Čokoládovo-kokosové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. októbra 2016
Čokoládovo-kokosové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Vyborne kolače vhodne na ranajky, desiatu alebo len tak na maškrtenie ;-P

20-22 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
5 PL
200 g
1 KL
2 ks
250 ml
450-475 ml vlažné
50 g čerstvé
podľa potreby
400 g (alebo iný čokoládový krém)
100 g




Postup

  1. 1

    Do misky dame hladku muku, 5 kopcovitejsich PL kukuricnej muky, sol, cukor a premiesame lyzicou. Pridame 2 bielky, 2,5 dl oleja a v mlieku napucany kvasok. Ja som dala 3 dl mlieka + drozdie + 1 kl cukor. Zostatok mlieka som potom len postupne pridavala. Vznikne nam polotuhe mastnejsie cesto, ktore pomocou muky vymiesime do bochnika. Ale vela muky nedajme, aby sa konzistencia cesta nezmenila. Nakoniec cesto poprasime trochou muky a dame ho na teplejsie miesto na 1h nakysnut.

    Čokoládovo-kokosové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked nam cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku a prekrojime na 2 casti. Zoberieme jedno cesto, rukami najprv roztapkame a vyvalkame na hrubku 6-7 mm. Moje cesto bolo velke 30x43cm :-)

    Čokoládovo-kokosové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na plnku som pouzila orieskovy cokoladový krém podobný Nutelle :-) Ale kto chce, použije "original" Nutellu. Dalej obycajny struhany kokos. Aby sa čokokrem dal na ceste lepsie rozotierat, som rozpustila maslo a zmiesala s nim. No nielen kôli rozotieraniu som pridala maslo, ale aj preto, že tam ide dost vela kokosu a ten vsiakne vlahu a bolo by to suchšie. Takto ostane koláč štavnaty a naozaj plný plnky ;-P

    Čokoládovo-kokosové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto som bohato natrela čokoladu a dobre posypala kokosom. Zlahka som ztočila ako závin.

    Čokoládovo-kokosové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Závin pokrajame ostrým nožom na rovnaké trojhranné kùsky. Nasledne každy jeden kusok vstrede stlačime opačným koncom varečky :-) Tým sa nám tie kraje tak pekne do hora roztvoria. Koláce poukladáme na plech s pečiacim papierom dalej od seba a nechame este cca. 20 minut podkysnut. Podkysnute natrieme žltkom, ktore nam zostalo a do ktoreho sme kvapli trošku vody :-) Napokon dáme piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C na 15-20 minut. Zalezi od rury ako pecie, radsej si to treba sledovať :-) Tento postup som zopakovala aj pri druhom ceste :-)

    Čokoládovo-kokosové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče sa krasne nadvihli :-) Su lahučké a voňavé. Hned ako ich vyberieme z rury, ich pretreme na vrchu kuskom masla. Napokon necháme aspon trocha vychladnúť ;-P

    Čokoládovo-kokosové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A takto efektne vyzeraju z vnútra ;-D Cesto je vyborné a vdaka kukuričnej múke je lahké, mäkké, vláčne a vzdušné. Keby bolo len z čistej pšen. hladkej múky, tak by bolo mäkké ako vata a to by sa podla mna s tou vela plnkou moc nehodilo :-) Pri zahryznutí by sa spučili :-/ Takto sú koláčiky perfektné a chutia dokonca ako kokosové ježe ;-P No a čo je dôležité, sú vyborné aj na druhý den.

    Čokoládovo-kokosové koláče (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

radost
...kráse,chuti zadosť..
urobila si svojím blízkym radosť..
inak to ani nejde u teba..
každý recept sa na dokonalosť podobá..
haji
Slovy nádhera! Bezvadná kombinace kokosu a čokooříško krému, nádherně nakynuté a ještě líp upečené! Bych hřešila, až by se hory zelenaly! Jsi šikulka, milá @Cesminaz !!
cesminaz
Mila @Radost a @Haji dakujem vam velmi pekne za vase mile slová ;-) Veru nielen deti mali radost z tych kolačov ;-)) sú fantastické.
1x haji
terinka55
Podarili sa Ti ako vždy na jednotku alebo za 5*****, šikovnica!
luss44
krásne, ako vždy od Teba @Cesminka. Včera som našla v Bille len kukuričnú krupicu, skúsim dnes inde pozrieť tú hladkú, aby som ich mohla vyskúšať. Ešte som s kukuričnou nepiekla, som zvedavá na výsledné cesto.
denyany
Úžasné! Vlastne luxusné, ako ich ohodnotila dcéra po ochutnávke. Aj bez kukuričnej múky, nemala som čas ísť do vzdialenejšieho obchodu, v našom nemali. Zo štvrtiny cesta som urobila na prosbu aj makovník. Pochutili sme si a tebe veľká vďaka za výborný recept. Posielam aj foto. U nás nie sú také fotogenické kúsky ako u teba, ale sú na zjedenie, za to ručím
havino
ach @cesminka , Ty to vieš tak nafotiť, prirodzene, že akoby predo mnou na stole boli a provokovali ma ber si, ved sa ponúkni. No ja by nepohrdla, ja som na sladké a na túto kombináciu čoko a kokos tobôž. No len piecť ich nebudem, aj ked aj kukuričnú múku mám kvoli Tebe v špajzi. Ja nemám komu, to by museli deti z materskej škôlky ku mne prísť, aby bolo komu a rada by som im, mňa to baví. Tak len pochválim, že koláčiky spievajú a vyzerajú výborne.
cesminaz
@Terinka55 @Izabelka @Kukulienka @Stanci11 dakujem vam za mile slova,som velmi rada,ze sa vam kolace pacia a budem len rada,ak ochutnate ;-) Mila @Luss urcite neolutujes,s tou kukuricnou mukou ma to cesto inu konzistenciu a je fakt vyborne! Daj mi prosim potom vediet :-) U nas sa da kukuricna kupit aj v Tescu,skus tam pozret.
cesminaz
Mila @Denyany dakujem velmi pekne za tvoje/vaše ohodnotenie,ktore ma straaašne potesilo ;-P Tvoje kolace vyzeraju tiez super chutne,ponukla by som sa teraz :-) Druhykrat vyskusaj s tou kukuricnou,lebo aj ked jej je v tom len 5pl aj tak to uz meni konzistenciu cesta ;-) Ale tak ci tak,velmi sa tesim,ze doma chutili a dakujem ti nielen za vyskusanie,ale aj za dôveru ;-) Krasny vecer zelam!
cesminaz
Mila @havino tvoje riadky čitat,mi vždy vyčari úsmev na tvári :-) Ale ved nemusis robit hned z kila muky,da sa aj z pólky,alebo štvrtky :-) Sú naozaj vyborne.
janger
@cesminaz , teraz trosku podrazdim odporcov tzv. mnamkovania, ale neda mi inak....Ked vidim takuto dobrotu, tak poviem mnam :-)))). Predstavujem si ich chut a popijam aspon kavu.
marta5
Vyzerajú veľmi lakavo-iste ich upečiem kedˇpríde syn s rodinou-on miluje kokos.Vďaka za skvelý recept.Pekný večer Vám želám.
cesminaz
Mila @Janger pre mňa môžeš kludne mňamkat ;-))) @Marta5 budem rada,ak vyskusas a ak budu kolace nielen synovi,ale vam vsetkym doma chutit :-) Pekny vecer zelam.
danila
neodolala som a musela som vyskúšať tvoje koláčiky :-) Sú fantastické! Dala som aj kukuričnú múku , sú krásne žltučké a jemnučké.Cesto som rozdelila na 3 diely.Rozmýšľam, že nabudúce by som spravila jednu časť, nie s kokosom, ale mletými orechmi, či už s vlašskými alebo lieskovými, aké by to bolo.
cesminaz
Mila @Danila velmi sa tesim tvojej sprave ;-D Som rada,ze aj tebe chutili tak,ako aj nam doma :-) Urcite mozes dat aj orechy,budu taktiez vyborne! Pekny den prajem.
dana53
Chcem sa spytat ci zltky zostavaju a nejdu do cesta. Dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia