Čokoládovo-kokosová torta zámok fotorecept

martamm - fotkamartamm, 3. marca 2014
Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept)
Foto: martamm

Moja vnučka má zajtra 6 rokov, preto som jej na želanie upiekla tortu - zámok aj s princeznami. Myslím, že splnila jej očakávania, lebo Zobraziť celý popisMoja vnučka má zajtra 6 rokov, preto som jej na želanie upiekla tortu - zámok aj s princeznami. Myslím, že splnila jej očakávania, lebo nešetrila chválou. Pridávam recept, možno niekomu pomôže pri plnení detskej túžby.

20-25
porcií
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Kokosový korpus spodný (1 plát):
3 ks
3 PL
3 PL
1/4 ČL
Kokosový korpus vyrchný okrúhly (3 pláty):
4 ks
4 PL
4 PL
1/3 ČL
Kakaový korpus spodný (2 pláty):
6 ks
6 PL
5 PL
1 ČL
2 PL
Plnka čokoládová:
250 g
250 ml
125 g (hladký)+ vanilkocý cukor 1 PL
150 g
150 g (45 % kakaa)
4 plátky
Plnka kokosová:
50 g
2 ks
100 g
125 g
500 ml
50 g do pudingu
4 plátky
Na vežičky:
150 g
1 - 1,5 bal.
5 ks na zmrzlinu
 z toaletného papiera a z útierok na ruky
1,5 kg na potiahnutie torty a na ozdoby
Na potretie korpusov:
 na spodný korpus
 na vrchný korpus




Postup

  1. 1

    Všetky korpusy som pripravovala jednoduchým spôsobom tak, že najskôr som vyšľahala bielky, keď boli tuhé som zašľahala cukor, potom som po jednom pridávala žĺtky (mixér na najnižšej rýchlosti, alebo ručným šľahačom), nakoniec múku s kypriacim práškom. Spodný kakaový korpus som piekla v štvorcovej forme, vrchný kokosový okrúhly v kastróliku. V obidvoch prípadoch som dno vystlala papierom na pečenie. Nakoľko štvorcová forma má antiadhézny povrch, boky som nenatierala olejom. U kastrólika som boly potrela olejom a posypala kokosovou múčkou. Keďže máme v rodine stravníka, ktorý čokoládové nemusí, rozhodla som sa vrchné poschodie urobiť čisto kokosové, hoci pôvodne som plánovala kombinovať čokoládovo-kokosové príchute. Pri pečení kokosového korpusu som ako základ brala recept od Zuzkybluzky: http://varecha.pravda.sk/recepty/kokosova-torta-s-jahodami-fotorecept/49287-recept.html

  2. 2

    Čokoládová plnka: recept na tútú skvelú a jednoduchú plnku som použila s malými zmenami od varecháčky Ivky: Namiesto mascarpone som použila nátierkové maslo, vanilkový tvaroh som zamenila za neochutený, ale pridala som 1 PL domáceho vanilkového cukru a použila som želatinu, nakoľko som sa bála, že krém nestuhne dobre. A ešte som polovicu Milky čokolády nahradila horkou a nebanovala som, krém bol vynikajúcej chuti. Postup: vo väčšej miske som ručným mixérom vyšľahala nátierkové maslo s tvarohom a vanilkovým cukrom, postupne som pridala po častiach šľahačkovú smotanu a rozpustenú vlažnú čokoládu. V troške vody som namočila 4 plátky želatíny, ktoré som rozpustila a vmiešala do plnky. Dala som ju na chladné miesto stuhnúť.

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kokosová plnka: Z mlieka, pudingových práškov, cukru a kokosu som uvarila puding. Po vychladnutí som do neho zašľahala maslo a rovnako ako u čokoládovej plnky som pridala želatínu. Tiež som dala stuhnúť.

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nastal čas naplniť korpusy, najskôr spodný. Kakaový korpus som rozkrojila na dve časti. Na spodok som dala jeden plát, potrela som ho marhuľovým lekvárom, natrela som polovicu čokoládového krému. Kokosový štvorcový plát som z jednej strany potrela lekvárom a tou potretou stranou som ho priložila na prvý plát. Potom som natrela aj vrch kokosového plátu lekvárom a rozotrela druhú polovicu čokoládového krému. Na vrch som položila druhý plát kakaového korpusu. Rovnakým spôsobom som naplnila okrúhly korpus. Rozkrojila som ho na tri časti, použila som višňový džem a kokosový krém. Potom som spodný plát ešte natrela tenkou vrstvou kokosového krému, aby som vytvorila rovný povrch pre poťahovú hmotu. Na potiahnutie som použila hotovú zmes K2, objednala som z internetu, akurát som ju prifarbila do ružového odtieňa. Poťahovku som rozvaľkala asi na 3-4 mm, pričom som ju podsýpala zemiakovým škrobom, potom som ju navinula na kartónovú rolku potrebnej šírky, pomocou ktorej som ju ľahko preniesla a potiahla spodok torty. Taktiež som potiahla kokosový korpus, ale bielou poťahovkou, ktorú som potrela zlatou potrevinárskou farbou a umiestnila som ho do stredu spodného plátu.

  5. 5

    Teraz nasledovalo vytvorenie výzdoby. Na vytvorenie vežičiek som použila rolky od toaletného papiera a útierok na ruky, do ktorých som vsunula mikroténové vrecká.

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyrobila som si z cukríkov marschmalov, masla a burizónov hmotu, ktorú som natlačila do roliek. Marschmalov s maslom (asi 1 cm plátok) som dala do sklenenej misy a ohriala v mikrovlnke, ale pozor, vždy len na pár sekúnd, tak 20, skontrolovať, keď sa cukríky začnú topiť, prisypať do nich burizóny, ktoré som predtým rozmixovala, aby boli menšie kúsky /pre hladkejší efekt). Hmotu spracovať rukami, lepí sa, takže naolajovať ruky, alebo navlhčiť. Nechala som stuhnúť. Presné množstvá nepíšem, robola som skôr metódou" od oka". Ak hmota vystane, dobre ju zabaľte, neskôr zohrejte krátko v mikrovlnke a môžete použiť ďalej. Tu je obrázok hmoty.

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po stuhnutí som vytiahla vežičky, obalila marcipánom a môj šikovný manžel vyzdobil.

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na klobúčiky manžel zabalil zmrzlinové kornútky na chvíľu do vlhkej utierky a nožničkami skrátil. Toto robil deń dopredu, aby vyschli. Ja som ich troška potrela kokosovým krémom a obalila poťahovkou, manžel potom dozdobil

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    asi takto...

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a takto

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Klobúčiky som potrela zlatou farbou

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vyrobila som princezničky, jednu s pomocou malej bábiky ktorú som vsunula do "sukničky"vyrobenej zo zvyškov korpusu zmiešaných s krémom a vytvarovaných pomocou pohárika duritky. Z farebného marcipánu som veľkou formičkou vyrezala ozdobné kruhy, rozdelila na polovice a postupne prekladala cez seba, lepila som kúpeným potravinárskym lepidlom. Zabudla som postup ofotiť, tak iba pred ukončením:

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vytvorila som vrch šiat, dozdobila sukňu:

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Druhú princeznú som robila pár dní skôr, nakoľko som nemala ešte doma kúpenú bielu hmotu, použila som zvyšky, čo zostali z predchádzajúcej torty. Túto som robila celú z marcipánu, nie je moc vydarená, ale aj tak sa vnučka tešila. Pod sukńou je polystyrénový zvonček, ako základ, vlásky som robila cez lis na cesnak

  15. 15

    nakoniec som tortu dozdobila kvietkami, lístočkami a motýlikmi, Pridala som aj trávičku, ako lem, robila som jutiež cez lis na cesnak.

  16. 16

    ponúkam foto rezu:

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Ešte posledný obrázok

    Čokoládovo-kokosová torta zámok (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

manya
šikovná si, podľa surovín je torta výborná , radosť v detských očkách stála za to, prajem vnučke všetko dobré k narodeninám;
medulienka122
chválim tvoju šikovnosť a božskú trpezlivosť, u mňa nehrozí, že by som sa dala na takú tortu, aj keď svoju vnučku milujem :)
frezia
Urobila si prekrasnu tortu, tvojej vnucke si urobila urcite velku radost. Len je ju skoda zjest.
jarbra
@Martamm ... pekna torticka, si sikulka, ... nerobila som este s marcipanom, pacia sa mi vsetky marcipanove torticky a hlavne detske, su vesele a mile motivy ... vsetko najlepsie prajem vnucke hlavne vela zdravia. Nech sa dari! Prajem pekny den, pozdravujem TT, je mi blizka mam tam st.syna s rodinkou :-)
ancicka
to muselo byť radosti,vnučke prajem veľa zdravia,má šikovnú babku.
daguska
Super.Krasne a urcite aj chutne.Domace je predsa len domace.
zuzkabluzka
@martamm , prekrasne dielo, viem si predstavit, kolko Ti to dalo prace... som rada, ze Ti "moj" korpus prisiel vhod...;) neuveris, ale ja som zacala hladat recept na tu burizonovu hmotu...jednak pre moju dceru(chce prasiatko peppa pig, ale to az v juni) a tiez pre svokra na sedemdesiatku :) tusim, ze tak o dva tyzdne budem potrebovat radu, ako to tvarovat :)
tak zatial len ukladam a 5* :)))
jerica
Máš môj veľký obdiv, ako každá, ktorá spraví také kúzelné dielko, ja nemám ani chuť a ani trpezlivosť sa pustiť do takého krásneho, priam umeleckého diela, iba ak si zajesť, to neodmietam. Gratulujem vnučke predškoláčke k narodkám.
mesiar50
Rešpektujem každú tvorivú činnosť a osoby ktoré vedia ,,vykúzliť"
takéto pekné dielo.Dovoľ mi,aby som tvojej vnučke zaželal veľa
zdravia a šťastia.
martamm
priatelia varechaci, dakujem Vam vsetkym za komentariky, vazim si kazde slovo od Vas a tasim sa na dalsie tvorenie. Sama som len zaciatocnicka a snazim sa urobit radost svojim blizkym, detsky usmev a radost v ockach je pre mna najvacsou odmenou. :)
izabella929
@martamm...chv álim tvoju obrovskú trpezlivosť ako aj manželovu spoluúčasť pri stavebe tohto krásneho zámku...princezná krásna, určite je potrebná aj fantázia...pri tomto skvoste kráčali trpezlivosť a fantázia ruka v ruke.-) napokon,,blahoželám tvojej krásnej vnučke k narodkám.-)
medovnicek
obdivujem každého kto dokáže takéto niečo vytvoriť, na takéto veci som nešikovná, taká pekná torta musí potešiť každú princezničku:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia