Clafoutis z dvoch druhov špargle

Autor receptu: slavka2012

Špargľová sezóna sa ešte neskončila a preto som sa rozhodla pripraviť špargľové clafoutis, ktoré nás ohromilo svojou jemnou, no zároveň veľmi inenzívnou špargľovou chuťou. Podávala som ho ako teplé predjedlo, ale viem si ho predstaviť aj studené, napríklad so šalátom ako ľahkú letnú večeru. Inšpirovala som sa kuchárskou knihou odborníka na toto jedlo, E. Frechona Clafoutis, z vydavateľstva Solar editions.

4-6
porcie
45 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si jednotlivé suroviny.
  2. Špargľu poriadne umyyjeme, ošúpeme, odkrojíme zaschnutý koniec a odložíme bokom. Šupky a odkrojené končeky nevyhadzujeme, ešte raz ich poriadne umyjeme a dáme do hrnca, do ktorého sme dali variť 3dl mierne osolenej vody. Varíme 10 minút, scedíme, vývar vrátime do hrnca a šupky vyhodíme.
  3. Vývar uvedieme opäť do varu a 3 minúty v ňom povaríme hlavičky špargle. Aj tie vyberieme a odložíme, do vývaru pridáme smotanu a zvyšok špargle pokrájanej na cca 1 cm dlhé kúsky, ktoré varíme asi 7 minút. Kým sa varí špargľa, postrúhame si parmezán, zmiešame ho s maizenou a formu na pečenie s priemerom 25cm vytrieme maslom a vysypeme strúhankou.
  4. Do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misky poukladáme predvarené hlavičky špargle a zelenú špargľu pokrájanú na cca 1cm kúsky. Niekoľko kúskov so odložíme na ozdobu. Zapneme elektrickú rúru a necháme ju vyhriať na 180°C.
  5. Vajíčka a žĺtky vyšľaháme dopenista a postupne k nim pridáme postrúhaný parmezán zmiešaný s maizenou.
  6. Špargľu uvarenú v zmesi vody so smotanou priamo v hrnci zmixujeme na homogénny krém redšej konzistencie a necháme trochu vychladnúť.
  7. Po vychladnutí ho spojíme s rozšľahanými vajcami a ešte raz dopenista prešľaháme elektrickým šľahačom.
  8. Dáme do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme približne 35 minút. Po 35 minútach clafoutis zväčší svoj objem a dostane nádhernú zlatohnedú farbu. Pred podávaním ho ozdobíme rozkrájanou špargľou, ktorú sme si odložili
  9. a podávamem buď ako teplé predjedlo s niekoľkými lístkami polníčka, alebo nastudeno spolu so šalátom ako ľahký obed či večeru. Clafoutis je jemnej krémovitej konzistencie, preto ho naberáme servírovacou lyžicou. Takto vyzerá na reze.
  10. A toto je jeden rez. V dôsledku svojej konzistencie po naporcovaní môže stratiť tvar. Nabudúce, aby som sa tomu vyhla, jednotlivé porcie upečiem jednotlivo v individuálnych zapekacích miskách.