému kto má rád čokoládu. Je to niečo ako stávka na istotu. Hlavne je to úúúúúúplne bez Zobraziť celý popisToto je naozaj skvelá torta netorta. Chutí každému kto má rád čokoládu. Je to niečo ako stávka na istotu. Hlavne je to úúúúúúplne bez roboty a ako sa rozplýva na jazýčku :). Ďalšie receptíky nájdete na mojom blogu: http://karolina-azzaro.blogspot.sk/

30 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
2,5 lyžice
700 g
5 lyžíc
2 lyžice
 na posypanie
 na ozdobu




Postup

  1. 1

    Čokoládu roztopíme v horúcom kúpeli spolu s medíkom. Mne je jednoduchšie priliať trošku šlahačky, keď roztápam takú silnú čokoládu. Ale nemusíte.

  2. 2

    Mascarpone vyšľahajte spolu s kávou a škoricou. Pekne ochutnávajte, množstvá berte velmi od oka. Treba aby ste si pridali všetkého podľa chuti. Ja tam rada pridávam aj muškátový orech. Keď nám čokoláda vychladne zašľahajte ju do mascarpone tiež.

  3. 3

    Formu vo veľkosti 21cm vyložte potravinovou fóliou. Ja najskôr obalím spodok, obvod otvorím a obalím obvod, tak že obvíjam fóliu okolo obvodu. Pozor na zapinatko. Lepšie je keď zapinatko obalíte na konci- odstrihnite si obdĺžnik fólie. Fóliu dajte iba z vnútornej časti a neobaľte zapínatko. Položte obvod na spodok a zapnite zapinatko a až potom ho obaľte.

  4. 4

    Dajte mascarpone do formy pekne ho na vrchu rozotrite. Vrch formi obalte fóliou a dajte cez noc do chladničky. Pred podávaním ho posypte čokoládovým práškom.

Diskusia k receptu

eviana
Torta vyzerá krásne a chuťovo zaujímavo, ale kde sú lanýže, teda po slovensky hľuzovky?
andys
Elegantné a v podstate jednoduché, hneď aj ukladám do KK :)
afataga
ja kremove torty nemam rada, ale tato by mi asi skoro isto chutila, ale s tym bodom 3 si ma uplne domotala :-)
alex37
xi, xi, z bodu tri mám úplný zmätok, že by som bola menej chápavá ? Inak torta vyzera dobre!
luss44
torta presne pre čokoholikov ako som ja :) Niekedy ju iste vyskúšam.
@alex37 pri čítaní bodu 3 si to živo predstav a obalíš bez problémov :)
azzaro
Skusim znovu vysvetlit bod 3:
1. spodok formy obalim foliou (klasicky zabalim- moc neriesim- len aby bol cely obaleny foliou aby nebolo miesto bez folie)
2. otvorim obvod (mam 2 moznosti ako ho obalit)
a) nastriham si obdlzniky a spajam ich na obvode tak aby uzsia strana bola kolmo na obvod a jednotlive pasy sa prekryvali. cize mam dlhsi pas prilozim k obvidu a vzadu prekryjem konce. dalsi pas vezmem trosku nim prekryjem stary aby sa mi nestalo ze budem mat miesto kde nebude folia a znovu vzadu konce spolu zlepim (nie lepidlom :) ) tym ze ich prelozim jeden cez druhy.
a) priklad: obdlznik ma stranu A a stranu B. Strena A je dlhsia ako strana B. Stranu A zhruba v strede dlzky polozim (kolmo)na vnutornu stranu obvodu tak aby som na opacnej strane oba konce cize strany B spojila teda prelozila jeden cez druhy.
b) chytim foliu do jednej ruky otvoreny obvod do druhej ruky a obvyjam foliu okolo obvodu tak aby sa mi to ciastocne prekryvalo. Ak sa nebude prilepi sa mnamka na obvod a tazko sa to bude otvarat tak aby to zostalo pekne.

Fuuuu ak som to vysvetlila moc zlozito dajte mi vediet a ja to zajtra nafotim. Ale nebojte sa toho je to strasne jednoduche. Staci sa drzat jedneho pravidla: forma musi byt obalena cela! Najlepsie je to ked zvlast obalite spodok a zvlast vrch. A je uplne fuk ako na to pojdete :).
Dajte mi vediet ci je to zrozumitelnejsie alebo nie :)
Urcite to skuste je to strasna mnamka :)
staja
Tak z tohto vysvetlenia som už vôbec nezmúdrela, snáď ten posledný odstavec mi jedine pomôže: forma musí byť obalená celá, najlepšie je, keď zvlášť obalíte spodok a zvlášť vrch. Torta vyzerá super, vyskúšam.
sandra
Bod 3 rulez :-DDDDDD Pozeram na to zopar minut a premyslam, ci som kompletna. Ale ved ja to nejako zvladnem, inak len taka poznamocka, nie kazdy ma na nadobe na pecenie "zapinatko". Ja nemam, tak to obalim, akoby som ho nemala. Cez tyzden vyskusam, vdaka!
lusinkab
Paci sa mi to :) jednoduche a rychle urcite vyskusam. Robim nieco odobne ale ja si to este zjednodusim ten kruh z tortovej formy dam rovno na tanier na ktorom to chcem servirovat a dookola formy zvnutra dam papier na pecenie alebo len zlahka vynastim maslom pred tym ako dam kru dole tak okolo celeho obvodu prejdem nozikom aby som sa uistila, ze sa nic neprilepilo a len ten kruh dam dole a papier stiahnem :)
methi
Ja som z toho jelen :D Ake zapinatko? Inak vyzera ta torta super.
tiginko
toto vyzerá fantasticky, niečo pre mňa. Mne je teda ten postup obalenia formy jasný, len chúďa @azzaro sa doň zamotala ako do potravinárskej fólie :-) Ukladám a ďakujem za recept
azzaro
Vysvetlujem ako hotentot :). Skusim pred 20:00 dodat foto.
hej presne toto je ten "cvakaci mechanizmus" alebo u mna "zapinatko".
babidka
Pekna torta- netorta ! No a pre mna ako stvorena :-)
evanaaa
Dezertík ako lusk, aj to obaľovanie by som nejak zvládla, ale prečo treba obaliť aj to "zapínatko", teda sponu, ktorá je zvonka? Alebo mám tiež zlý pochop ?
evanaaa
Jaj, ešte raz sa vraciam - ....lepšie je, keď zapínatko obalíte na konci.... a ďalej: ....neobaľte zapínatko..... Tak tu mi už aj predstavivisť zlyháva. Ja bysom jednoducho tú fóliu ovínala dookola a hotovo! :-)
smejkad
zeby chcela pod to zapinatko zacviknut koniec folie?
inak tiez myslim, ze podstatne je, aby to bolo zabezpecene proti prilepeniu torty co najlepsie bez ohladu na zapinatko :-)
asi ju vyskusam tento vikend na neterine narodky, ma rada nepecenky :-)
andys
Som tam fukla aj trochu amaretta, že keď talianska kuchyňa. Hádam som tým nič nepokazila ;)
elekra
Vyzerá to veľmi, ale naozaj veľmi chutne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia