Citrónový sirup fotorecept

eldina - fotkaeldina, 22. mája 2013
Citrónový sirup (fotorecept)
Foto: eldina

nič sa nevarí..:)...veľmi zdravý, na leto priam ideálny..

10 minút
príprava

Suroviny

600 g
3 bal
2 kg
4 l




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: /nakoľko potrebujeme celé citróny a predpokladám, že bio len tak nezoženiete, namočte umyté citróny aspoň na 12 h-najlepšie na noc, do slanej vody alebo do vody so sódou bicarbonou, potom ich dobre drôtenkou vyšúchajte/

    Citrónový sirup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom citróny prekrojiť a celé /nič nevykrajovať/ rozmixovať na čo najmenšie kúsky..ja to robievam na mojom obľúbenom chopperi

    Citrónový sirup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    bolo toho dosť...:)

    Citrónový sirup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do veľkého hrnca dať 4 L studenej vody, 3 balíky kyseliny citrónovej a rozmixované citróny..pomiešať a nechať stáť aspoň 12 h

    Citrónový sirup (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    neskôr scediť, cez hustú utierku alebo plienku /neviem, či stačí gáza, ale možno aj áno/, preliať opäť do veľkého hrnca a pridať 2 kg cukru..odporúčam nie kryštálový, ale cukor krupicu, je jemnejší-nakoľko sa nič nevarí a skôr sa rozpustí...pár x premiešať, kým sa všetko nespojí...

    Citrónový sirup (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom už len naliať do čistých fliaš....bolo toho dosť....:)...sirup nemusíte mať v chladničke, ved je ho veľa, obsahuje kyselinu citrónovú, ktorá je konzervans..

    Citrónový sirup (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    takýto sirup si môžte robiť v akomkoľvek ročnom období , nemusíte kupovať drahé limonádové žbrndy z obchodov ..:).....blíži sa leto, čas častých návštev, určite Vám ho každý pochváli, je veľmi osviežujúci...a najmä zdravý..:)...do prípravy dám len čas, ktorý strávite s "výrobou"...čaká sa na zmytie chemikálií a na lúhovanie...nakoľko by som tam musela dať 24x60 /?/ minút :)....hodím to aj do domácich liečiv, lebo viete ako je to- ak máte hlad, treba si povedať " nemám hlad, ale smäd "..:) takže vás to aj zoštíhli..:)

  8. 8

    * týmto receptom sa na istý čas lúčim, nakoľko idem pracovne na niekoľko dní preč..ale budem zbierať dalšie inšpirácie a potom sa opäť ozvem s nejakými zaujímavými receptami../teším sa najmä na papriky/..:)

Diskusia k receptu

cesminaz
"Super" ukladam a aj spravim,citronova limonada osviezi v lete najlepsie!!! dakujem za recept ;-DD
malroxa
v bruseli je leto v nedohladne ale recept je výborný
ocko
no parada ,zasa mam co robit,teraz som dovarila agatovy sirup ukladam a dakujem
eldina
@malroxa ved si s tým sirupom oslaď čaj, počas studených, jarných dní či nocí..:)
frezia68
Rada čítam Tvoje zdravé a liečivé recepty,aj si ich ukladám.ale tu ma zaujala kyselina citrónová.Tú obsahujú citrusy,limetka.....,ale je označovaná ako E 330 a to je prídavná látka menej vhodná,ktorá pre zdravých ľudí je v obmedzenom množstve ešte prijateľná. Neviem síce,čo je "obmedzené množstvo" a kedy už je škodlivá,možná niečo vieš ?
eldina
@frezia68 veru neviem...skôr nejaký chemik, keby sem niečo napísal...:) ale toto je sirup, teda je v obmedzenom množstve, v sirupe je len ako konzervans...práve včera mi písala myslím, že to bola @lasocka , že robila predtým bazový sirup, ale len s citrónom a splesnivel jej sirup ..ja robím bazový sirup len s citrodekom /kyselina citronová/ a nikdy mi nesplesnivel, mávam aj 2 roky/ nakoľko naklohním naraz veľa a potom mám pokoj/..
frezia68
Včera mi došiel mail,ako očistiť ovocie od chemikálií.Naplniť drez vodou ( neurčené,či teplou) a pridať šálku octu (neuvedené,akú veľkú).Nechať stáť asi 10 min. Voda ostane špinavá a ovocie bude žiariť čistotou bez vosku,či špinavého filmu.Vhodné aj pre bobule,lebo nebudú plesnivieť.Ak použijeme na jahody,tak vydržia viac,ako týždeň. Neviem,neskúšala som,ale ma zaujíma názor fundovaných :-))) Dúfam @eldina ,že prepáčiš ?
mracik9
Ja kyselinu citrónovú používam hlavne ako čistiaci prostriedok a také množstvo do sirupu,no neviem
eldina
@frezia68 jasné, že super, ked máš otázky, tiež sa rada niečo priučím..:) ja som sa dozvedela to so soľou, či sodou bicarbonou na balkánskych fórach, Balkánky to bežne používajú, tak som začala aj ja..:)
evaann
Mam otazocku,kolko gramov kyseliny citronovej je v jednom baleni? Citrony mam v zahrade,skusim,len kyselinu predavaju vo velkom baleni....dakujem za odpoved :)
violetacamorova
Tiez sa chem spytat kolko gramov malo jedno balenie kyseliny citronovej, niekedy salvatorka v Lipovciach predavala uzasny citronovy sirup, tak vyskusam tento mozno bude chut podobna :)
evaann
to mi je fakt luto,dufam,ze ta nevideli susedia :) mohli si mysliet....velmi ti dakujem za odpoved :)
helica
zhruba, asi pred rokom som videla v drogérii, nepamätám už v ktorej, tuším v DM tekutý prípravok na umývanie chemicky ošetreného ovocia. Vypadal podobne ako JAR a bol označený symbolom ECO. Ak by ste mali cestu okolo, spýtajte sa.
an3da
Mám veľmi podobný recept, aj som robila sirup, výborný je. Momentálne mám bazový a ja sa ho neviem napiť, milujem tú chuť. Počula som že je možné urobiť aj lipový a mätový. Robil to už niekto, máte na to recept?
angast
Ale aj tak - pekne orosené pivečko je 10000x lepšie. A je to !!!
jakamaka
Milé od Teba, že si nám sem dala do zásoby recepty, kým nebudeš na Vareche.. tak zbieraj recepty a skúsenosti.. tešíme sa na ne, aj na následné debaty.
ariela6
ocko ako robiš ten agatovy sipup tu na vareche nie je vie niekto recept na tento sirup bola by som rada chcem vyskušat
cathyc
ja na čistenie ovocia a zeleniny používam prípravok zdravý sad. Dovolím si citovať " Zdravý sad“ byl původně určen pro odstranění toxických látek a nadbytku nitrátů,
které se dostávají do ovoce a zeleniny během opakovaného chemického ošetření proti
nemocem a škůdcům, a také pro případy nadměrného používaní minerálních hnojiv.
Důvodem pro vytvoření tohoto prostředku bylo onemocnění dětí v raném věku různými
druhy alergií, které se vyskytovaly v mnoha regionech Ruska."

 www.kluboz.cz/fotky15794/fotov/_ps_6Bio-komplex-Zdrav...
olga42
Aj ja prajem štastnu cestu a za recept ďakujem.
spetkasoli
Eldi, díky za všetky zdravé dobroty a prajem pohodové cestovanie a šťastný návrat, pekne si to uži))
eldina
@spetkasoli @olga42 @jakamaka @ariela6 mám nafotených pár "antireceptov"-teda receptov, čo sa mi nezdarili, asi aspoň tie nahodím..:) nie všetky sladkosti sa mi vydaria..:)../aj ked "megatofifee " asi nič netromfne/..:)))..a vdaka za milé slová
johny33
dakujem za recept akurat ho skušam som zvedavy čo s toho bude :)
angast
ty tu poblázniš všetkých varecháčov so sirupom a za chvíľu to tu bude ako v Amerike. 90% ľudí nad 100kg. Vieš vôbec čo robíš? Ešte aj Johny 33 sa spustil a spreneveril sa svojmu menu kvôli tvojmu sirupu !! Johny by mal piť Walkera a nie sirupčeky. Bože
kam to spejeme. Jedna baba koľko škody tu narobí !!!
eldina
@angast však ale premýšľaj!!! @johny33 dá sirup návštevám a sám sa bude nalievať drahou whiskey...on vie, čo robí!!
angast
neviem , neviem . Mne sa zdá , že si mu počarovala úsmevom a on nevie , čo ho čaká. Cukrovka , nasýtené tuky okolo pupka a ani neviem , na čo všetko to má vplyv.
eldina
@angast ešte stále si johny môže dať môj domáci jogurt...ten ho prečistí hned!!...:)
eldina
@marianne a ty nebud zlá!!!...:) na moje "Tofiféééééé" nikdy nezabudnem, ale to neželajme johnymu, lebo by skončil na psychiatrii...:)
marianne
:-DDDDD ale to @eldinka len v tom pripade,keby ho oziabalo v prsty:-)))) prepac zlato,ale nedalo sa inak:-)))
eldina
@marianne ved ja sa výborne bavím!!...:) mám nejaké nepodarky do "antireceptov"-mala by som ich nahodiť...:)
angast
potom sirupe by sa mu ten jogurt hodil. A nielen jemu. Výborný odtučňovací prostriedok , lepší ako tie Dukankove a Mičingove diety
Žadne drasťačiny , ale len svieži zrýchlený zdravý pohyb.
eldina
@angast :))))))))))))) ale aj tak by som odporúčala pohybovať sa počas celého dňa poblíž toalety, lebo ten zdravý , svieži, zrýchlený pohyb -nemusí byť dostatočne rýchly
angast
škoda , že admini odstránili tú dodovu fotku. Tá tam krásne pasovala.
eldina
@angast fakt tam nie je? a to niekto "udal"? minule som práve premýšľala, lebo som zhodou okolností tiež chcela do komentu pridať foto, že ako ju tam vôbec dal? lebo nič také ako "príloha" sa nedá dať, či ked dám link-automatiky vyskočí obrázok?
angast
zmizlo to odtiaľ a to je veľká škoda. Tvojmu jogurtu to urobilo peknú reklamu . Hneď ho začali všetci vyrábať. Asi mali niečo so stolicou.
eldina
@angast nedá sa to tam dať teraz, dodatočne? predsa len, je to starý recept..:)
angast
to už nejde . Dodo sa odhlásil , a všetko po sebe zlikvidoval. Tie fotky sú vymazané a v nenávratne.
johny33
čo sa hadate ja sirupy nepijem vobec a whisky už vobec nie vlastne som pivečkar ale rad skušam všetko a ten sirup porozdavam mam dost znamich
johny33
ozaj a ten domaci jogurt je kde moc sa tu ešte nevyznam toto som natrafil na fb ktosi tam hodil ten recept
eldina
@johny33 my , lenivci/dúfam, že si tiež/ musíme byť chytrí-vyzeráme usilovní, ale pritom je to všetko veľmi jednoduché...:) aspoň o to sa ja snažím..:)
johny33
aj ja nemam rad komplikovane recepty hned ma to odradi i ked varim a skušam nove veci rad :)
johny33
a jupiii podaril sa ANI nevieš aku mam radost dakujeeeeem :)
najaa
Dnes som sirup dorobila ,nám sa zdal málo kyslý tak som ešte pridala kys.citrónovú, teraz je tak akurát osviežujúci aspoň pre nás.Ďakujem za recept.
eldina
@monnikk dakujem, že si si našla čas napísať "pochvalu"..:) tú fľašu, čo budeš mať načatú, tú maj v chladničke..
surincicka
toto som kedysi robievala ale zapotrošila recept, takže ďakujem za receptík.
citrónový sirup a dva lístočky mäty... mňam
eviana
Eldinka... sirup vyzerá úžasne, skvelý nápad s rozmixovaním citrónov - ja som ich vždy len na kolieska krájala do bazového, či mätového sirupu, ale tento Tvoj nápad sa mi veľmi páči... ďakujem za skvelú inšpiráciu. Dovolila som si Ťa citovať vo svojom recepte na Mojito sirup, pretože nápad rozmixovať citróny je Tvoj a je naozaj super. Ešte raz ďakujem :) Určite aj tento Tvoj citrónový vyskúšam veľmi rada.
eldina
@eviana dakujem ti za milé slová..veľmi ma potešili...otvorený sirup drž v chladničke, aby nesplesnivel a ostatné fľaše stačí dať do špajze...vydrží, ja som až teraz otvorila druhú fľašu, lebo som mala aj bazový...(tiež dávam kolieska citronu do zarobenej bazy)
eviana
Eldinka, u nás veru žiadnemu sirupu nehrozí splesnivenie - a už vôbec nie tak famóznemu ako Tvojmu citrónovému - v týchto horúčavách stíhame všetko včas popiť :)
eldina
@jjlukas neviem, kde robíš chybu...aj na súkromný email mi píšu/práve nedávno jeden, ako si ho chvália a ako ho stále robia/..ale skús ešte raz takto-vysterilizuj fľaše: na plech daj papier na pečenie a polož naň čisté fľaše a vrchnáky, daj do trúby na 150 ° C nechaj tam 30 min.. načatý sirup maj vždy v chladničke...
veronnemeskurthy
sirup je vyborny.s priatelom sa ho nevieme dopit.dakujeme za recept.teraz skusam podla tohoto receptu pomarancovy.som zvedava ako to dopadne
veronnemeskurthy
@eldina dakujem za tip urcite skusim.este sa chcem spytat na sterilizovanie poharov.mam ich dat do vyhriatej rury alebo do studenej.a nemam do plechu naliat vodu tak ako sa dava pri sterilizovani v rure?dakujem
eldina
@veronnemeskurthy /máš ťažký nick/..:) prepáč, že až teraz odpisujem, ale priznám sa-zabudla som...rúru si zapni na cca 150°C, poháre polož na plech, aj viečka tam polož a nechaj to sterilizovať na cca 30 min...pred použitím, len nasucho-zabije to prípadné mikroby
mimike89
V prvom rade Ďakujem za super recept na citrónovy sirup celej rodinke chutil. Cez víkend robím zasa.


eldina
@Mimike89 dDakujem ti zo srdca za pochvalu a este aj 'namahu' dat sem foto. Vzdy potesi, ak niekomu aj chuti :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia