Citrónový koláč tisíc lístkov fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 22. júna 2013
Citrónový koláč tisíc lístkov (fotorecept)
Foto: mariamka

Millefoglie / Mille-feuille / Napoleon / Koláč tisíc lístkov... koľko názvov, toľko chutí. Známy francúzsky či taliansky koláč. Tradične býva zložený z troch vrstiev Zobraziť celý popisMillefoglie / Mille-feuille / Napoleon / Koláč tisíc lístkov... koľko názvov, toľko chutí. Známy francúzsky či taliansky koláč. Tradične býva zložený z troch vrstiev lístkového cesta, naplnených smotanovým krémom, šľahačkou alebo džemom, navrchu s bielou polevou, alebo len posypaný práškovým cukrom, kakaom ale aj mandľami. Známe sú aj jeho slané verzie napr. so syrom, pestom alebo špenátom. Ja som zvolila túto letnú osviežujúcu citrónovú verziu.

Suroviny

3 ks
Na krém:
250 g (napr. Kapucino)
397 g (Salko)
180 ml
1 citrón
3 citrón
250 g
Poleva:
4 PL
1 citrón




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu (môj má rozmer 30x40 cm). Plech vyložíme papierom na pečenie, alebo trošku pomastíme, uložíme cesto, popicháme vidličkou a dáme piecť na 180° C.

    Citrónový koláč tisíc lístkov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi po 7 minútach cesto poprášime práškovým cukrom a dopečieme do zlatista ešte cca 8 minút. Cukor vytvorí na ceste zlatistú kôrku. Toto zopakujeme 3-krát.

    Citrónový koláč tisíc lístkov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si krém: maslo vymiešame s tvarohom, pridáme Salko (nevarené), sladkú smotanu, šťavu a kôru z citrónov. Vyšľaháme na hladký krém. Kyslosť/ sladkosť si regulujte podľa seba, kľudne to znesie viac citrónov, netreba sa báť. Krém je ľahučký ako pena, nie príliš sladký ale úžasne voňavý a príjemne nakyslý po citrónoch. Dáme schladiť do chladničky, naozaj pekne stuhne.

    Citrónový koláč tisíc lístkov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A ideme skladať. Ja som pláty prekrojila na polovicu, keď tisíc, tak tisíc.

    Citrónový koláč tisíc lístkov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý plát natrieme krémom a ukladáme na seba (striedame hrubšie konce proti sebe, aby sme zachovali rovnomernú hrúbku). Potrieme aj vrch koláča. Dáme chladiť.

    Citrónový koláč tisíc lístkov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si vymiešame citrónovú polevu zo 4 PL práškového cukru a šťavy z 1 citróna. Ja som miešala ručne lyžicou, nie je to ťažké a pekne to vonia, len to chvíľu trvá, možno aj 30 minút, kým sa cukor roztopí, môžete použiť mixér. Celý koláč potiahneme citrónovou polevou. Ja som ho ešte dozdobila citrónovou kôrou.

    Citrónový koláč tisíc lístkov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčik necháme odležať v chlade minimálne cez noc, ale doporučujem aj dlhšie, nech sa chute prepoja a pláty zvlhnú. Na prácu nenáročný, ale chuťovo famózny, stojí za to ho vyskúšať :)

    Citrónový koláč tisíc lístkov (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jeka
Zaujal ma tvoj receptík,preto sa chcem spýtať,aké salko tam ide "surové,či uvarené"?
mariamka
fotka nic moc , kedze som ho dokoncila k veceru, zajtra skusim dat lepsiu :)
angast
Šak hej . Vyzerá to pekne , ale má to len 64 lístkov. Niekde si zrobila chybu.
Tu kukuricu si veru nemusela dávať na tu buchtu. Šmakuvalo by to aj bez nej obr. 7. Celkovo tie Napoleonove Milé fule môžu byť výborné.
havino
pre mna neznáma plnka, zaujímavá, uložím si ho
slavka2012
Idealny kolacik na tieto horucavy,iste osviezi. Tvoja plnka sa mi velmi paci, kk
mariamka
dakujem ze vas kolacik zaujal, je naozaj chutny, dnes este viac ako vcera, doporucuju nechat ho odlezat az 3 dni aby bol akurat, ale to pri tej chuti nestihne :)
marianne
pocuvaj @miriamka ,toto je dobreeeee....to vlastne pecies tri listkove cesta a kazde zvlast,vsak? ja len pre istotu, aby som to nedomrvila...mne sa Ti toto stasne lubi...
mariamka
tak tak dobre si to pochopila @marianne :)) ale odporucam zabezpecit si pomocnika so stopkami, to su ti take fofry! mne manzel meral cas, aby som stihala sypat ten cukor, medzitym som uz gulala dalsie cesto, no skratka hucali sme po sebe cez 3 izby :) ale dobre to dopadlo :)
marianne
no nachystam to na tri plechy a vybavene...pomocnika nemam,hadam budem stacit cukrovat,ked to budem mam popredu nachystane...
mariamka
hlavicka :)) ked ja mam kazdy plech iny, tak som musela cakat :)
kika1212
ja som tam fakt narátala tisíc listov, @angast sa akosi prerátal. Veľmi pekný koláč a tá plnka je veľmi zaujímavá, netradičná. Ja by som predpokladala, že to bude dosť sladké s tým salkom, ale vlastne do plnky nejde cukor. No a keď to ešte aj ty tvrdiš tak ti verím. Len nie mi je jasné, treba nechať odležať 3 dni. ...ale kde? Jedno riešenie by som vedela. Omotať ostnatým drôtom:) Musím vyskúšať, tá plnka ma zaujíma. Tvarohovú ľúbime. Ďakujem, prajem peknú nedeľu.
mariamka
@kika aky vtipny komentar :) si mila dakujem, naozaj nie je presladeny, mozes mi verit :) aj tebe pekny den ..
@angast ktovie v akej sustave to pocital, ale urcite ma pravdu :))
valeri
Aj ja si ho ukladám, vyzerá veľmi lákavo.
giba
velmi zaujimava plnka, momentalne nemam doma tvaroh ale zajtra vyskusa, v tychto torucavach musi byt fantasticky... dakujeeeeeem
silvia68
chcem ho vyskúšať, ale čo sú 3ks lístkového cesta? Mám bud mrazené 400g alebo 500g, alebo hotové vyvaľkané 275g. Použila si jedno mrazené a rozdelila na tri diely? Alebo 3krát 275g?
mariamka
@silvia brala som to tak, ze ked uvediem ten plech, ze to bude stacit :) ale mate pravdu, toto moje sa vola "Listkove cesto hlbokozmrazene 400 g" ,, pouzila som 3 ks, esteze nema kto u nas vyniest smeti :))
afataga
vyzera dobre, listky sa mi nechce ratat :-) az kym som si neprecitala, ze cele maslo, ja nemam rada kremove, ale keby sa dal miesto toho masla este jeden tvaroh, to uz by som inak listkovala :-)
monzet
Pekné...Tú smotanu netreba najskôr vyšľahať?Koláčik sa mi ozaj páči
mariamka
nie, smotana sa neslaha, klasicky, ako sa robia maslove kremy, vymiesat maslo izbovej teploty na krem, do neho pridat, priliat postupne ostatne, preslahat mixerom na penisty krem a dat stuhnut, ono je to dost tekute spociatku ale nebojte, pekne to stuhne, uz teda nech som dosledna smotana bola 33% 180 ml a tvaroh makky Kapucin 250 g :) tak nech sa vydari ak skusite :))
mariamka
@afataga myslim ze to suche listkove cesto tie tuky v pohode absorbuje, inak by to asi nezmäklo resp. nestuhlo, alebo potom dat skuzovac, neviem, iba tak uvazujem .. treba skusit :))
mariamka
dakujem vsetkym za mile komentare, najviac ma tesi, ze chutil mojmu muzskemu osadenstvu a draheho som hadam mala aj odfotit, lebo to bola historicka udalost jeho vidiet jest sladke :))
palokuchki
Robievali sme Napoleon, ale s inym kremom. Recept na tento tvoj krem ma zaujal. Vyzera byt naozaj dobry. Urcite ho vyskusam. To si mala ale fofry pri tom peceni. No ale ako pises, oplatilo sa. Kolac vyzera byt velmi chutny.
lusinkab
tak toto vyzera famozne :-) a neuveritelne chutne a tie listocky no krasne :-)
mariamka
dakujem @palokuchki @lusinkab .. od takych odbornicok ma pochvala nesmierne tesi :)) dnes moj maly velky si ho daval na ranajky :), to myslim vravi za vsetko :)
ak este mozem taky postreh, ja som dala hned polevu navrch a stale nie je celkom prevlhnuty, mozno by stalo za to ho natriet, vyskladat, zakryt foliou, zatazit a tak dat do chladu zmaknut a polevu dat po zmeknuti na zaver, myslim ze by to fungovalo lepsie a rychlejsie.. vyskusam nabuduce
eviana
...ale že aká lakocinka! Totok musím vyskúšať, ďakujem za skvelú inšpiráciu :)
mariamka
tom som milo prekvapena a potesena @dogagador :)) drzim palce nech sa vydari ,, a nech chuti, potom dajte vediet
tiginko
škoda, že toto sa mi teda nebude chcieť takto pracne vyrábať, lebo sa mi to veľmi páči. Mohla by si ma niekedy pozvať @mariamka , teda ak budeš mať ešte nervy niekedy to urobiť, veď načo, keď súťaž pomaly končí :-) :-)
3sandra3
chcem sa spýtať, tú sladkú smotanu pridáme nevyšľahanú?
mariamka
ano @sandra uplne tekutu, pisem to podrobnejsie v komente zo vcera 18:01
@tiginko co je na tom pracne?, rozgulas polotovar a svacnes na plech,, a potom este udrzat v ruke mixer :)) mozno som to len tak adrenalinovo opisala lebo je to cele velmi rychle, najtazsie je vydrzat, kym to zmekne :) ale da sa jest hned, kto lubi chrumkave :) kludne ta pozvem, alebo zabalim a poslem :)
mariamka
@3sandra3 drzim palce, nie je na tom co pokazit :), este mala rada, nechajte si vsetky suroviny na krem zohriat chvilu na izbovu teplotu, aby ste do ich masla nedavali prilis studene, a neseklo sa, ale to je pri praci s maslom bezne..
irenaw
fíha, ale si si zalístkovala, veľmi dobre to vyzerá
dogagador
cesto upecene, len krem nie je taky hadky, pekny, neviem, mala som vsetko cerstve, vyslahala som to v kitchen aid-e pekne, pomaly a aj tak je to hrckave, tak dufam, ze ked sa to skryje do cesta, lebo chut to ma celkom prijemnu, tak tie hrcky nebudu vadit...
ale aj tak by som chcela vediet, kde som mohla spravit chybu? maslo vyslahane, tvaroh pekne nahladko rozmixovany, slahacka v zaruke do 19.7.
mariamka
uz ste ho teda natreli? super! hrcky sui zahada, jedine co ma napadlo, ci sa to nepreslahalo a zo smotany sa nezacalo robit maslo, ale to je iste detail, je to napinave a som zvedava, co poviete na vysledok, a kedy ho vobec nacnete ? :))
dogagador
a tak sme nevydrzali do zajtra a nacali sme ho! no jedna basen! manzel vyhlasil, ze bez hrciek by to nebolo ono :-), ale tie hrcky tam nebolo vobec citit. cize recept ide do repertoaru sladobiek
mariamka
fantazia! ani neviete ako sa tesim :) na fotky som zvedava, mate FB? odtial to ide lahko..
dogagador
mam FB, ale nechcem ho dat sem...
a nevykajme si :-), je jednoduchsia komunikacia...ak mas meno na FB, napis, ja sa prihlasim
mariamka
nemyslela som to tak ze sem mas dat nick z FB :)) ked si das na svoju FB stranku fotky cisto sukromne vies ich zdielat aj pre Varechu.. tak som to myslela .. netreba mat albumy na Google alebo inde ,, jasne ze si mozeme tykat :) ked chces, viac cez TS,, som velmi zvedava na tie fotky :)
dogagador
ako si dala do komentarov obrazok listkoveho cesta? ( bola som v sluzbe, preto som neodpovedala hned, dnes idem zas )
mariamka
skusim to sem dat :)
Takto sa kolacik vydaril @dogagador myslim, ze k tomu nie je co dodat. Excelentny!! dakujem ze si ho vyskusala aj odfotila, potesilo ma to velmi :))

dogagador
Ja som to fakt nedokazala sme dat :) a som sa pozerala na dnes na fb stranku varechy a uz to tam nie je....
dogagador
Uz aj tak zostal len kusocek, sme nejaki pazravi....ale zobrala som aj do sluzby a mal uspech
janger
Fakt vyborny na leto, s tym citronom. Ale myslim, ze by mi chutil v kazdom rocnom obdobi :-).