Čokoládové suflé

dominikaza - fotkadominikaza, 28. marca 2012

Občas si treba dopriať aj dolce vita. Ja som mojim milovaným spríjemnila nedeľný večer čokoládovým sufflé, s horúcim ovocím Zobraziť celý popis Občas si treba dopriať aj dolce vita. Ja som mojim milovaným spríjemnila nedeľný večer čokoládovým sufflé, s horúcim ovocím a domácou zmrzlinou :). . . .

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
100 g
1 g na vymastenie misy
4 ks
1 a 1/2 PL
2- 2 a pol PL
horúce ovocie:
1 balenie zmes
2 stonky čerstvá
1 PL
1/2 dc
domáca zmrzlina:
1 balenie zmes
150 g




Postup

  1. 1

    Čokoládové sufflé: Vždy som si myslela, že sufflé je záležitosť, ktorá je príliš náročná a podarí sa len excelentným kuchárom, ktorí s ním majú už aké- také skúsenosti. Mýlila som sa, toto je moja prvotina a vyšla naozaj perfektne. Rozpustíme si čokoládu spolu s maslom nad parným kúpeľom a vymiešame hmotu do hladka. Odstavíme zo sporáku a primiešame múku. Medzitým, si vyšľaháme vajíčka, môžeme oddeliť bielka od žĺtok, no nemusíme. Ja som to spravila, aby bolo sufflé nadýchané a oplatilo sa. Takže žĺtka si vymixujeme do penista, spolu s hnedým cukrom a pridáme k nim tuhý sneh, opatrne spojíme. Nakoniec prilejeme čokoládovú zmes. Do vhodnej zapekacej misky vylejeme celú zmes, no ešte predtým si ju naozaj veľmi dôkladne vymastíme a vysypeme múkou, aby sa nám koláčik krásne vyklopil. Pečieme podľa veľkosti nádobky, pri priemere misky 12 cm som sufflé piekla 14 minút pri 180 stupňoch. Následne ho vyklopíme na tanierik.

  2. 2

    Horúce ovocie: Na panvicu dáme hnedý cukor a počkáme, kým skaramelizuje. Následne ho zalejeme portským a pridáme zmes ovocia Ja som volila variantu mrazenej zmesi, vzhľadom na obdobie, ale samozrejme, ideálne by bolo ovocíčko čerstvé. Po tom, čo sa portské vyparí, pridáme nasekanú čerstvú mätu a odstavíme

  3. 3

    Domáca zmrzlina: Veľmi jednoduchá, spravíme si smoothies pozostávajúce z ovocnej zmesi a jogurtu, podľa chuti môžeme pridať smotanu, alebo cukor, ja som vzľadom na sladkosť a sýtosť dezertu volila čo najľahšiu zmrzlinu.

  4. 4

    Čaro celého dezertu spočíva v tom, že koláčik v strede nie je upečený, takže po jeho rozkrojení z neho vytečie čokoládka. Mal by sa podávať teplý, spolu s teplým horúcim ovocím a studenou zmrzlinou. Kombinácia chutí je úžasná a mne osobne najviac chutí s vanilkovou zmrzlinou, preto som volila 2 rôze druhy :). Chcela som odfotiť aj ten "lávový efekt", ktorý vznikne po nakrojení, no bohužiaľ som nestihla. Odporúčam vyskúšať a prajem dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

afataga
vyzera krasne veru by som si dala :-) az na ten nizkotucny jogurt super
miskam
mnam...take nepecene, cokoladove... musi to byt vynikajuci dezert:)
miskam
:) vlastne sa to pecie, ale vyzera to fakt lakavo...
dominikaza
Ďakujem @cica2 :) Bola dobrotka, netreba sa toho hlavne báť, je to až priveľmi jednoduché :) a @miskam je to úžasné a jednoduché :)
slavkabis
výborný receptík, doteraz som ho nerobila, bojím sa či odhadnem vypnúť rúru a či to pekne potom vyklopím




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia