Čokoládové chip koláčiky - cookies (keksové)

honestka - fotkahonestka, 30. apríla 2010
Čokoládové chip koláčiky - cookies (keksové)
Foto: honestka

"Chocolate Chip Cookies" su v Canade a USA tak oblubené a popularne ako u nas je napr. makovnik, škvarkove pagačiky, alebo čokolvek velmi popularne Zobraziť celý popis"Chocolate Chip Cookies" su v Canade a USA tak oblubené a popularne ako u nas je napr. makovnik, škvarkove pagačiky, alebo čokolvek velmi popularne čo nesmie chybat na žiadnom bežnom ci slavnostnom stole. Receptov je množstvo, kazdy rok sa robia sutaže o "NAJ-lepsi" a samozrejme, že každy považuje ten svoj za ten pravy.

20
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 190°C °C

Suroviny

1/2  šálky
1/2  šálky
1/2  šálky
2 ks
1  lyžica
2  šálky
1/4  lyžičky
500 ml
1/4
1/4  lyžičky
SALKA: = 2.5 dcl=15 dkg




Postup

  1. 1

    Postup je vemi jednoduchy. Do misky si dame vsetky suche suroviny, muku preosejeme. Do druhej misky si dame maslo, cukor, vanilu extrakt, vajicka a vsetko vymixujeme ručnym slahačom, alebo rucne. Dame dohromady s mukou a primiesame kusky posekanej čokolady, alebo ak mame hotove 'chips'. == Sandra mi napisala, ze sa jej kolaciky lepili tak som pre istotu premerala suroviny aj inac a tu je vysledok. Dufam ze pomoze! === MUKA - takato kopcovita (1) šálka: = 2.5 dl =15 dkg AZ potom ju preosiat sitkom. BIELY CUKOR: 1/2 šálky vazil 12 dkg HENDY "" 1/2 šálky vazil 9 dkg (obr.1)

    Čokoládové chip koláčiky - cookies (keksové) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta si urobime sulok hruby asi 5-7 cm priemer, ktory zabalime do kuchynskej folie a odlozime v chladničke odležat aspon 30 minut. Cesto vyberieme a pokrajame na medailonky, ktore kladieme na plech vyloženy peciacim papierom alebo silikonovou podlozkou. Kladieme ich daleko od seba (aspom 5 cm)- lebo sa 'rozleju' a tak by sa nam spojili. Vidlickou ich možeme troska stlacit, ale nie tenko, oni si svoju formu urobia sami.== Cesto pred pridanim cokoladovych pusiniek musi byt taketo hladke, hoci v mise sa zda dost nevypracovane. (obr.2)

    Čokoládové chip koláčiky - cookies (keksové) - obrázok 2
  3. 3

    Hrubka keksov može byt pecenim rozna co nevadi. Chladime ich na mriežke, ale ak mate okolo ludi, ti nevydržia velmi dlho cakat, lebo vona je velmi lakava a tak vam zacnu miznut hned este horuce, ked sa cokolada v nich rozlieva. Miska aj po pridani cokolady ostane takto cista, nic sa nelepi. (obr.3)

    Čokoládové chip koláčiky - cookies (keksové) - obrázok 3
  4. 4

    Pecieme ich pri teplote 190°C asi tak do 15 minut akonahle vidime, že okraje su už zlatohnede, hoci vnutro kolacikov sa nam zda este neprepecene - vyberieme ich z rury, pri chladeni pekne dojdu. Ak by sme ich totižto piekli dlho, tak budu velmi suche. ==Tu vidno hotove cesto vyzera ozaj ako nie najlepsie vypracovane, ale nech vas to nemyli tak to ma byt! (obr.4)

    Čokoládové chip koláčiky - cookies (keksové) - obrázok 4
  5. 5

    Toto je taky 'zaklad' chip cookies, dalej sa možu upravovat pridavanim bielej cokolady, sekanych orieskov roznych druhov, susenym ovocim, na webe najdete množstvo druhov. Ja ich robievam uspesne aj s ovsenymi vlockami.=== Deti si radi z nich robili "sendvice s pralinkovou alebo inou zmrzlinou", ktoru som robila doma. Verim že aj vasim detom urobite velku radost s tymto jednoduchym dobrym kolacikom; Zabalime do folie a dame do chladnicky odpocinut na takych 30 minut. (obr.5)

    Čokoládové chip koláčiky - cookies (keksové) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som si zo zaciatku nasho pobytu tu som myslela, že toto je jediny kolacik, ktory vedia upiect aj tie menej skusene mamicky a nemylila som sa ... Pre nedostatok čoko chipsov som pouzila aj tabulkovu čokoladu, ktora sa troska viacej v keksoch rozlievala, čo vsak pri chuti nevadilo vobec. A tu je uz hotovy vysledok. Cheers!

    Čokoládové chip koláčiky - cookies (keksové) - obrázok 6

Diskusia k receptu

honestka
Sandra, mala som dojem ze dvojmerne meranie (salka a ml) bude viac na pomoc ako na pomylenie, takze ml som teda zmazala.
Tento recept mam velmi davno, ked som pouzivala normalny hrcek ako mernu jednotku a ten ma mieru 2,5 dl. Dufam ze teraz to bude ok.
sovka62
Takýto recept (len množstvá sú uvádzané v g) som s balíčkom cookies dostala pre pár rokmi od manželky amerického veľvyslanca, dokonca doplnila, čo sa kde dá na Slovensku kúpiť (ešte sme nemali supermarkety). Pečiem ho dosť často, všetkým chutí.
sovka62
A nedopísala som, že samozrejme vyskúšam aj ten tvoj.
michsamant
ja a cookies to je ako nerozlucna dvojka! kupim si ich vsade,kde ich uvidim, ale doma som ich este neskusala upiect. treba to asi napravit :)) ukladam si!
sandratamer
@honestka , ale ty si mala v dvoch surovinach pod sebou to iste mnozstvo - 1/2 salky (aj v jednom aj v druhom) a v jednom bolo este dopisane / 250 ml a v druhom /125 ml.
priklad:
muka 1/2 salky / 250 ml
cukor 1/2 salky / 125 ml
Preto som sa ta pytala ako to je.
frezia68
Na ten recept sa teším a urobím do zásoby na stretnutie,len tak na chrumkanie,aj ku káve....:-)))
honestka
ok sandra, preto som (chybu!) opravila a odteraz pouzijem vysvetlivku len v tom, comu sa salka rovna, kedze to nie je vzdy rovnake. Nic sa nedeje ked ma opravite, rada sa poucim.
honestka
Sovka, Miska a Babav, dakujem za pozornost. pozdravujem...
honestka
@Miska , na tychto nic nepokazis, su to najjednoduchsie a pritom aj najviac oblubene nielen detmi a vsade na Mall ich je plno rozncych druhov. Ked sa ti osvedci recept, mozes si toto zakladne cesto upravit cimkolvek co mate radi.
honestka
Frezia, ku kave su perfect a na to hryzkanie pozor, su navykove, dakujem!
huck
honestka , aj mna si velmi potešila s tymto osvedčenym receptom na chip cookies. Škoda, že v našich obchodoch nedostat kupit tieto čokoladove "kvapky" (granule), su totiž optimalnej velkosti a velmi prakticke na požitie. S tym lamanim čokolady na drobne kusky sa cela vec trochu predlžuje :( Ale nevadi stoji to zato! Ozaj čo mysliš, ked by som použila Butterscotch granule, ktore som si minule priniesla z USA - bola som nadšena tou novou chutou
zdezda
:-)))dík za recept, je fakt jednoduchý, budem ho robiť aj s deťmi:-)))
alaba
recept vyzera dobre, asi tiez vyskusam. Len sa obavam tych "cokoladovych kuskov" . Nemate na to niekto nejaky zlepsovak ? Minule sa mi pri lamani zacala topit v rukach:-( Ked som to skusala nakrajat nozom, tak to zase odskakovalo po celej kuchyni...:D
sandratamer
Robila som ich včera a sú super, decká chrúmali o život. Čokoládové chips dostanete kúpiť v hypermarkete Tesco medzi kakaom a čokoládami na varenie. Presne také ako sú na obrázku v koláčikoch. Ja som ešte nalámala aj horkú čokoládu.
Ešte jedna otázočka na @honestku , keď pridám viac múky, budú tvrdé? Nechcela som experimentovať, ale cesto sa mi príliš lepilo aj po polhodine v chladničke...
1x karula
honestka
Sandra: mam otazku: ked boli upecene tak boli akurat-pekne drziali tvar, alebo sa lahko drobili ci lamali? lebo ak chutove boli ok, tak by som doporucila pred tym ako ich das do chladnicky dodat naviac 1-3 lyzicky muky max. alebo ak boli fajn tak by som len sulok cesta povalala v muke, aby sa cesto pri krajani nelepilo .
ANO cim viacej muky tym su tvrdsie.
Ak ich skusis este raz s upravou prosim daj mi vediet a upravim recept, pretoze to kludne vsetko moze byt surovinami, ako som pisala- mame tu celkom odlisny aj cukor aj muku.
Dakujem ze si mi to dala vediet.
sandratamer
@honestka , chuťovo sú vynikajúce. Sú to prvé cookies, ktoré nie sú tvrdé, a tiež nie sú nechutne sladké, ale presne také ako si to predstavujem. Držali tvar pekne ako keksíky, akurát som dúfala, že sa až tak nerozlejú, postupne som uberala cesta a robila radšej menšie kolieska. Včera boli super chrumkavé, dnes už trochu zvlhli (mám ich v plastovej dóze), čo ale mne vôbec nevadí (ja mám také najradšej :-))
Nemáš náhodou skúsenosť s tým, čo by mohlo v tom ceste pomôcť, aby sa tak nerozliali? (to je jediná vec, čo mi trochu prekáža, inak sú dokonalé :-))
honestka
Sandrika, je velmi vela recetov na tieto kolaciky a aj ked by si klikla na web vidis, ze vela z nich je ozaj "rozliatych" nedrzia tvar, ale ludia ich pecu, lebo chutove im vyhovuju. ja tento recpet robim presne ako som ho napisala uz velmi vela rokov, lebo mne drzia tak ako su na obrazku iba ich obmienam surovinami ako som napisala, nic ine by som nedoporucila iba najskor-pridat muky (ak mate radi nahrad kokosom, drvenymi otrubami, alebo orieskami) ale najviac asi tak od tej 1 lyzicky do 1/4 pohara muky, ina moznost by bola ubrat z tekutin, co vsak troska zmeni ich strukturu chute.

Ked ich budem piect nabuduce, skusim aj ja pridat viacej muky a dam ti vediet ako to zmeni cookie mne. dakujem a pozdravujem.
honestka
este ma napadla jedna vec S.: skus bez pridavania muky najprv vsetko urobit rucne!, nie mixerom vajicka len preslahaj vidlickou a zmiesaj suroviny bez velkeho vypracovania na "hladku hmotu" ako sme zvyknuti napr. pri lineckom ceste. (skusaj napr. z polovicnej davky- tym padom cesto moze byt hustejsie, ale na kvalite sa nic nezmeni. taketo nazvem to len ;lahke spojenie; surovin sa velmi osvedcuje aj pri muffinkach.
ak by ti to pracovalo, opravim to aj v recepte.
este raz vdaka za podnetne pripomienky.
sandratamer
Robila som ručne bez mixéra, lebo si už raz v nejakej diskusii spomínala Ronaldovi, že najlepšie je to len tak zmiešať. Počuj, keď ich budeš robiť, skús múku odvážiť na gramy, ja zas vyskúšam tvoj tipy. Je to hotová alchýmia! :-)))
honestka
ok, nevzdam to-naplanujem -lebo zda sa ze ked tu deti bez tychto kolacov akoby neboli uplne hehe, tak ak viaceri pouziju tento recept, budu mat zrejme ten isty problem co ty...

este ma napadlo, ze snad aj dlhsie sedenie v chladnicke by mohlo pomoct potom ale aspon take 2 hodiny. to urcite stihne cesto stuhnut tak, aby sa nelepilo pod rukami.
sandratamer
Mám takú teóriu :-))) Keď mi niečo nejde z hlavy, tak sa mi o tom aj sníva :-)
Že, presne ako píšeš. Aj medovníčky sú najlepšie, keď necháš cesto v chladničke dva aj tri dni odpočívať. Posledné Vianoce sa mi podarilo zarobiť cesto týždeň dopredu a vieš čo? Napíšem to po tvojom po americko-slovensky: "pracovalo to" :-)))
Boli to tie najlepšie medovníčky. Nabudúce to skúsim, zarobím cesto vo štvrtok a a v nedeľu upečiem...
honestka
ok, zapracujem tento weekend podla uvedeneho receptu a dam vediet. aj mne tak stoja veci v hlave pokial ich nevyriesim. na medovnicky mam recept stary "vraj tajny a pravy pardubicky" a cesto moze stat v chladnicke aj rok a su ozaj fantasticke. pekavam kazdy rok z niekolko davok.cheers!
barus87
@honestka - spomínaš tam aj nejakú pralinkovú zmrzlinu, ktorú si sama vyrábaš. Nájdem na vareche na ňu recept?
honestka
ahoj Barus-dakujem: nie nenajdes recept tu nemam, zmrzlinu z uvareneho kremu robim v zmrzlinovom strojceku a praline (grilaz) potom zamiesam. kludne si to mozes nahradit tak, ze do kupenskej zmrzliny si pralinkovu grilaz urobis. ta zmes vyzera takto (tentoraz na kolaci): varecha.pravda.sk/recepty/rezy-cokoladovou-plnkou/6389-pouzi.html
barus87
Dakujem :) Ale kupna zmrzlina nie je onco... Najlepsia je strojcekova...
barus87
@honestka - mala som na mysli zmrzlinku robenú original v stroji - gelato (viem, ze sa to tak nepise). Taka, ktora je este uplne cerstva a nie celkom zmrazena.. Kto ochutna taku, pozna rozdiel
honestka
@barus : napisla si to dobre. ano je rozdiel tak urobenej a takej co vyrabaju vo velkom a predavaju bezne v obchodoch. My dostaneme kupit kontajner, ktory ma 4 litre asi 5 druhov a tieto su tu aj najlacnejsej kvality.
marienka44
Ako sa odmeria 1/2 salky masla? Maslo najprv rozpustit na tekutinu, potom naliat do polovice salky a nechat stuhnut?
honestka
@Marienka : ano mozes rozpustit, ale nesmie sa varit, ALE ak je maslo velmi zmaknute (daj na par sekund do mikrovnky, alebo pri izbovej teplote zmakne akaurat) a tak si ho natlacis do salky a odmerias polovicku. Na buduce odvazim aj maslo, zabudla som pri prevazovani inych sdurovin to urobit- sorry!
Niekto robi s rozpustenymm maslom, ja maslo radsej vymiesam s cukrom a vajickami...
zelam uspech a peknu nedelu...
sandratamer
Hlasim sa, robila som druhy krat. Su dokonale, mam ich nadychanejsie, su nadherne chrumkave a deckam velmi chutili. Vdaka za vsetky rady, recept zostava natrvalo v moje KK :-))))))))))
honestka
Sandy, you made my day! je dlhy, tazky a naviac zaprsany, takze potesilo, ze vsetko vyslo ako malo. dakujem!
babinka
mam podobny recept ako je tento, len bez prasku do peciva, iba so soda bikarbonou. Ale vobec cesto neodkladam do chladnicky, lyzicou ihned naberam a rukami vytvarujem gulky, ktore ukladam na papier na plechu dalej od seba. Skutocne treba davat pozor na premixovanie cesta, radsej potom rucne, ako v slahaci. A este jedna malickost, po vybrati z rury treba nechat chladnut na plechu asi dve minuty, lebo pri prekladani by sa cesto roztrhalo alebo pomenilo tvar. Po 2 minutach je mozne ich dat na mriezku. Tiez nedavam tolko cokolady, ako je v recepte, kludne moze byt aj menej, dokonca som si kupila mini chips, takze deti maju pocit, ze je tam cokolady dost. Az dnes som sa zahlbila do tvojich vsetkych receptov, lebo viem, ze mas take suroviny, ako ja a ze uz si toho vela napiekla, ci navarila za tie roky, co zijes mimo domova - a veru mam co citat!! Vdaka!! :)
honestka
Dakujem babinka, ked sa stretnes s niecim a nevies si poradit, mozes ma kontaktovat. Aj cez skype, rada poradim. Ako sa ti paci zivot v novm mieste?
babinka
tazko povedat, ci sa mi v amerike paci - to je takmer, ako keby som bola na slovensku, len trochu "prepychovejsom", ale my tu zijeme trochu dalej od ludi, od mesta, na samote, takze ani moja anglictina nerobi ziadne pokroky (co ma teda mrzi, ale aj tak som leniva sa ucit), komunikujem iba slovensky, lebo vnucata potrebuju slovencinu pocut a ja som s nimi najviac... uz poznaju vsetky moje slovenske pesnicky, obcas pri nich zachripnem, kym vyspievam len detske, ktore som nezabudla... A za cely den som vecer unavena, tak sedim pri pc a listujem varechu a vytesujem sa, co by som chcela spravit.. :))
bukvicka
nevieš mi poradiť dobrý recept na cookies, ktoré sú zdobené polevou z kukuričného sirupu, ak by si vedela, tak aj recept na tú polevu. Ďakujem
ailuj82
Mňam, sú výborné a na prvý krát sa mi super vydarili :)
didacs
super receptík, ktorý si sama vybrala moja dcéra - má 8,5 roka - a sama bez pomoci - ako prekvapenie ho upiekla svojim mladším súrodencom - dvojičkám - boli skvelé, vydarili sa na prvý raz a čo je najpodstatnejšie - okrem zapálenia rúry som ani netušila čo robí, pretože nepotrebovala pomoc. :-) Ďakujeme, máme skvelý tip na desiaty so zeleninkou a ovocím.
babulienka
Ja robím veľmi často cukies ale ten pod názvom čokoladove cukies pre šibačov. Veľmi sa mi osvedčil na cesty vúčikom do internátu dlho vydržia ale len keď sú odložené
honestka
ku komentarom od 4. júna: dakujem a som rada, ze chutia.
niekedy totiz tieto obycajne chipcookies sposobuju problemy s pecenim. tento recept som preto upravila tak, aby kazdemu vysiel nielen dobre, ale hlavne chutne.
honestka
@bukvica : taku polevu si vyrobis velmi jednoducho. Obcas sa tu pouziva namiesto tkzv. "royal icing"/cukor, bielok/ ma troka inu konzistenciu a ozdobuju sa s nou krasne kolaciky, lebo sa nerozteka a ma hladky lesky povrch. Recept vzdy nepracuje najlepsie, pretoze praskovy cukor je vsade iny a tak si ju vymiesas len pomalym postunym pridavanim tekutin do preosiateho (2x) praskoveho cukru. Ak miesas strojovo, nepouzi metlu na sneh ale lopatky, aby ti nenarobilo vela bublin.
Pred pouzitim nechaj prikryte kuch. foliou aby vsetky blubliny zmizli a natieraj na vsetky kolaciky pocnuc lineckymi.
daj vediet ako ti poleva vysla.
Recept: 3 3/4 pohara pras. cukor, 1/4 pohara corn syrup, 1/2 tsp
/mozno par kvapiek naviac/ vanilla /alebo iny /extract,
1/8 lyzice makke maslo, pravdepodobne do 1/4 pohara vodu /tuto prilievaj opatrne/.
Ked chces mat uplne bielu hmotu moze sa pridat par kvapiek tkzv.
"Bright White Gel", ktory by sa mohol dostat vsade v obchodoch-u ma bola osvedcena znacky Wilton.
Ale nemam rada, lebo nechava pachut...
 www.karenscookies.net/Bright-White-Soft-Gel-Paste--6-oz_p_125...

micho
Práve som ich dopiekol, sú výborné. Recept som si trochu upravil, dal som menej cukru, nakoľko som časť čokolády nahradil kandovanou pomarančovou kôrou, je to výborná kombinácia.
honestka
@micho : dakujem;
samozrejme uprava podla svojej chuti nie je na skodu. u nas suroviny celkom inac chutia ako doma aj preto bolo tazke pre mna davat tu presne recepty.
bbiribbom
Ahoj, práve ich mam v chladničke :D a čakám, čakám, teším sa! :D
Len škoda že tie prísady nemáš v gramoch a tak. :/ ...bola som trochu zmätaná pri tej príprave, že či to dobre urobím :D Pre mňa je jednoznačne lepšie a presnejšie keď je to presne v jednotkách, nie šálkach. :) Ale dúfajme že som nič nepokazila :D
honestka
@bbiribbom , nabuduce pri peceni vsetko prevediem aj na gramaz a pridam to k receptu aby to vyhovovalo kazdemu, lebo tieto kolaciky su ozaj jedny z najlepsich tychto "keksovych" dobrot.
Vies, ono je to tak, ze TU sa v rodinach pecie zriedkavo a vsetko najradsej meraju prave hrncekami...

dakujem a dufam, ze sa podarili a chutili. Tu pripravu som sa snazila priblizit co najblizsie prave kvoli otazkam nejasnosti.
hannah2000
velmi som sa tešila na tieto keksiky, po upečeni boli skvele ale potom hned stvrdli. "nakost"..stalo sa to aj vam? :(
erikao
jednu vec si neviem predstaviť, ako sa meria maslo na hrnčeky? to ho najprv roztopíte?
honestka
@hannah2000 , u nas nemaju sancu, aj ked ich pecieme z viac davok, vzdy po vychladnuti idu do plastikovej krabice alebo na dlhsie do skleneneho uzatvoreheo pohara.
Skus ich nabuduce dat trebarz len do papieroveho sacku a potom do plastikoveho ci ti stvrdnu.
Inac sa to lahko moze stat aj vtedy, ak ich prepecies!

@erikao : maslo na hrnčeky sa meria tak, ze je zmaknute, nikdy sa nerozpusta.
Hrncek si najprv strekni /maslovym-olejovym sprejom/ alebo vymaz olejom -tak ho dostanes bezozbytku von.
Sposob sa dobre uplatnuje aj pri sirupoch, melase ci mede.
Obidvom dakujem a prepacte za neskoru odpoved.
danielas
Upečené. Sú báječné @honestka Vnuci ich vychvaľujú a papkajú až uškami strihajú. Fajný recept, vďaka ti :-)
honestka
@Danielas : dakujem, som velmi rada, ze sa podarili, tu patria medzi zaklad rychleho a spokojneho pohostenia tunajsich deti asi najviac.
pozdravujem.
frezia68
Milá @honestka ,zasielam srdečný pozdrav do tej diaľky a oznamujem,že som práve dopiekla podľa Teba ,ale bezlepkové.Pretože musím pohostiť malú celiatičku,použila som múku Mix it universal,maslo som nahradila ALSANom-100% rastlinný produkt,pridala som kandizované ovocie a teraz rozvoniava kuchyňa.Ďakujem za recept,tá bezlepková múka sa chová ináč,ako normál,tak som pridala trocha viac a lyžičku zemiakového škrobu.Poprosím admin. o pridanie fotky a želám pekný deň!
natalienat
Ďakujem za super recept, dnes som ho robila. :) Koláčiky voňajú výborne, čakám, kým vychladnú... na moje prekvapenie (príjemné) sa mi čokoláda vôbec neroztopila ako som si myslela, čiže sa pekne drží v cookies - e a mám o prácu menej s neporiadkom :)
elysa
fantastické koláčiky, voňavé a rýchlo zjedené... budem ich robievať často...
1x elysa
honestka
@Natalienat , @elysa :
dakujem za vyskusanie a som rada, ze keksiky chutia a maju uspech pretoze tunajsie suroviny sa castokrat spravaju v receptoch inac ako europske na ktore som bola vela rokov zvyknuta.

= @frezia68 : som rada, ze si ich vyskusala aj technikou, ktora pochuti a neuskodi kedze je potrebne obmedzenie.
Co uz, vsetci si obcas zelame zhresit tymito “nezdravymi” prehreskami. Mas pravdu, ze bezlepkove muky reaguju uplne inac a najlepsie sa dari, ked si to odskusame na par receptoch sami, kdedze nie vzdy vieme, ako sa cesto pri peceni bude spravat.
Dakujem a pozdravujem spat.
amie
Straaaasne presladene, skoda, tesila som sa na ne, ale vobec nezmenili tvar a ta presladena chut, dala som necelu salku bieleho cukru
violeta
Ja dám nabudúce tiež trocha menej cukru, ale inak je to dobrý recept na cookiesky, ďakujem @honestka :)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia