Čokoládové guľky
Čokoládové guľky s rumovou plnkou na pistáciách
Autor receptu: redakcia
Pokrm bohov... Veď aj v mnohých prieskumoch
o túžbach čokoláda absolútne vedie. Ale súhlasia
s nimi aj cukrári a kuchári; veď tento „svetový fenomén" umiestnili na veľmi vysoký piedestál. Nielen
preto, že chutí, ale dá sa s ňou aj dobre hrať, vymýšľať pre ňu stále nové príchute a podoby. A všetky
do jednej pohladia jazýček, žalúdok aj dušu...
Postup
- Najprv dáme 330 g čokolády rozpustiť do mikrovlnnej rúry alebo vodného kúpeľa. Rozpustenú
stiahneme a postupne pridávame 170 g zostávajúcej čokolády a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Takto pripravenú
čokoládu nalejeme do silikónových formičiek v tvare pologúľ. Zahladíme a prebytočnú čokoládu vylejeme do misky.
Dáme stuhnúť do chladničky.
- Krém: Žĺtky a med vyšľaháme. Smotanu a mlieko
necháme zovrieť, zmiešame s medom a so žĺtkami a zohrejeme na teplotu 82 °C. Zmes precedíme cez jemné sitko, pridáme rum, posekané lieskovce a necháme vychladiť.
- Formičky so stuhnutou čokoládou vyberieme, naplníme pripraveným studeným krémom a dáme zamraziť do mrazničky.
Vymrazené a naplnené pologule potom spolu spájame, čím vzniknú gule, a znova dáme do mrazničky. Podávame na skaramelizovanej pistáciovej mrvenici. Túto pripravíme tak, že z cukru spravíme karamel, pridáme posekané pistácie, vylejeme na plech a necháme stuhnúť. Potom rozmixujeme na mrvenicu.