Čokoládová kešu tortička (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Suroviny

Postup

  1. Kešu orechy namočíme na 2 hodiny.
  2. Cesto: V pôvodnom recepte boli v ceste figy. Ja som už nemala, tak som použila datle.
  3. Orechy, datle ( ja som dala malých 10 ks,) a kokosový olej rozmixujeme.
  4. Hmotu vysypeme do malej tortovej formy (priemer max 17cm) a popritláčame na dno. Cesto sa nemusí tepelne upravovať. Ja som ho ako zvyčajne dala na 3 - 4 minúty pod rozpálený gril, aby bolo trochu chrumkavé.
  5. Kým cesto vychladne, pripravíme si krém.
  6. Namočené kešu orechy scedíme a umyjeme v studenej vode. Dáme ich spolu s agávovým sirupom a 1/3 vody do mixéra. Dala som 1/3 hrnčeka agávového sirupu a bolo to priveľa, takže na začiatok postačia aj 2 PL.
  7. Kým sa oriešky mixujú, nad parou roztopíme čokoládu a kokosový olej. Postupne prilievame ku kešu, spolu mixujeme, kým krém nie je hladký. Podľa chuti pridáme kakao, prípadne dosladíme.
  8. Krém vylejeme na vychladnuté cesto a odložíme na 4 hodiny do chladničky.
  9. Podávame s ovocím.
  10. Tortička sa tej z pôvodného receptu sice vôbec nepodobá, ale chutila výborne. Ja som pridávala kakao, nepoužila som čokoládovú tyčinku, ale horkú čokoládu, preto je moja veľmi tmavá, čokoládovejšia. Tortičku odporúčam krájať na úzke kusy (nie ako ten na úvodnej foto). Olej z kešu a kokosový olej robia svoje - krém je ozaj sýty. Nedá sa naraz zjesť veľký kus. A hlavne si k tortičke pripravte čerstvé ovocie.