Čokoládové suflé

lucka555 - bez fotkylucka555, 10. mája 2015
Čokoládové suflé
Foto: lucka555
25 minút
príprava
10 minút
na 190 °C

Suroviny

150 g (alebo iná)
2 ks
1 ks
3 PL
štipka
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr si rozpustíme čokoládu, ku ktorej pridám trochu masla a necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme vajíčka s bielkom. Pridáme 3 PL medu a štipku soli. Pomaly vmiešavame rozpustenú čokoládu a vymiešame. Ak máme čokoládu dobre zmiešanú s vajíčkami, pridáme 1 PL múky a 1 PL kakaa.

  2. 2

    Ja som cestom plnila formu na muffiny, ktorú som si predtým vymastila a vysypala kakaom. Aspoň na hodinu necháme chladiť v chladničke. Pečieme 10 až 13 minút na 190°C dosť to záleží od typu pece.. Hotové suflé má byť vnútri tekuté tak to neprežeňte ;) Z tohto cesta mi vyšlo 8 koláčikov.

  3. 3

    Ja som si to vylepšila jahodami, ktoré som pokrájala na malé kúsočky a rozvarila v 1 dcl vody s 1PL cukru. Kto by chcel môže vodu nahradiť červeným vínom. Množstvo cukru a vody záleží od množstva jahôd.

Diskusia k receptu

kukulienka71
pekná fotka! trošku som v pomykove pri bode 2: vymazanú formu necháš v chlade, nie naplnenú cestom, že? to by som nechápala, lebo sneh by spľasol a ten je pri suflé najdôležitejší.
lucka555
Nie, naplnenú cestom.. Ide o to že čokoláda pekne stuhne a zachová si svoj tvar.. Nesplasne ;)
kukulienka71
potom naozaj nechápem:-( koláčiky hodinu chladíš aby si ich vzápätí vložila do horúcej rúry, kde sa čokoláda hneď roztopí - stratí tvar. Všetky kroky by mali mať význam v technológii prípravy. Tento nemá logiku. To máš recept vlastný alebo čerpaný?
lucka555
Veď vyskúšaj a uvidíš! ;) Vyšli krásne a vnútri boli tekuté
lucka555
tým že sú stuhnuté tak sa neroztecu a nezmenis tvar.. :)
kukulienka71
prepáč, že som neodbytná, som zvedavý a hĺbavý typ:-) tiež som už piekla suflé, tak som si predtým aj niečo popozerala, nestretla som sa však s takýmto krokom, preto sa čudujem.
Ono tie koláčiky nestratia tvar už tým pádom, že sú v miskách ramekinkách. Zvláštnosťou suflé je práve to, že majú pečením vybehnúť hore, názov z franc. "nadýchaný". To by sa malo udiať pôsobením vaječnej peny. Všetky piškóty pripravované s pridaním bielkového snehu sa vkladajú do rúry bez zbytočných časových prieťahov, aby sneh držal, bublinky státím vyfučia.
Ja tvoj recept vyskúšam, aby som videla. Dokonca v dvoch verziách, bez chladenia a s ním. Dám ti vedieť. Pekný deň prajem:-)
lucka555
@kukulienka71 prepac ale kazdy ma pravo na postup aky sam zvoli.. a nemusis tu vnucovat svoje recepty.. vsetkym nam je jasne ze si na ne pysna a dokazala si to aj tymto linkom.. nikto ti to tu neberie ale taka stranka je prave preto aby ponukla obdobu receptov a nie opakovanie stale toho isteho jedneho typu receptu.. pokial sa ti nieco nepaci tak klikni na x a nemusis to tu donekonecna zaplnovat komentarmi.. povedala si ze to vyskusas tak to vyskusaj ked to bude odporne tak ho vyhod do koša nikto ti tu nic nevnucuje! u nas zožal úspech a vsetkym velmi chutil tak som sa chcela onho podelit. prepac ale ja mam aj iny zivot a uz ma nebavi reagovat na tvoje komentare.. mne ak sa recept nepaci tak nanho nereagujem.. dakujem dovidenia
kukulienka71
@lucka555 , písala som ti slušne. Nemusíš odpovedať na všetky moje komentáre, aj tak si neodpovedala na otázky, ktoré som ti dala: je to tebou vymyslený alebo prevzatý postup? myslela som, že sem dáš viac vysvetlenia k tomu chladeniu, alebo nejaký iný recept, kde sa to tak robí, to by ma presvedčilo viac ako urazená odpoveď:-( takže už teraz ani nemám chuť vyskúšať tento recept. Ak sem niečo pridáš, rátaj s otázkami k tomu. Každý má právo aj pochybovať o určitom postupe, s ktorým sa ešte nestretol. Maj sa pekne!
janger
Este som souffle nepiekla, takze nemozem posudit podla svojej skusenosti... Ale videla som uz viacero receptov, kde sa pred pecenim dava do chladnicky. Dokonca aj do mraznicky. Myslim, ze tym, ze je chladene a pecie sa len kratko, tak vnutro zostane take vlhkejsie. Niekedy vyskusam, pekny recept :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia