Čokoládové souffle (fotorecept)

Autor receptu: methi

Robila som 3 souffle z polovicnej davky rozpisu surovin, ktory uvadza Curtis Stone na jeho stranke http://www.curtisstone.com/Recipes/Desserts/Chocolate-Souffles.aspx

Postup

  1. Misticky, v ktorych budeme souffle piect si vytrieme roztopenym maslom a ulozime na 2 minuty do chladnicky, aby prva vrtsva masla stuhla.
  2. Potom ich znova vytrieme maslom a hned vysypeme jemnym krystalovym cukrom. Tuto vrstvu krystaloveho cukru neskor nesmieme porusit lyzicou, ked budeme souffle davat do misticiek.
  3. Bielka dame do misky a vyslahame sneh. Pridame 40ml jemneho krystaloveho cukru a znova vyslahame tuhy sneh. Tak tuhy, ze ked metlickou sneh zamiesame a obratime ju, bielka musia “stat”.
  4. Kym slahame bielka, dame si rotopit horku cokoladu (moja bola len 40%, tak som pouzila celu 80g tabulku) do hrnca, ktory postavime na mensi hrniec s vodou. Vodu privedieme do varu a cokoladu pomaly rozpustime.
  5. K rozpustenej cokolade zamiesame kakao a studenu vodu. Zmes treba vymiesat do hladka.
  6. Potom pridame lyzicu vyslahanych bielok do cokoladovej zmesi a premiesame.
  7. Nakoniec cokoladovu zmes zamiesame zlahka do vyslahanych bielkov.
  8. Zmes na souffle rozdelime do misticiek. Kazdu misku naplnime az po povrch.
  9. Kym sme si pripravovali souffle dame si zohriat ruru na 177-180 stupnov.
  10. Souffle v mistickach polozime na plech a dame piect. Pecieme 12-15 minut. (Ja som piekla 15 minut, pretoze nemam ramekis misticky a piekla som v troska vacsich plechovych miskach.)
  11. Este horuce souffle poprasime praskovym cukrom a ihned podavame.