Čokoládovo-banánová torta

janikbj - fotkajanikbj, 3. mája 2016
Čokoládovo-banánová torta
Foto: janikbj

Suroviny

Korpus:
250 ml
350 g
320 g
2 PL
2 ks
1,5 dl
2 ČL
Krém:
660 ml
2 ks
100 g
135 g
150 g




Postup

  1. 1

    Korpus z kyslého mlieka tu už mám pri inej torte, ale pre mňa je naj, lebo je šťavnatý, pevný a netreba sa s jeho prípravou veľmi piplať :D V jednej miske si zmiešame múku, cukor, kakao, sódu, v druhej vareškou zmiešame mokré suroviny: acidofilné mlieko, vajíčka, olej. Mokrú zmes poriadne vmiešame do suchej a dáme piecť vo vymastenej a múkou vysypanej tortovej forme (priemer 23 cm) alebo malom plechu (27 x 20cm) v rúre vyhriatej na 150 - 170 stupňov (podľa rúry). Pečieme cca 40 min, treba skúsiť špajlou, či je v strede cesto prepečené (keď sa pečie príliš rýchlo, prikryjeme papierom na pečenie).

  2. 2

    Čokoládový krém mám od jednej veľmi šikovnej babenky z MMB, tuto link na jej oridžo superčokoládovú tortu: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=24824. Krému je fakt veľa, prispôsobila som si to teda ako mi pasovalo. V troche mlieka rozmiešame čokoládové pudingy (odporúčam Dr.Oetker horká čokoláda), zvyšné mlieko dáme variť aj s cukrom, do vriaceho zavaríme rozmiešané prášky a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť (môžeme občas premiešať alebo jemne posypať práškovým cukrom, aby sa neurobila kožka). Medzitým si nad parou roztopíme čokoládu (ja mám najradšej tú na varenie z Lidlu). Necháme vychladnúť. Maslo izbovej teplovy vyšľaháme a vmiešame doňho vychladnutú roztopenú čokoládu. Vychladnutý puding prešľaháme do hladka a postupne pomaly ho zašľahaváme do čokoládoveho masla. Pomer puding a maslo je na rozdiel od iných krémov zjavne v prospech pudingu a čokolády, preto je tento krém úúúplne skvelý a najlepší :D

  3. 3

    Vychladnutý korpus prekrojíme, spodok natrieme pikantým džemom, trochou krému, poukladáme kolieska banánov (alebo višne), znovu natrieme krém (trochu si necháme na vrch torty), priklopíme korpusom. Vrch a boky natrieme zvyšným krémom, polejeme čokoládou a podľa ľubovôle ozdobíme. Dáme do chladničky stuhnúť a ládujeme sa do zbláznenia. Zdobenie nie je moja silná stránka, takže ja len tak jednoducho, no oslávenec sa tešil i tak. Tiež foto v reze mám len z procesu prípravy, lebo priamo na oslave som už myslela na iné veci :D

    Čokoládovo-banánová torta - obrázok 3

Diskusia k receptu

daniela15
mám veľmi rada koláč z kyslého mlieka, ale s krémom som ho ešte nerobila ani nechutnala, musí byť fajn :-)
dosa
tortička je paradna, v reze tiez, takuto mozem....
3sandra3
Moje chuťové poháriky šalejú už pri pohľade na túto krásnu tortu :-)
slavkabis
určite výborný dezert, ja robievam zakýsankový koláč ale asi je dôležité že je to kyslé. takto skombinovať do torty ma veru nenapadlo. ten krém musím vyskúšať. 5*
monty469
Koláč z kyslého mlieka poznám, ale plniť ho, to je veľmi dobrý nápad:-) Pekná torta
haji
Recept zajímavý, dort kouzelný, jen s banánem se musí rychle spapat. U mě by se mu nic špatného nestalo, bo sladké já moc ráda, haha Jsi šikulka, netrap se, zdobení máš jednoduché, souměrné a z dorty vyzařuje láska! Co víc si přát!
janikbj
ďakujem za milé komentáre a verím, že keď vyskúšate, bude chutiť :) krásny slnečný zvyšok dňa prajem
julopa225
Tortu som piekol v tortovej forme 23, ale som ju musel piecť 80 minút. Až potom bola upečená aj vnútri. Tiež by som prosil o radu prečo mám krém dosť riedky a je ho na korpus veľa. Ani som ho nemohol všetok použiť. Ďakujem.
janikbj
@Julopa225 , pečenie korpusu závisí od rúry. mne sa upiekol vždy za max. 40-50min. Krém mohol byť riedky preto, že maslo bolo viac zmäknuté a je v ňom viac pudingu ako v bežných krémoch. V chlade potom stuhne. Oproti pôvodnému receptu som ubrala trochu mlieka z pudingu, aby bol puding hustejší, no môže sa stať, že dlhým šľahaním aj tak trochu viac zredne. Verím ale, že v chladničke to stuhlo a tortu nepokazilo. Množstvo krému som tiež znížila, je ho naozaj veľa a na okrúhlu tortu sa asi môže znížiť ešte viac. Každopádne, nám tak chutil, že ten zvyšný sa zjedol len tak ;)
haji
@Julopa225 (6.5.2016 18:40)
@Julopa225 a @Janikbj ke krému : vidím další možnost, kde se mohlo něco přihodit: dnešní puding je "dílo". Lacinější verze jsou, podle mě, ošizené /nejen složením ale i v gramáži/ a "tečavé". Určitě si příště na krém kup puding dražší.
janikbj
@Haji , áno, i to je dosť možné. Pri pudingoch nikdy neexperimentujem a vždy idem po osvedčenej klasike :)