Čokoládovo-kokosový koláč

Čokoládovo-kokosový koláč

Autor receptu: siuuu

Kokos, čokoláda a karamel sú naše obľúbené chute. V tomto koláči som skombinovala kokos a čokoládu a bol výborný. A doplnený o jedlé kvietky ešte aj celkom dobre vyzeral, takže sa najedli aj oči.

8-10
porcií
10 minút
príprava
15-17 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na cesto vyšľaháme z bielkov a štipky soli sneh, zašľaháme cukor a varechou vmiešame kokosovú múčku a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rovnomerne rozotrieme do formy vystlanej papierom na pečenie (dno). Pečieme v rúre vzohriatej na 180 °C do ružova (cca 15-17 minút, treba sledovať, keď sa vrch sfarbí do ružova vyberieme von z rúry, korpus by mal byť hotový - vyskúšame špajľou). Korpus necháme vychladnúť.
  2. Na krém šľaháme nad parou žĺtky s cukrom, vanilkovým extraktom a čokoládou (ja som postupne hádzala kocky čokolády) do zhustnutia - ja som šľahala asi 20-25 minút, aby sa žĺtky dostatočne tepelne spracovali. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame a následne po častiach zmiešame s vychladnutou čokoládovou zmesou a kakaom (ja som vymiešala maslo s kakaom a pridávala som ho do čokoládovej zmesi). Plnku natrieme na vychladnutý korpus a dáme chladiť.
  3. Ako polevu som použila ganache zo sladkej smotany a čokolády - smotanu som zahriala po bod varu a zaliala som ňou polámanú čokoládu (použila som aj na polevu aj do krému 52 % čokoládu z Lidl), nechala som 2 minúty postáť a vymiešala som do hladka. Naliala som na vychladený koláč a nechala v chladničke stuhnúť. Dekorovala som bielou čokoládou, mätovými lístkami a jedlými kvietkami. Pri servírovaní som posypala červeným kokosom. Na dekorovaní budem ešte musieť popracovať.
  4. Rozpis je na formu s priemerom 20 cm.